Browse By

Elektrana pozornica na Exitu


Elektrana pozornica na Exitu nastala je 2005. godine u želji da festivalskoj publici predstavi presjek nabujale domaće i regionalne electro scene, tada nedovoljno popraćene na našim prostorima. Elektrana tijekom svih ovih godina pruža podršku i priliku mladim, neafirmiranim autorima, kao i onim izvođačima koji do sada nisu gostovali u našoj zemlji, da se predstave publici Exita. Sedmu godinu za redom, Elektrana dovodi bisere electro i electro-pop i synth-pop scene, a ove godine oni su predvođeni izvođačima kao što su The Hacker, Alexander Robotnick, Anoraak i Futurecop!
The Hacker
Četvrtak na Elektrani rezerviran je za tamnu stranu electra, serijal Neon Nacht, predvođen predstavnikom francuske elektronske scene pod imenom The Hacker. Vlasniku mehaničkih snova (Hackerov posljednji album nazvan je “Rêves Mécaniques”) pridružit će se još jedan Francuz, electro producent iz Pariza, Gesaffelstein, štićenik Tigine izdavačke kuće “Turbo”. Iz Hrvatske istu večer dolazi Hemendex, bend koji svoju glazbu definira kao “ono što bi 1983. godina mogla zamisliti kao blisku budućnost.” Domaću podršku pružit će beogradski  Zastranenie, poznati po svojoj himni Gej Sloveni, new wave ljubitelj electra, neoModern, kao i predstavnik italo disco scene, Grof K.T.I.
Alexander Robotnick
Alexander Robotnick, talijanski glazbeni producent, u petak će puštati italo-disco i new wave iz 80-ih, ali i najzanimljiviji mix pjesama suvremene electro-house produkcije. Robotnick autoironični osvrt na ljubitelje vinila i kolekcionare  Italo High Energy Disco izdanja iz osamdesetih, izražava kroz jednu od svojih najpoznatijih  pjesama, Obssesion for the Disco Freaks. Uz njega nezaboravnu synth dance predstavu priredit će konceptualni disco dvojac iz Glasgowa, po riječima časopisa DJ Mag, “macho disco” izvođači, Den Haan. Mi bismo ih nazvali “camp electro”, a kako to izgleda i zvuči pogledajte u Gods From Outer Space. Domaći predstavnici petka uvečer na Elektrani bit će Synthematic, beogradski Navigatorz, Mr Cash i LaG.
Anoraak
Headlineri Elektrane u subotu navečer su francuski nu disco trio, Anoraak. Debi album “Wherever the Sun Sets” je savršen sklop italo disco, motown – školovanog funk i sepia-tuned pop zvukova – mi bismo rekli: Anoraak je bespomoćno romantičan, a ako ne vjerujete, poslušajte Nightdrive With You ili bilo koju drugu od savršenih pjesama s njihovog prvog albuma. Istu večer nastupit će Cinnamon Chasers, nu-disco alias glazbenog producenta Russ Daviesa. Predivnu italo disco subotu začinit će svojim najvećim hitom Luv Delux i mnogim drugim pjesmama s posljednjeg albuma. Topli electro pop i sjajnu igranku na podiju Elektrane dovest će jedan od najuspješnijih electro umjetnika 2010. godine, Grum, sa sjajnim pjesmama poput Through The Night i Can’t Shake This Feeling. Uz velike Elektranine prijatelje, švedski DJ duo Tracasseur, groznici subotnje večeri pridonijet će i domaća podrška, Shiz Tirkiz, Mishu Mitsubishu i Ninja Boy.
Futurecop!
S dreamwave futurističnim sintisajzerima i razdraganim refrenima, britanski Futurecop! donosi u nedjelju zvuk koji je najbolje opisati kao teme crtanih filmova iz osamdesetih koje su se sudarile s 21. stoljećem uz neizbježnu pratnju indie–electro popa. Beskrajno će publiku Elektrane zabaviti njemački bend, Mikrofisch, sa svojim trash hitovima Mauro Farina i The Kids Are All Shite. Estetiku osamdesetih nastavljaju grčki synth-pop duo, Marsheaux. Retro završnici festivala pridonijet će i domaći predstavnici electro zvuka osamdesetih, alterTainment, Boris Milićević, Retro i Vito i Dead Trash Superstar.
Mnogi lokalni bendovi i izvođači svoj premijerni nastup imali su na Elektraninoj pozornici, a izvođači iz regije i svijeta su se po prvi put predstavili domaćoj publici, kao na primjer Hadouken! koji ove godine nastupa na Fusion pozornici ili Lollobridgida, koja je prošle godine nastupila i na Main Stageu. Pored sjajne zabave i netipičnog glazbenog programa, Elektrana je poznata po svojoj jedinstvenoj atmosferi koja promovira principe jednakosti i tolerancije, gdje svako može zastupati vlastite stavove i biti ono što je.
Tijekom preostalih nefestivalskih dana u godini, kao i za zagrijavanje za Exit, čagajte uz Elektrana radio na ovom linku.