Browse By

Sonar 2012 Barcelona: prva imena


Sónar Barcelona, koji se ove godine održava 14, 15 i 16 lipnja, predstavlja prve potvrđene umjetnike koji uključuju The Roots, deadmau5, Hot Chip, Modeselektor, James Blake dj, Fatboy Slim, Richie Hawtin, Amon Tobin’s ISAM, Squarepusher, Nicolas Jaar, Luciano, Azari & III, Jacques Lus Cont, Friendly Fires, Metronomy, John Talabot, Mouse On Mars, BBC Radio 1 presents Annie Mac & guests te showcaseove Hyperdub, Brainfeeder i 100% Silk, između ostalih.
Umjetnici koji su do danas potvrđeni:
Američki The Roots, vjerojatno najbolji hip-hop bend današnice.
Vrhunske tehnološke crtače sa velikim utjecajem osjetila, poput ISAM by Amon Tobin, i deadmau5ov show kao i Diamond Version (novi projekt Alva Noto i Byetone).
Zatim neka od glavnih imena elektroničke dance glazbe, uključujući Fatboy Slim (prvi puta na Sónaru), Richie Hawtin, Azari & III, Jacques Lu Cont, Modeselektor, Ital, John Talabot, Luciano i Laurent Garnier (prezentirajući njegov posljednji projekt, LBS).
Neki od vodećih nositelja današnje svježe i plesne pop scene, poput Hot Chip (koji imaju spreman novi album) Metronomy, Friendly Fires i Austra.
Nedvojbeno talentirani mladi umjetnici poput Jamesa Blakea ( nosi svoj dj šešir), Nicolas Jaar (povratak nakon velikog uspjeha na Sónaru 2011), Maya Jane Coles, Jacques Greene, Julio Bashmore, Thundercat, Cooly G, The Suicide Of Western Culture, Uner i Blawan, te ostali.
Vrhunski avanturistički i eksperimentalni crtači Mouse On Mars, Squarepusher, Peaking Lights, Maria Minerva, LA Vampires, Plapla Pinky i Supersilent, koji će nastupiti zajedno sa legendarnim britanskim glazbenikom John Paul Jones.
Glavni showcases sa Hyperdub, Brainfeeder i 100% Silk (tri današnja najvažnija labela, prvaci dubstepa, plodne Los Angeleske scene i novu seriju underground house produkcenata u Americi, kao i BBC Radio 1 show sa Annie Mac i njezinim gostima.
Do Sónar ulaznica u dvije rate. Sónar 2012 uvodi novi sustav plaćanja u dvije rate za kupnju trodnevnih ulaznica za festival u Barceloni, od kojih prva uplata iznosi 80€ (prije 31 ožujka) i druga rata koja iznosi 75€ prije 5 svibnja. Sve ostale informacije u vezi ulaznica možete pronaći na sljedećem linku http://www.sonar.es/en/pg/tickets kao i službenoj stranici http://www.sonar.es/en/2012/ .


O Sónaru…

Sónar je festival napredne glazbe koji se održava na različitim lokacijama u Barceloni od lipnja 1994. godine.
Sónar je jedan od  pionira festivala koji je jedinstven u smislu svog oblika i sadržaja. Jedan je od vodećih svjetskih ”mjerila” zahvaljujući pomno sastavljenom rasponu kultura, koja kombinira zabavu uz umjetnike, avangarde i eksperimentacije, što uključuje najveće konsolidirane umjetnike i trendove u elektronskoj glazbi i njihove interakcije s drugim žanrovima.
U Barceloni, Sónarov umjetnički program je podijeljen između aktivnosti na Sónar by Day (koncerti, showovi, profesionalna zona, izložbena zona), koji je zamišljen kao baza za pronalazak novih talenata, i glavni događaj Sónar by Night, koji predstavlja vodeća imena na svjetskoj glazbenoj sceni.
Svake godine festival također ima niz paralelnih događanja u kulturnim prostorima diljem grada, poput Auditori (Barcelonino glavno muzičko kazalište) ili Cosmocaixa (Barcelonin znanstveni muze), i  povremenim suradnjama sa ostalim glavnim gradskim događajima (poput Summer festival’s GREC u 2010).
Sónar je također mjesto susreta za publiku željnu novih ideja, a posebno za profesionalce iz cijeloga svijeta, iz različitih sektora kreativne industrije, koji dolaze na SonarPro, idealno mjesto za poslovanje i stvaranje novih kontakata.
Festival je prešao španjolse granice 2002 sa događajima na različitim stranama svijeta, prolagođavajući Sónarovu filozofiju na neobičnim mjestima i okruženjima, naglašavajući najzanimljivije aspekte špnjolskih telenata i scene u gradu u kojemu se održava. Do danas, Sónar je otputovao u London (godišnji dpgađaj od 2002), New York, Buenos Aires, Sao Paulo, Seoul, Frankfurt i Tokyo, između mnogih drugih destinacija, a krajem rujna 2010 poseban oblik festivala je održan i po prvi puta u Sjevernoj Americi u gradu Chicagu. Sljedeća postaja biti će Sonarsound Tokyo u travnju i Sonar Sao Paulo u svibnju 2012.