Browse By

Recenzija: fantastično drugo izdanje Terraneo festivala!


Iako je Terraneo festival ugledao svjetlo dana tek 2011. godine, ovaj festival svojom kvalitetom organizacije, originalnim programom i prije svega kreativnošću uspio je u zaista kratkom roku postati jedan od najboljih ljetnih festivala u regiji. Dokaz tomu svakako je posjećenost (preko 45000 posjetitelja) te odlične reakcije, što posjetitelja, što izvođača. Brija Dot Com ekipa posjetila je ovogodišnji Terraneo i ovim osvrtom na festival ćemo pokušati iz naše perspektive predočiti kako je to izgledalo ovog ljeta od 7. do 10. kolovoza u vojarni Bribirskih knezova u Šibeniku.
Kao i prije svakog pohoda na festivale, neminovno je dobro se organizirati i proučiti program festivala, kako bi se uvijek našli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Budući da je naš interes ponajviše bio okrenut prema elektronskoj strani festivala (koja je zapravo bila prisutna svugdje) kao prioritete postavili smo Thievery Corporation, Groove Armadu, Aeroplane i mladi britanski band Friendly Fires. Ovaj popis sumnjamo da će se naći u drugim recenzijama, zbog jačine samih headlinera (The xx, The Roots, The Ting Tings,  The Vaccines, Parov Stelar Band) koji su punili naslovnice prije i poslije festivala. Dakle, kao portal specijaliziran za elektronsku plesnu glazbu, Brija Dot Com u ovoj recenziji poklanja pozornost izvođačima koji možda nisu dobili previše medijskog prostora, ali svakako ga zaslužuju.
Za početak, prvo bi posvetili pokoji redak samoj lokaciji festivala, koja je svojom praktičnošću, rasporedom floorova i sadržaja samo uljepšala kompletan doživljaj posjetitelja Terranea. Vojarna Bribirskih knezova nalazi se na pola puta između Šibenika i hotelskog kompleksa Solaris, u blizini relativno novog trgovačkog centra Dalmare. Posjetiti bilo koju od navedenih destinacija bio je najmanji problem jer je cijelog dana za vrijeme festivala vozila posebna autobusna linija koja bi vas za prihvatljivu cijenu od 10 kn odbacila do željenog odredišta. Na taj način posjetitelji festivala mogli su uživati u svemu što Šibenik i njegova okolica nudi.
Festival je imao tri velika floora (Terra, Aqua i Aero stage) koji su paralelno posloženi i razdvojeni halama tj. hangarima, koji su također poslužili kao mjesto za dobru zabavu (Red Bull Music Academy @MTV hangar, Muzika.hangar). Osim glazbe, Terraneo je imao odličnu gastronomsku ponudu, ali i mnoštvo zanimljivih kutaka poput Rakija bara, Wine bara, štanda s originalnim smoothie napicima ili svježe pripremljenih vafli. Također, glavni kamp nije oskudjevao ponudom, unatoč same blizine svega što je Terraneo imao na raspolaganju za svoje brojne posjetitelje.
Kako ne bismo previše ulazili u tehničke detalje, možemo se osvrnuti na ono najvažnije kod Terranea, ali i ostalih glazbenih manifestacija – izvođače i njihove nastupe. Kako smo već naveli, imali smo svoje favorite koje smo željno iščekivali na ovom festivalu. Počeli bi uz Friendly Fires, britanski trojac koji već šest godina svojom mješavinom rock, disco i indie zvuka odlično plovi na sceni. Svojim pitkim i energičnim nastupom u trajanju od otprilike 60 minuta predstavili su najbolje materijale sa svoja dva albuma. Neki bi možda rekli da je nastup bio kratak, ali poznavajući njhovu diskografiju mi bismo rekli da je ovakav nastup bio optimalne duljine trajanja te da je set lista vrlo dobro posložena. Njihov prvi nastup u Hrvatskoj otvoren je dvjema pjesmama s prvog albuma (Friendly Fires, 2008) – Love Sick i fenomenalnom Jump In The Pool, da bi kasnije uslijedile i pjesme s novog albuma (Pala, 2011). Kao Friendly Fires fanovi, moramo reći da smo uistinu oduševljeni nastupom te pjesmama koje su prvi put odsvirane pred hrvatskom publikom, pogotovo njihove najveće hitove poput Hurting, Hawaiian Air, Live Those Days Tonight i neizostavni Paris. Slušajući ovaj energični nastup, vrijeme je zaista proletjelo, te prije samog vrhunca nastupa i pjesme Kiss Of Life, nismo mogli vjerovati da je već došlo vrijeme za sljedeće izvođače u rasporedu.

