Browse By

Terraneo osvojio Grand Prix "dm green city projekta 2012"!


Na svečanoj dm green city dodjeli nagrada sinoć je festival Terraneo nagrađen s dva priznanja: nagradom za korporativno dostignuće u zaštiti okolišta te prvom nagradom, Grand Prixem, kao najboljoj među svim nagrađenim ekološko odgovornim hrvatskim organizacijama.
Grand Prix nagrada dodijeljena je po mišljenju stručnog žirija festivalu Terraneo za najbolji primjer izvrsne ekološke poruke te najveći utjecaj na održivi razvoj i najveći potencijal za podizanje svijesti o zelenom pitanju u široj javnosti. Terraneov eko program posvećen edukaciji i razvijanju ekološke svijesti posjetitelja ocijenjen je najboljim od svih prijavljenih projekata zaštite okoliša. Nagrada za korporativno dostignuće dodijeljena je u skladu s mjerljivo postignutim rezultatima  u zaštiti okoliša i zadovoljavanju uvjeta održivog razvitka.
Odluku o nagrađenim organizacijama donio je stručni žiri u sastavu: Rajko Ružićka iz Hrvatske gospodarske komore, Jasna Duspara, urednica portala Zdrava krava, Marta Brkić, članica upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša, Branka Pivčević-Novak, načelnica u Upravi za zaštitu prirode i održivi razvoj te Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Spomenuta priznanja stručna su pohvala za rad i trud kompletnog eko programa – akcija, projekata, natječaja i radionica – na čijoj realizaciji organizacijski tim Terranea intenzivno radi tijekom cijele godine. Također, ove nagrade dodatni su motiv i poticaj za nastavak razvoja Terranea u edukativnom i ekološkom smjeru.
Dm green city dodjela nagrada zadnje je događanje u seriji akcija dm green city projekta, kojima je tijekom travnja, svibnja i lipnja u Zagrebu obilježena Međunarodna godina energetske učinkovitosti. Organizatori dm green city projecta na ovaj način prepoznaju i vrednuju kreativan rad koji komunicira važnost društvene i ekološke odgovornosti, održivog razvoja i etičke prakse u bilo kojem sektoru poslovanja i djelovanja.
Pored Terranea, nagrade su osvojili Energetski institut Hrvoje Požar za »Ecowill« (najbolji eko edukativni projekt), akcija ˝Zaštitimo žabe˝ OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese (najbolja eko akcija), udruga ˝Argonauta“ (najbolja eko fotografija), OŠ Slavko Kolar Hercegovac (edukativni film ˝Fuzija stakla˝ proglašen je najboljim eko dokumentarnim filmom), Strukovna škola Vice Vlatković iz Zadra za ˝Solarni edukacijski centar“ (najbolja eko kampanja) te kompanija S.T.P. i plutajući zeleni otok – Molok (najbolji eko proizvod).
Svi su slavljenici primili i posebno priznanje za svoja postignuća u zaštiti prirode – skulpture akademskog kipara Ive Gašparića načinjene od prirodnih materijala.