Browse By

San Pellegrino Beach Festival otkrio prve izvođače


Odličnim groovy tulumom u zagrebačkom Maraschinu uz nastup britanskog Soopasoula najavljeni su prvi izvođači drugog umaškog San Pellegrino Beach Festivala koji će se održati od 28. do 30. lipnja. Prošlu godinu pamtimo po premijernom nastupu legendarnog Dimitrija From Paris, Jamie Lewisa, Smoove & Turrella, te mnogih drugih. Ove godine najavljuje se izvrstan program s tridesetak bendova i DJ-a iz cijelog svijeta. San Pellegrino se još jednom nameće i potvrđuje svoj glazbeni pravac drugačijim od svega što smo naučili gledati i slušati u Hrvatskoj.
Ove godine po prvi puta u Hrvatsku dolaze nizozemci Kraak & Smaak i naravno već residenti festivala funk atrakcija Smoove & Turrell. Britanski dvojac ste nedavno imali priliku slušati u Pepermintu u sklopu Funk & Soul turneje, groznice koja se nastavlja i polako širi Hrvatskom, kao poslastica za sve one željne izvorne klupske glazbe.
Prodaja ulaznica za drugo izdanje San Pellegrino Beach Festivala počinje 15. veljače preko sustava Eventima.
Kraak & Smaak (NL)
Jedinstveni zvuk koji proizlazi iz ove glazbene kutije, fantastično je iskustvo za sve koji slušaju Kraak & Smaak. Wim Plug, Mark Kneppers i Oscar De Jong srž su ovoga izvrsnog benda, a kako sami o sebi vole reći,  zaljubljenici su u vinyl i festivale, optimizam i duboku elektronsku stranu funka. Dok je sve više kopija, a glazba se doživljava kroz postotke i zaradu, Kraak & Smaak nas podsjeća na doba kada se glazba voljela, slušala i razumjela, nije slušajno što sa nizozemskog prijevoda Kraak & Smaak znači ”hrskavo & ukusno”.
Okupili su se 2003, sa idejom da naprave pjesmu zajedno, iako su već odavno razgovarali o tome, ali ta 2003 je ključna i presudna kada je u malenom studiju sve i krenulo. Počeli su kao breakbeat funk bend, a to i dan danas najviše vole puštati. Budući da svako od njih ima različite ukuse, kasnije su ukomponirali elektroniku, jazz i još neke druge alternativnije stilove u svoju glazbu. Kao glazbene idole vole izdvojiti Gil Scott Hermana, Marvina Gaya, Kraftwerk, Autechre, a od starijih tu je svakako i Bill Withers. Iza sebe imaju tri studijska albuma, remixeve za Jamiroquaia, Fort Knox Five, Smoovea, Richard Dorfmeistera, Fedde le Grand, Junkie XL, Maxwell, Sam Sparro, Darwin Deez, Hurts, Sander Kleinenberg i druge. Najveći hit ovog benda ”Squezze Me”, srušio je top ljestvice slušanosti, i doveo Kraak & Smaak na sam vrh današnje klubske scene. S posljednjeg albuma ”Electric Hustle” je skinut singl ”Let’s Go Back”.
Smoove & Turrell (UK)
Smoove & Turrell su dvojac koji dolazi iz Newcastlea, a karakterizira ih nastup u kojemu Turrell prekrasnim vokalom prati Smoovea na gramofonima. Nakon uspjeha prvog albuma Antique Soul i singla “I Can’t Give You Up” postali su planetarno poznati te kao headlineri punili i preko 10 000 ljudi na Glastonbury festivalu. Sljedeći album  Eccentric Audio izvrsno je prošao u Engleskoj, Japanu, Australiji sa hitovima poput “Slow down”, “Hard Work” ili “Higher”.