Browse By

Simkeova tragedija je podsjetnik na društvo kakvo ne želimo

Ne smijemo šutjeti, ne smijemo biti pasivni, ne smijemo biti imuni na zla koja se oko nas događaju. Samo nas istina, solidarnost, miroljubivost, aktivna i savjesna participacija mogu odvesti u bolju budućnost, kazao nam je Zoran Stevanović, predsjednik i izvršni direktor udruge »Korak ispred«.
Educiranje i informiranje šire javnosti, s posebnim naglaskom na mladež, ono je što je već deset godina glavna zadaća udruge »Korak ispred«, pa nije čudno što će njihov rođendanski program na Korzu imati poseban emotivni naboj – bit će posvećen nesretnom Vitomiru Jovičiću Simkeu.
Organiziran u povodu desetog jubileja djelovanja koje je za sve te godine obuhvaćalo niz kulturnih, sportskih i zabavnih akcija, veliki party na otvorenom višeznačno nazvan »Besplatno do zadnjeg busa«, Riječane i njihove goste u srijedu bi tako još jednom, nakon tragične pogibije legendarne riječke ikone, trebao »prodrmati«, podsjetiti da »okretanje glave« i šutnja nisu i ne smiju biti dio naše svakodnevnice.
Mladi su budućnost
– Bit će to naš mali doprinos akciji koja treba pokrenuti mlade ljude ovog grada u pozitivnom smjeru, sasvim suprotnom onome što se dogodilo tog kobnog dana na Kontu, kazao nam je jučer Zoran Stevanović, predsjednik i izvršni direktor udruge »Korak ispred«.
– Ne smijemo šutjeti, ne smijemo biti pasivni, ne smijemo biti imuni na zla koja se oko nas događaju. Samo nas istina, solidarnost, miroljubivost, aktivna i savjesna participacija mogu odvesti u bolju budućnost. A budućnost su mladi, zar ne? Mi, čija je zadaća da im odašiljemo pozitivne poruke, smatramo da upravo ova tragedija mora svima biti gorak podsjetnik na neodgovorno društvo kakvo ne želimo. Simkeova obitelj podržala je našu priču i nadamo se da će joj se odazvati masa ljudi, kazao je Stevanović, predsjednik i izvršni direktor udruge »Korak ispred«, dodajući kako je veliki open air party što će se održati na Jadranskom trgu (ispred El Ria) odmah podržao i Odjel za kulturu Grada Rijeke.
»After job« zabava
Dodatni motivi za dolazak na zabavu »Besplatno do zadnjeg busa« kojoj je cilj na jednom mjestu okupiti ljubitelje klupske i alternativne subkulture našeg grada, jasan je iz samog imena – osim slobodnog upada, party počinje i završava u prilično neuobičajeno vrijeme. Dakle, kako bi mu se pridružili svi mladi zaljubljenici u dobru glazbu koji ovise o posljednjim (pri)gradskim autobusnim linijama zabava počinje u 16.30, a završava u 23 sata. Ostalima, nešto starijima i zaposlenima ljubiteljima elektronike – okupljanje oko »riječke« bit će svojevrsna »after job« zabava, ma k’o stvorena za opuštanje i ples.
– Krećemo u 16.30 kada će se za DJ pultom početi redati poznati lokalni DJ-i, redom nastupanja David aka System, Sir Jane, Pacco & Rudy B., Divine, Underground Sky i Virgin Helena. Uz njih, glavna zvijezda partyja bit će Nizozemac Steve Rachmad koji je za izdavačke kuće tipa Music Man, Cocoon, Tresor, Sino i M-Plant producirao velik broj izdanja koja se smatraju bezvremenskim klasicima techno glazbe. Osim pod vlastitim imenom, radovi ovog talentiranog DJ-a, producenta i remiksera potpisani su i nekim od brojnih pseudonima – Sterac, Sterac Electronics, Ignacio, Parallel 9, Tons of Tones, kazao nam je Bruno Župan, jedan od organizatora, te dodao kako je čitav događaj organiziran uz pomoć nekoliko sponzora te je u potpunosti nekomercijalan.
Dea DEMIĆ, Novi list