Browse By

Mladi se sve ranije upuštaju u seksualne odnose

seks
Recentna istraživanja su pokazala kako se prosječna dob stupanja u seksualne odnose spustila na 15 godina starosti, za dječake i za djevojčice, te kako, nažalost, mnogi od njih ne koriste kondome. Svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već s 14 godina, dakle mnogi čak i u završnom razredu osnovne škole! Tome je svakako pridonijelo jačanje seksualne industrije i prekomjerna “seksualizacija” medija koji bitno utječu na oblikovanje obrazaca ponašanja hrvatskih adolescenata.
Kad se tome pridoda nedostatak seksualne edukacije u školama, rezultat je neznanje i nerazumijevanje, rizično seksualno ponašanje, seksualno prenosive infekcije te neželjene trudnoće.
Zbog dominantno tradicionalnih uvjerenja, to su i dalje tabu-teme u hrvatskom društvu o kojima se ne priča, pa mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, zabrinutostima, a često i strahovima vezanim uz seksualnost.
“Brojne edukativne i promotivne aktivnosti koje je Durex dosad organizirao nisu uspjele spriječiti pad u čitavoj našoj tržišnoj kategoriji. Taj pad trenutno iznosi oko 5 posto, no u obzir treba uzeti činjenicu da Hrvatska već sad ima nisku potrošnju kondoma u odnosu na druge države.
Primjerice, u Hrvatskoj taj broj per capita iznosi 2,61 kondom na ukupnu seksualno aktivnu populaciju, dok je, recimo, u Mađarskoj oko 3,6, a u Velikoj Britaniji gotovo šest kondoma.
“To samo potvrđuje apsolutni nedostatak seksualnog obrazovanja te smatram da bi daljnji pad bio definitivno zvono za uzbunu”, izjavio je Tomislav Đurica, direktor Durexa za Hrvatsku i BIH.
Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV-a, nego i drugih uzročnika spolno prenosivih bolesti, kao što su herpes simplex virus, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija i drugi. No, da bi djelotvornost zaštite prezervativima bila učinkovita, nužna je redovita i pravilna primjena.
“Često čujem razne izgovore i predrasude o uporabi kondoma tipa: kondom smanjuje osjećaj ugode ili bolje je bez njega. Tehnologija izrade je otišla toliko daleko da je situacija upravo suprotna – kondomi mogu dodatno uzbuditi i poboljšati doživljaj. Uz potrebu za zaštitom, još je važnije znati upotrijebiti je na pravi način. Nažalost, mnogi mladi danas nisu nikad koristili kondom te ni ne znaju kako se on koristi”, dodao je Đurica napominjući kako Durex često u suradnji s brojnim udrugama nastoji educirati mlade na ovom području. Jedna od takvih aktivnosti je i nedavno održan koncert u Tvornici povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.
U želji da što više približi mladima potrebu za zaštitom i kulturu korištenja prezervativa, proizvođač Durex omogućio je tijekom ovog mjeseca na određenim prodajnim mjestima kupnju svojih proizvoda po 25% nižim cijenama.
U Durexu vjeruju da će i ovom akcijom, koja je nastavak dosadašnjih edukativno-preventivnih aktivnosti, pridonijeti razvijanju ispravnih obrazaca ponašanja i kod mladih koji tek stupaju u seksualne odnose, ali i kod cjelokupne populacije.
(Net.hr)