Browse By

Urban & Hauser – od ponedjeljka u prodaji diljem Hrvatske!

Album “Urban&Hauser”dvojice izvrsnih glazbenika, Damira Urbana i Stjepana Hausera, odponedjeljka 4. srpnja potražite na prodajnim mjestima diljem Hrvatske!
Damir Urban i Stjepan Hauser upoznali su se prije godinu i pol dana na jednom božićnom koncertu. Dotad je Urban čuo tek da je Stjepan Hauser u svijetu klasike odličan improvizator, a nije bila naodmet ni referenca da je jedan od posljednjih učenik velikog Mstislava Rostropoviča. Na pozornici su se tog božićnog koncerta predstavili publici bez da su prethodno jedan uz drugoga odsvirali/otpjevali ijedan ton. Zvuči samoubilački, zar ne!? Ipak, odlično su izveli R.E.M.-ovu „Everybody hurts“ i kemijom koja im se dogodila nagovijestili da imaju još poprilično tema za zajedničku svirku. Iz ideje da svoje unutarnje energije kanaliziraju kroz diskografsko izdanje nastao je album „Urban & Hauser“ koji kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu.

„Na ovoj ploči je samo čelo i glas. Što je i zanimljivo i vrlo tvrdo. Mi, kada smo radili taj album, nismo imali velike apetite. To smo radili da zapišemo svoje druženje i pokušamo ga produžiti na jedan duži period„ kaže Urban i nastavlja: „Stjepan na ovom albumu nije meni pratnja. Na momente sam pratnja ja njemu. To je dvoje ljudi koji pričaju svoje priče. Negdje jedan drugom prepuštamo kormilo, a negdje sviramo zajedno“.
Ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji velikih Urbanovih hitova, ali ne u potpunosti. Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme koje su izvedene na tom sudbonosnom božićnom koncertu,  „Everybody hurts“  koju su zajednički izveli, te skladba „Alone“ Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Možda se čini čudno, ali neke od najvećih Urbanovih uspješnica koje su uvrštene na ovo izdanje nije odabrao Urban, već Hauser. Evo i objašnjenja za to:  „Nekako mi se činilo, ako je ideja već takva, ako sviramo većinu mojih autorskih stvari, da je puno objektivnije da on bira stvari, a ne ja. Kad bih ja birao stvari, birao bih ih po principu da su meni drage, i to one koje sam manje svirao pa mi automatski idu manje na živce. S druge strane, kako smo samo nas dvojica tu, to se pokazalo dobrim izborom. Zašto? Njemu je jedna od mojih najdražih pjesama ‘Odlučio sam da te volim’, a nje nema u njegovom izboru. S obzirom na to da sviramo sami, vrlo komorno i intimno, bez orkestra ili gudača koji bi eventualno mogli pomoći u zvučnoj slici, on sam nije uspio naći način na koji bi mogao odsvirati tu pjesmu, a da ona zadrži ono nešto od svoje kvalitete. Dakle, on nije uvrstio na materijal jednu od najdražih pjesama. On je birao pjesme koje su mu drage i za koje je mislio da im može dati nešto novoga,“ kazao je Damir Urban u nedavno objavljenom intervjuu.
Tako su se na popisu pjesama našle „Black Tattoo“, „Moja voda“, „Kornjača“, „Mala truba“ i „Astronaut“. A kada smo zatražili od Stjepana da nam šapne svog favorita, nije se mogao odlučiti.  „’Black Tattoo’ je nabrijana do bola, ‘Kornjača’ je mračna i mistična, ‘Moja voda’ je divna… Ma svaka ima nešto svoje,“  kaže Stjepan koji se na izdanju brinuo i oko aranžmana, te nastavlja: „Nije bilo lako. Uvijek je izazov prenijeti zvuk cijelog benda na jedan instrument, ali ja volim izazove, tako da sam se uhvatio u koštac s nemogućim. Naravno, ovo je ipak puno intimnija, komorna varijanta, ali time daje drugu, posebnu dimenziju ovim pjesmama“. Posebna pjesma na CD-u je i „Ostavljam te samu“ iz pera velikog Zdenka Runjića. Urban ju je svojevremeno otpjevao na Runjićevim večerima, a i Stjepan ju je prepoznao kao idelnu za cello i glas. Iz naklonosti koju obojica osjećaju prema Runjićevom opusu, ova pjesma se opravdano našla na izdanju „Urban & Hauser“. Prva i posljednja skladba s albuma vežu nas uz klasični repertoar i osvajaju nas samo magičnom interpretacijom violončela – i dok je „Alone“ uvodna pjesma, završetak CD-a pripao je skladbi „Sarabande iz Cello Suite br.2 u D molu“ J.S. Bacha.
Iako cijelo vrijeme apostrofiramo jedan glas i jedno violončelo, naravno da im s vremena na vrijeme treba dodatna pomoć. Tako je prateće vokale na pjesmama „Everybody hurts“ i „Moja voda“ otpjevala Ivana Husar Mlinac, dok se na pjesmama „Kornjača“ i „Ostavljam te samu“ uključio i Goran Kovačić na klaviru. Sve pjesme snimljene su i mixane u studiju Morris – Filip Vidović je snimao, miksao te povremeno bio zadužen za postprodukciju i editing; Miro Vidović zaslužan je za mastering, a dio postprodukcije i editinga odradio je i Krešimir Seletković. Fotografije omota nastale su tijekom snimanja videospota za pjesmu „Black Tattoo“, u režiji Kolektiv filma, a snimila ih je Milica Czerny Urban. Dizajn omota rad je Dubravke Zglavnik Horvat.
* Citati korišteni u tekstu preuzeti su iz intervjua objavljenih na Tportalu i u Večernjem listu.
URBAN & HAUSER
(CD 380-11 Aquarius Records)
1. ALONE
2. BLACK TATOO
3. EVERYBODY HURTS
4. MOJA VODA
5. KORNJAČA
6. MALA TRUBA
7. ASTRONAUT
8. OSTAVLJAM TE SAMU
9. SARABANDE IZ CELLO SUITE BR. 2 U D MOLU