Browse By

EKSKLUZIVNO: Lange intervju za Brija Dot Com portal!


Poznati britanski DJ i producent Stuart James Langelaan poznatiji kao Lange upravo ovih dana predstavio je svoj novi studijski uradak – Harmonic Motion. Nakon izvrsno prihvaćenog Better Late Then Never albuma te novog albuma nismo mogli, a da ne napravimo ekskluzivni razgovor sa iskusnim njemačkim trance producentom. O čemu su točno razgovarali Lange i naš novinar Miroslav Kolev – saznajte u nastavku teksta!
Najprije jedno veliko hvala što si pristao na intervju za Brija.com. Ovo je trenutno uzbudljivo vrijeme za tebe. Tvoj drugi studijski album samo što nije izdan. Možeš li nam reći, koliko dugo si radio na njemu i kako si zadovoljan sa završnim proizvodom?
Da, jako sam uzbuđen zbog albuma. Zove se Harmonic Motion i napravljen je u razdoblju od šest mjeseci počevši od listopada prošle godine, no neke ideje sam imao i prije toga tako da je razvoj trajao i duže od tih šest mjeseci. Zadovoljan sam kako je to sve ispalo i mislim da album sadrži pjesme za koje mislim da su najbolje što sam ikada napravio.

Koja je bila glavna nit vodilja dok si radio album, i sadrži li neku poruku?
Baš kao i na prethodnom albumu htio sam napraviti kombinaciju pjesama koja bi bila zanimljiva za slušati kod kuće. Trance glazba je jezgra albuma, ali tu su još i utjecaji drugih žanrova, kao što su npr. Chillout i downtempo uz naravno čiste klubske pjesme.
Poznati si kao producent koji preferira vokale. Jeli tvoj album pretežno vokalni ili sadrži i instrumantalne pjesme?
Album sadrži 50-50% vokalnih i instrumentalih pjesama.
Tvoj prethodni album naziva Better Late Then Ever je polučio veliki uspjeh pogotovo pjesme Songless, Out Of The Sky i Angel Falls. Postoji li na novom albumu neka pjesma za koju imaš velika očekivanja?
Planiramo izdati pet pjesama s albuma. Logički, to je pet pjesama za koje imam velika očekivanja i za koja mislim da će dobro funkcionirati u klubovima, a i da će time postati popularne.
Znamo da tvoj album sadrži vokalne pjesme i da su jedne od pjevačica Sarah Howells i Emma Hewitt. Možeš li nam otkriti još neka imena s kojima si surađivao na albumu?
Da, tu su još dvije vokalistice s kojima sam surađivao. To su Betsie Larkin i Jessica koja radi pod aliason ‘The Hall Of Mirrors’.

Tvoj novi single je Under Pressure i prilično je drugačiji nego tvoji uobičajeni radovi. Jeli to zvuk koji će prevladavati na albumu ili?
Under Pressure neće biti na albumu i radi se jednom malo drugačijem uratku nego inače, a s čime sam ustvari htio započeti promociju albuma. Ustvari večina pjesama na albumu je potpuno drugačija od zvuka kakvog sam predstavio s Under Pressure.
Kao iskusan producent, možeš li nam reći jeli teže napraviti dobru melodiju ili napisati dobar tekst?
Za mene je teže pisati tekst i zato to u pravilu prepuštam vokalistima. Gotovo uvijek surađujem s vokalistima koji ujedno i pišu tekstove. Smatram da je produciranje vokalne pjesme lakše nego produciranje instrumentalne.
Ti si prisutan na sceni već dugi niz godina. Prije je bilo puno manje pjesama s vokalima, a danas je gotovo svaka druga pjesma s vokalima. Problem je u tome što većina tih pjesama ima blesave i besmislene tekstove, a i kvaliteta vokala je upitna. Koje je tvoje stajalište glede tog problema?
Da, vokalnih pjesama je zaista prije bilo manje i tijekom godina se skupio priličan broj loših vokalnih pjesama, ali s druge strane je porastao broj softisticiranih vokalnih skladbi. Ja sam  surađivao s izvrsnim vokalistima, kao što je npr. Sarah Howeless koja izbjegava očite trance stereotipe.
Radio si s „man of the moment“ Gareth Emeryem. Vaša suradnja je rezultirala s pjesmom Another You Another Me koja je bila jedna od najboljih pjesama 2006. godine. Kako je uopće došlo do te suradnje?
Gaz i ja smo bili u istoj agenciji i onda smo s vremenom postali dobri prijatelji. Te 2006. godine smo napravili nekoliko zajedničkih pjesama, a AYAM je svakako najpoznatija.
Ti si DJ, producent ali i vlasnik labela. Zašto je važno za producenta da ima vlastiti label?
Osobno volim slobodu da izdam što želim i kada želim. Također je lijepo raditi s drugim producentima i tako im pomagati da stvore ime i da se profiliraju.
Reci nam kako izgleda tvoj studio. Jesi li ljubitelj hardware-a ili preferiraš vst-ove?
Iako imam nešto hardware-a ne koristim ga baš previše. Uglavnom sada koristim vst-ove.

Razgovarajmo sada o Lange-u kao DJ-u. Kako bi opisao svoj stil?
Groovy trance ispiriran elektrom i technom. Volim puštati najbolje od svakog žanra, krenuvši od progressive-a pa sve do dobrog upliftinga. Volim da bude zanimljivo.
Koliko je teško dj-u biti orginalan i jedinstven, pogotovo danas kada je broj dj-eva velik.
Mislim da je danas stvar u produkciji. U nekim slučajevima fanovi vide dj-a kroz produkciju koju on radi. Mislim da setovi ne moraju biti toliko jedinstveni koliko trebaju biti „živahni“. Naravno, važna je i interakcija s publikom kako bi im se ostavilo nezaobravno iskustvo.
Planovi turneju povodom albuma?
Turneja će trajati od lipnja pa skoro do prosinca. Na odabranim eventima će mi se pridružiti i neki od vokalista s albuma, tako da će se neke pjesme izvoditi uživo.
Već smo spomenuli tvoj label Lange Recordings. Možeš li nam najaviti buduća izdanja?
Sljedeći single je Deep Voices – Heart Of Glass. Single sadržava i remix Ronski Speed-a kojeg već par mjeseci obavezno puštam u svojim setovima. Nakon toga slijedi single Paul Vernona; mladog producenta koji je trenutno prilično aktivan, remixirao je ujedno i moj single Under Pressure.
Prema DJMag-u ti si 31. dj svijeta. Ta lista je prilično kontraverzna ali za dj-e jako važna. Koje je tvoje mišljenje? Jeli uredu da se cijela scena temelji na jednoj listi?
Lijepo je naći se na toj listi, ali ne znam koliko je to važno. Naravno da ne bi bilo dobro da promotori bukiraju samo dj-e s te liste.
Za kraj par općenitih pitanja. Kada nisi u studiju ili turneji, čime se baviš?
Čim uhvatim malo vremena bježih od dnevne vreve i odem na selo.
Da nisi dj što bi bio?
Stvarno ne znam, nikada nisam imao rezervni plan.
Još jednom hvala za intervju. Čitatelji i članovi portala brija.com ti žele sve najbolje u budućnosti i da album poluči ogroman uspjeh!
Hvala vam svima na potpori. Nadam se da ćete uživati u Harmonic Motion albumu.
Razgovarao: Miroslav Kolev
Foto: Lange