Browse By

Lange – Harmonic Motion


Nakon izvrsno prihvačenog Better Late Then Never albuma, Stuart James Langelaan poznatiji kao Lange nam donosi svoj drugi album. Najavljivan kao fuzija različitih stilova elektronske glazbe album je zainteresirao mnoge ljubitelje dobrog zvuka. Može li se album mjeriti s već bezbroj puta opjevanim prvijencem i opravdava li epitet jednog od najiščekivanijih trance albuma godine, provjerite u sljedećim redovima.
Prva pjesma albuma je ujedno i naslovna – Harmonic Motion. Lagani uvodni ambiental lijepo zvuči, i stječe se dojam da će ovdje biti klasičan, već stotinu puta isproban ambijentalan intro. No nakon svega par uvodnih taktova počinje kick na koji se nadovezuje zanimljiva basslinija koja se proteže kroz cijelu pjesmu i ustvari predstavlja okosnicu sve dok ne dođe breakdown gdje bassliniju zamjenjuje melodija. Nakon toga se pjesma vraća ponovno na već spomenutu bassliniju. Nadasve zanimljiva pjesma koja će svoju pravu snagu dokazati i pokazati na nekom od predstojećih ljetnih partija.

High Noon je druga pjesma po redu koja je isto više klupski orijentirana. Naglašena basslinija s pozadinskim pad-ovima odiše mističnom atmosferom. Melodija je ovdje nešto jednostavnija sve dok se još jedna melodija ne nadoveže na nju. U klimaksu nakon breakdowna pjesma dobiva svoj smisao i zvući sasvim zadovoljavajuće. Treća pjesma je većini trance fanova poznata. Riječ je o suradnji s Emmom Hewitt u pjesmi Live Forever. I u ovoj pjesmi je u početku naglasak na izraženoj bassliniji koja pjesmi daje groovy osječaj. Već se ovdje polako nadzire kako se Lange na ovom albumu odlučio više baviti ritmom i vokalima nego melodijom. Emma Hewitt je i ovom pjesmom opravdala svoju reputaciju kao jedan od najboljih vokala u trance glazbi. Iduća pjesma je zanimljiva.

How Long je kratka pjesma od 3 minute i zvuči kao da ju je odsvirao filharmonijski orkestar. Ugodno iznenađenje! Iduća pjesma je povratak na ono što Lange najbolje radi – vokalne pjesme. U All Around Me svoje vokale je „posudila“ pjevačica koja se proslavila suradnjom s Ferry Corstenom; riječ je o Betsie Larkin. All Around Me je jedna od onih pjesama koju će te nakon što ju čujete pjevušiti cijeli dan. Ovo je definitivno potencijalni hit, pogotovo što ima i onu oldschool melodiju koja će se vjerujem svidjeti mnogima. S par dobrih remixeva ovo bi mogla biti jedna od boljih vokalnih pjesama ove godine. Iduća pjesma, ako ništa drugo, ima zanimljiv naziv: Wie Komme Ich Am Besten Zum Bannhof Bitte. Još jedna instrumentalna pjesma kojoj manjka melodije, ali koju izvlači zaista ritmična basslinija. Ima skriveni prizvuk na house, no tu je i neizbježni trance element – breakdown. Sve u svemu zanimljiva pjesma kod koje je ipak najzanimljiviji naziv. Na redu je već prokušana suradnja s Sarah Howells. Nakon što smo svi prije tri godine bili oduševljeni njihovom suradnjom koja je rezultirala s Out Of The Sky, imali smo visoka očekivanja od ove pjesme. Let It All Out već ranije ove godine izdana, a u kojoj se isticao remix Ronski Speeda. Vrlo dobar uradak koji još jednom dokazuje talent Sarah Howells kao tekstopisca i Lange-a kao producenta.
Angel je autoru ovog teksta možda i najdraža pjesma na albumu. Zanimljiva suradnja s Hall Of Mirrors iza koje se krije pjevačica Jessica nam je donio jednu zanimljivu kombinaciju vokala, downtempo i ambiental zvukova.
Fireworks je još jedna suradnja s Sarah Howells. Solidna pjesma ali i do sada jedina koja ne ostavlja nikakav dojam na slušatelja. Nakon reda vokalnih pjesama slijedi još jedna instrumentalna naziva Sci-Fi Hero. Također solidna pjesma bez nekog „wow“ efekta ili nečega što bi oduševilo slušatelja. U Strong Believer imam priliku čuti i muški vokal koje je za ovu priliku posudio Alexander Klaus. Kao i večini pjesama na albumu fokus je na bassliniji. U trance glazbi muški vokali dosta teško prolaze, spadaju u onu „hit or miss“ kategoriju. Vokal je solidan, na trenutke vrlo dobar pogotovo u breakdownu, dojam je da je otpjevano dosta rokerski. Pjesma gubi na kvaliteti kada dođe melodija koja je vrlo prosječna i već milijun puta prožvakana.

Predzadnja pjesma na albumu je suradnja sa Sarah, ali ovaj puta sa Sarah Ozelle. Clouds Across The Sun je zanimljiva pjesma s veselim vokalom, naglasak je opet na bassliniji no na to smo se već naviknuli. Sarah ima iznimno topli vokal, i pjesma odiše ljetnim osječajem pogotovo u breakdownu, nakon kojega se sve vraća na početak. Outro albuma je pomalo neočekivan. Ponavlja se  All Around Me ali ovaj puta u downtepmo verziji u trajanju od svega dvije minute. U svakom slučaju, ne previše orginalan završetak albuma ali nije loše.

Lange se s drugim albumom nije previše odmakao od uspješnog recepta kojeg je imao u prvom albumu. Red vokalnih pjesama, red instrumentalnih je očiti znak pravljenja kompromisa za minstream tržište. Ono što ovaj album svakako izdvaja od ostalih uradaka na sceni su prvenstveno kvalitetne vokalne pjesme, koje predstavljaju sam vrh trenutne vokal trance ponude, i tu leži njegova prava vrijednost.
Album na trenutke oscilira te se pred kraj osjeti već manjak ideje i inspiracije, ali to ga ne čini manje vrijednim pogotovo kada se uzme u obzir da večinu albuma ipak čine kvalitetne i iznimno slušljive pjesme. Ako želite album kojeg možete slušati unutar vaša četiri zida, u autu, na mp3 playeru, ali ujedno i zamišljati kako neka pjesma zvuči na partiju, onda je ovo album za vas.
Topla preporuka od uredništva Brija.com portala.
Recenzirao: Miroslav Kolev, Brija.com