Browse By

Sziget Festival 2010


Na otoku u blizini prirode, u središtu grada, a ipak u zelenom okruženju, Sziget festival dočekuje hodočasnike željne partyja 18-u godinu zaredom. Festivalski programi su jedinstveni poput lokacije; osim raznih glazbenih stilova u desecima objekata, u ponudi su i kulturni programi, od uličnog teatra do cirkuskih točaka, od fizičkog teatra do raznih izložaba.
Prethodni posjetitelji često (pored ogromne količine programa) navode jedinstvenu atmosferu kao glavnu žalbu koju imaju na sam festival. „To je mjesto na kojem se sklapaju prijateljstva, to je mjesto gdje se pronalaze nove ljubavi; to mjesto je otok u sredini naše grozničave civilizacije gdje svatko može zaboraviti na svakodnevne brige. Sziget je otok prijateljstva, otok ljubavi, otok slobode i kulturne raznolikosti. Tim riječima opisano, važno je imati na umu da je to mjesto gdje je pivo jeftino, cure i dečki su prekrasni, a uzbudljiv urbani centar Budimpešte je nadomak. To je Sziget, koji se ne propušta, od 9-16 kolovoza 2010. godine.“

Ovaj tjedan-dana-dug festival izrastao je iz „studentskog eventa niskog profila“ davne 1993. godine i postao jedan od glavnih Europskih rock festivala krajem devedesetih, a više od polovice posjetitelja čine stranci. Festival bilježi veliku posjećenost; 1997. godine doseže brojku od 250.000 posjetitelja, a 2001. godine brojku od 350.000. Prošlogodišnje izdanje festivala doseže vrhunac posjećenosti, impresivnih 390.000 ljudi. Ovakva posjećenost Sziget Festivalu osigurava blistavu budućnost, a sam festival nameće se kao europska alternativa „Burning Man“ festivalu, koji se godišnje održava u Sjevernoj Nevadi u SAD-u. Znamenitost festivala leži i u činjenici da sadrži nastupe raznih glazbenih žanrova, pa tako 2006. godine između ostalog uvodi blues stage, jazz stage i world music stage.
Uz sve to, festival pruža broje aktivnosti: kino, kazalište, teatar, tetoviranje, pristup internetu, odbojku, košarku i još mnogo toga.
– Osamnaesto izdanje Sziget festivala održavat će se od 9 do 16 kolovoza. Festival počinje u ponedjeljak 9 kolovoza, službeno to je „Day -1“, a nazvan je „Hungarian Day“.  Nulti dan održava se 10-og kolovoza, dok onaj „glavni“ dio festivala započinje 11-og kolovoza. Kompletan popis izvođača i raspored po stage-ovima nalazi se na ovdje.
Dovoljno je samo spomenuti par imena: Muse, Iron Maiden, Faithless, Papa Roach, Mika. Nabrajanje bi moglo zauzeti velik broj redaka, stoga predlažem da proučite festivalski program gdje ćete sigurno naći nešto za sebe.
– U nastavku infomacije o ulaznicama, koje se mogu kupiti putem interneta na stranici: https://sziget-eu.jegy.hu/select.php
CIJENA ULAZNICA:
Dnevna ulaznica – 45€ (Day 1 – Day 5)
Day 0 & Day – 1 ulaznica – 23€ (po danu)
Kamperska karta – 200€ (za sve dane održavanja festivala)
Ulaznica bez kampa – 170€ (za sve dane održavanja festivala)
– Razne infomacije, poput onih o smještaju u Budimpešti, kako doći do Szigeta, odgovore na često postavljana pitanja i mnogo, mnogo više o samom festivalu dostupne su na službenim stranicama festivala: http://www.sziget.hu/festival_english/?language=en
Vidimo se na Szigetu!