Nismo bili previše tužni, jer smo znali da je vrijeme za američki dvojac Thievery Corporation, čiji se live nastup željno iščekivao. Thievery su u 15 godina glazbene izbacili 6 studijskih albuma i preko 30 singlova. Za njih se bez ikakve sumnje može reći da su pioniri dub, downtempo, trip hop i općenito elektronskog zvuka, a prema onome što smo vidjeli na Terra flooru, momci očigledno imaju velik broj fanova i na našim prostorima. Iza imena Thievery Corporation kriju se studijski partneri Rob Garza i Eric Hilton, od kojih se na pozornici s još desetak glazbenika pojavio samo Rob. Bez obzira na to, uslijedio je jedan zaista odličan i bogat nastup na glavnom flooru Terraneo festivala. Dobar dio seta bio je u tonu novog, Culture Of Fear albuma, pa je tako i otpočeo njihov nastup, uz pjesmu Web Of Deception. Uz nove pjesme, bilo je mjesta za pokoji Thievery klasik, koji je publika s oduševljenjem dočekala – Lebanese Blonde, Warning Shots, The Numers Game i The Richest Man In Babylon. Vrhunac večeri svakako pripisujemo ovim originalnim Amerikancima, koje su s pozornice ispratile 20-ak djevojaka iz Terraneo osoblja, ali i uz bučne ovacije publike. Prizor zbog kojeg će Thievery Corporation sigurno zapamtiti večer na šibenskom Terraneu.

Gužva na pozornici ubrzo se raščistila i nakon četiri live banda dolazi vrijeme za jedan back2back DJ set, koji odrađuju Andy Cato i Tom Findlay, poznatiji kao Groove Armada. Iako smo već do sada slušali Groove Armadu u live obliku, ovo nam je bio prvi susret s njima kao izvođačima isključivo iza DJ pulta. Kao i svakome tko voli dobar elektronski 4/4 zvuk, nama se njihov set poprilično svidio. Ipak, momci iza sebe imaju više od 15 godina karijere, a Andy Cato dok nije angažiran oko Groove Armada projekta neprestano radi kao solo DJ i producent. Deep i tech-house zvuk prevladavao je gotovo kroz cijeli set, ali svako malo Cato i Findlay dali su publici do znanja da se ipak radi o Groove Armadi. Naime, često smo mogli čuti sampleove ili vokale s njihovih izdanja, a najviše su nam ušli u uho oni s posljednja dva albuma (Soundboy Rock i Black Light). Nakon dosta vokala, instrumenata i raznovrsnosti na Terra stageu tijekom večeri, Groove Armada nam je zaista sa svojim mračnijom perspektivom elektronike lijepo zaokružila prvi dan Terraneo festivala.
Kao pravi ljubitelji elektronske glazbe, nismo mogli ne pokloniti svojih sat i pol vremena još jednom izvođaču na Terraneu. Pojavivši se na flooru prilikom samog početka njegovog nastupa, zaključili smo da su ljudi ipak odlučili dati prednost Parov Stelar Bandu negoli ovom talentiranom DJ-u i producentu. Riječ je Belgijancu Vito De Luca, koji od 2006. godine djeluje na sceni pod nazivom Aeroplane. Zanimljiva činjenica je da smo se s Friendly Fires upoznali upravo kroz remix koji je Aeroplane radio za njihov singl Paris, 2008. godine. Tada je to bio jedan od prvih Aeroplane remixa, ali kroz sada već 6 godina Aeroplane projekta možemo slobodno reći da se radi o jednom od boljih izvođača unutar svojeg žanra. Studijski Aeroplane zaista zvuči odlično, a najlakše ga je opisati kao melodičan nu-disco house. Iako je takav stil ponekad nešto sporiji i ne toliko energičan, nastup koji je Vito odradio je zaista bio pun pogodak. Svake minute je Aero floor bio sve gušći i zaista se moglo vidjeti da čovjek iza pulta vrlo ozbiljno shvaća svoj posao. Tehnički savršen DJ set, koji je doslovno odrađen kao jedna priča ili film, svoj vrhunac doživljava na samom kraju, s nešto žešćim house zvukovima. Nismo imali prevelika očekivanja oko ovog nastupa, pogotovo jer nam je iskustvo pokazalo da se odlični studijski izvođači ne pokažu uvijek u najboljem svjetlu kao DJ-i. U ovom slučaju dokazano je upravo suprotno i na našu sreću bili smo svjedoci još jednog odličnog DJ nastupa na Terraneu.
Na kraju cijele priče o Terraneu festivalu možemo samo reći da ga preporučamo svakome tko se može pronaći u bogatom programu koji festival nudi. Ove godine nastupilo je preko 120 imena koji su svirali za više od 45 tisuća ljudi. Dobitna kombinacija za uspjeh bila je raznovrsna glazbena ponuda, datum, lokacija i odlična organizacija. Ovom prilikom Brija Dot Com se zahvljuje Terreneo festivalu na suradnji te organizatorima želi mnogo uspjeha u sljedećim godinama održavanja ovog odličnog festivala.
Tekst: Marko Felinger
Brija Foto: Marko Felinger
Terraneo Foto: Walter Sirotić, Nikola Zelmanović, Tomislav Sporiš, Zvonimir Ferina