Browse By

Nove vijesti sa konferencije za novinare Sziget festivala!

Godišnja konferencija za novinare Sziget festivala u Budimpešti održana je 14. travnja u poznatom “A38 Ship“, a otkriveni su novi aktualni planovi o festivalskom programu kao i mjesto održavanja. Organizatori su također otkrili pet nova imena za u programu festivala: Outkast, Manic Street Preachers, The 1975, Madeon i R3hab koji će se pridružiti već najavljenim zvijezdama koji uključuju Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore, Imagine Dragons, Bastille, Skrillex, Placebo, Lilly Alen i The Kooks.
 

Za kraj programa najavljen je Calvin Harris, a sada je i službeno potvrđeno da će  program festivala otvoriti Deadmau5. Za one koji to još ne znaju Sziget festival održava se od 11. do 18. kolovoza, a kao i svake godine do sada organizatori posjetiteljima garantiraju dnevno-noćni party i odmor života!
 
Izbor glazbenika te kreiranje programa festivala svake godine je velik izazov za organizatore, a tim više što su od početka kolovoza mnoge grupe u inozemstvu, odnosno nisu u Europi pa nisu mogli prihvatiti naše pozive. Rješenje je bilo da se Sziget 2014 održi tjedan dana kasnije, pa tako nije bilo sukoba interesa s terminima američkih i japanskih festivala.
 
“Ovogodišnji program festivala definitivno je sačinjen na temelju mnogo iskustva“ –  izjavio je  glavni organizator Szigeta. “S druge pak strane, nismo odustali od našeg cilja da Sziget ostane i izniman vizualni doživljaj, a također smo mnogo napora uložili u daljnje poboljšanje naših usluga stoga budite spremni za festival koji će izgledati bolje i na kojem ćete se osjećati – sjajno!“ – dodao je Karoly Gerendai.
 
Na konferenciji za novinare otkrile su se i mnoge promjene u odnosu na mjesto i strukturu programa. Jedna od najvažnijih činjenica je da će tzv.“Dan 0“ pružiti jednako bogat program kao kao i redoviti festivalski dani predstavljajući tako Anti- Flag, Ska-P i Queens of the Stone Age. I nemojmo zaboraviti činjenicu da će tzv.“Dan 0“ biti otvoren sa Deadmau5, a zatvoren sa Calvin Harris!? Navedeno znači spektakularan party uz glavnu pozornicu a što ujedno znači i zagrijavanje publike za nadolazeći redovni festivalski sedmodnevni non stop party!
 
Sziget je zamišljen kao posebno mjesto gdje se susreću i međusobno upoznaju ljudi. Od svog prvog izdanja festival je pokušao živjeti za ovu misiju, pružajući aktivnosti i većim i manjim skupinama u isto vrijeme. Novo mjesto, Campfire Stage također je namijenjen za istu svrhu, a pruža priliku da amateri kao i profesionalni glazbenici razmjene iskustvo, te – ako je to njihov osobni izbor i inspiracija – zajedno izvedu neke nove akustične pjesme “uz veliku vatru“! Campfire Stage je način na koji Sziget festival odaje počast legendarnom Woodstock festivalu – odnosno “festivalu svih festivala“ koji se održao prije 45 godina u Americi.
 
Sziget Community Garden će biti još jedno mjesto za “svježe i novo“ (i to ne samo za Sziget već i za opću globalnu festivalsku scenu) koje na osebujan način pozdravlja slobodoumne posjetitelje pružajući uvid u svijet gradskih vrtova.
 
Sziget Beach je instant hit iz 2013, a ekipa koja ga organizira je sretna što će se ovo chill – out mjesto ponoviti i ove godine. Ako govorimo o mjestima posebnih zajednica na Otoku slobode svakako treba spomenuti Ruin Pubs Quarter koji slovi kao jedan od najoriginalnijih barova u Budimpešti.
 
