Browse By

T-Mobile INmusic festival: Rokia Traoré na Nokia stageu!

„Malijska Tracy Chapman”, Rokia Traoré potvrdila je svoj nastup na T-Mobile INmusic festivalu. Poznata po glazbi koja se odlikuje originalnim fuzijama stilova i spojem tradicionalnog i modernog, Rokia danas slovi kao nova afrička diva ekperimentalne glazbe. Dobitnica je ovogodišnje Victoires de la Musique Award za najbolji World Music album.
Privlači pažnju 1997. godine, nakon nastupa na Anglouleme Festivalu u Francuskoj, kada osvaja nagradu Radio France Internationale za „African Discovery of the Year“. U to vrijeme ju pod svoje okrilje prima veliki Ali Farka Toure, poznati afrički glazbenik koji je učvrstio poveznicu malijske glazbe i američkog bluesa. Uslijedila su dva izvrsna albuma, odlično prihvaćena i od kritike i od publike – “Mouneïssa” (1998.) i “Wanita” (2000.), kojeg New York Times ujedno proglašava jednim od albuma godine. Rokia nastavlja razvijati svoje glazbene ideje i oduševljavati publiku diljem svijeta te na albumu Bowmboï iz 2003. na dvije pjesme surađuje s poznatim američkim Kronos Quartetom, a 2005. s Fontellom Bass i Dianne Reeves kreće na američku turneju s projektom “Billie and Me“, koji je slavio život slavne Billie Holliday. Sljedeće godine ostvaruje suradnju s jednim od najznačajnjih kazališnih i opernih redatelja – Peterom Sellarsom, na projektu za New Crowned Hope Festival, a u čast 250. obljetnice Mozartovog rođenja.
U svojoj karijeri bila je čak tri puta nominirana za cijenjenu nagradu BBC Radio 3 World Music Award, a izdala je ukupno četiri studijska albuma, od kojih joj onaj posljednji, “Tchamantché“, uz odlične kritike, osigurava i ovogodišnju Victoires de la Musique Award u kategoriji najboljeg World Music albuma. Britanski Observer ga opisuje kao kao “impresivan album koji predstavlja velik korak umjetnice čije vrijeme tek dolazi”.