Ova godina također donosi povratak spektakularnih zabavnih aktivnosti na glavnoj pozornici, uključujući tzv.“Color Party“, “Flag Party“, “Balloon Party“, “Beach Ball Party“ i “Bubble Party“. A zabava počinje već prije Szigeta, budući da je organizirator odlučio započeti međunarodnu igru Mission : Szitizen – a sve s ciljem da inspirira najvjernije Sziget fanove te da isti tako pokažu svijetu “šta je tko dobio“. Timovi od 2-4 osobe će se međusobno natjecati prije festivala, a cilj je sprovesti unaprijed određenu misiju u rasponu od nekoliko jednostavnih – pa do skroz najluđih ideja te zatim dokazati svoj ​​talent i motivaciju. Cijelo natjecanje će se temeljiti na internetskoj platformi gdje momčadi mogu postaviti svoje najnovije uspjehe, a pobjednicima će biti uručene i neke velike nagrade.
 
Osim odavanja počasti Woodstock festivalu, druga godišnjica kao i događaj vežan za Sziget 2014 je i pad Berlinskog zida koji se odigrao prije točno 25 godina. Suradnja s Berlinskom umjetničkom scenom je i 100 metara dugačak zid ukrašen od strane uličnih umjetnika kao i samih posjetitelja Sziget festivala, a sve sa ciljem da se što bolje upamti ovaj veliki čin slobode.
 
Sziget festival također uvodi neke promjene za ljubitelje elektronske glazbe. Stara Arena je doista dosegla svoj krajnji nivo tako da je organizacijski tim odlučio premjestiti neke od većih imena na tzv. “Main Stage“. Isto tako veliki šator poznat kao “A38 Stage“ će ugostiti neke od electro glazbenika, a upravo su svoj dolazak potvrdili i  Madeon i R3hab Osim toga, biti će tu još jedan veći Colosseum kao mjesto dizajnirano da preuzme ulogu vodećeg party centra.
 
Mađarske grupe će ponovno dobiti svoje mjesto na Petőfi Radio VOLT Festival Stage gdje će se moći vidjeti najbolji predstavnici mađarske glazbene scene. Ovo je mjesto ujedno i za akustične nastupe nakon 23:00h.
 
Još jedna od spektakularnih promjena je uvođenje World Village koncertno – zabavnog prostora gdje je koncentracija velikih grupa svijetske glazbene scene ali isto tako i tzv.“Roma hosting“ kao i tzv.“Afro – Latin“ i „Hungaricum“. Ovo je mjesto gdje se susreće svijetska baština pružajući tako posjetitelju iznimno globalno iskustvo, a sličan program i kvalitativne vrijednosti više nisu rascjepkane i/ili odvojene na više manjih prostora. Biti će to čarobno glazbeno putovanje s grupama iz Malija, Konga, Argentine, Izraela , Kanade, itd. Uz navedeno – World Village svakako je spreman natjecati se s najvećim pozornicama festivala i u smislu popularnosti!
 
Uz održavanje vrlo visokih standarda na temeljima starih programa na bivšem tzv.“Roma Stage“ – uz nove Roma grupe – novitet na ovom mjestu biti će i svakodnevni DJ set tijekom cijele večeri koji će se nadovezivati na live koncerte. Tijekom dana World Village će nuditi posjetiteljima afro – radionice, bubanj tečajeve, tajlandsku masažu, capoeire i samba prezentacije, dok će tzv.“ Hungaricum“ program predstaviti folk kulturu te dati lijep i vrlo važan pregled mađarske narodne baštine, uključujući plesne tečajeve, zanatske prezentacije…
Cijelokupni program World Village pozornice uključuje Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Besh o droM, Canzoniere Grecanico Salentino, Depedro, DJ Click, DJ Gaetano Fabri, DJ Kosta Kostov, El Juntacadáveres, Fanfarai, Fanfara Transilvania, Gasmac Gilmore, Gipsy Burek Orkestar, Jupiter & Okwess International, Kobo Town, La Yegros, Napra, Oy Division, Parno Graszt, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Projekt Rakija, Rupa & the April Fishes, Romengo, Russkaja, Söndörgő, Terakaft, The Sexican, Winston McAnuff & Fixi te Yasmine Hamdan.
 
Sve veći i obojeniji postaje i koncept novog Europe Stage, spajanjem bivšeg Mambo, Holland i Hungary, a cilj mu je pružanje istinskog tzv.“ European alternative“ doživljaja… Ovo će sigurno biti pravo mjesto za pronalaženje novih europskih talenata koji su već donekle znani u vlastitoj državi, ali su još uvijek u potrazi za proboj na međunarodnoj glazbenoj sceni. Ovogodišnji Europe Stage također će poslužiti kao važno mjesto za predstavljanje Berlinske glazbene scene, ali i talijanskih, nizozemskih, španjolskih kao i mnogih drugih grupa iz starog kontinenta. Isto tako bi bilo poželjno da provjerite Youropen Talent Festival kojemu je također domaćin Europa Stage (na tzv.“Dane 0“ i “Dan -1“), a što je u stvari predstavljanje pobjednika natječaja talenata iz više od 14 zemalja.
 
Ljubitelji bluesa i irske glazbe također će naći svoje favorite na jednoj pozornici, s dnevnim tematskim žanrovima. I to je vrlo važno spomenuti da je ovogodišnji Blues and Irish Stage također služi kao mjesto za pamćenje nedavno preminulom, poznatom mađarskom blues glazbeniku Andor Olah-u.
 
Još jedan od novih objekata na ovogodišnjem festivalu je tzv.”Street of Universities”. Ako vam se sviđa Mađarska i možete zamisliti sebe kako studirate ovdje,onda je ovo pravo mjesto za provjeru mogućnosti. A ako ste slobodoumni posjetitelj festivala, ono što ćete sigurno posjetiti je Art Zone, odnosno umjetničko središte Otoka slobode. Vizualne art formse sve su više i više važne za Sziget, a organizatori su već najavili i natječaj za umjetničke instalacije, uključujući i već poznate divovske skulpture kao i potragu za novim simbolom/kipom koji će predstavljati Otok Slobode, odnosno Sziget festival. Ove godine se uvode i tzv.“cvijet –instalacije“ kao i divovski pješčanik s pješčanim skulpturama, a posjetitelji će moći vidjeti i više art rasvjete nego što je to bilo prethodnih godina.
 
Sziget ima jasnu misiju da pomogne promociju grada domaćina – Budimpeštu. Lako vidljiv način suradnje između grada i festivala Sziget je tzv.“Sziget Eye“, odnosno vrtuljak koji će stajati u središtu Budimpešte tokom cijele ljetne sezone. Budimpešta će se također preseliti na Sziget prezentirajući svoje najbolje pub-ove, muzeje, pa čak i – operu, a Sziget festival će pak omogućiti svojim posjetiteljima istraživanje Budimpešte pomoću tzv.“Citypass season” karte koja uključuje besplatan javni prevoz kao i mnoge druge povlastice vezane za inu turističku gradsku ponudu i/ili turističke potrebe.
 
Ostali već potvrđeni programi i prostori odnose se na ponudu festivala poznatim kao Fidelio Culture Zone, Magic Mirror, Cirque du Sziget, WAMP Street Theatres, Before I Die, Luminarium, Cöxpon Chill Garden, Tarot Labyrinth, NGO Island, Ability Park, Budapest Park Tribute Stage, Rubik Sziget i The Logical Games Tent te Sports Zone.
 
Više inormacija možete očekivati u objavama tokom narednih nedjelja.
 
Brzi podsjetnik za već potvrđene izvođače za Main Stage i A38 Stage (DJ abecednim redom):
 
Main Stage: Anti Flag, Bastille, Bombay Bicycle Club, Die Fantastischen Vier, End Show sa Calvin Harris, Imagine Dragons, Jake Bugg, Lily Allen, Macklemore & Ryan Lewis, Manic Street Preachers, Opening Show sa Deadmau5, OutKast, Placebo, Prodigy, Queens of the Stone Age, Ska-P, Skrillex, The Kooks…
A38 Stage: Bonobo, Borgore, Brody Dalle, Crystal Fighters, Djaikovski ft. Tk Wonder and Mc Wasp, Fink, Girls in Hawaii, Jagwar Ma, Kavinsky, Klaxons, Laidback Luke, London Grammar, Madeon, Michael Kiwanuka, Miles Kane, Mount Kimbie, Palma Violets, R3hab, Starlight Girls, Stromae, The 1975, The Big Pink, Tom Odell, Wild Beasts…
 
Ulaznice po povoljnijoj cijeni u tzv.“Advance 1. kolu“ dostupne su još do kraja mjeseca.
Sziget WebShop
Eventim.hr
Za više informacija molimo provjerite www.szigetfestival.com.