Browse By

Electronic Beats Zagreb festival oznojio Tvornicu kulture

Electronic Beats Zagreb festival
Ovog vikenda održan prvi Electronic Beats Zagreb festival nije mogao primiti sve zainteresirane ljubitelje glazbe koji su u petak ispred Tvornice kulture pokušavali doći do svoje ulaznice. 1.500 gostiju dobilo je priliku uživati u nastupima nekih od trenutno najatraktivnijih izvođača elektronske glazbe današnjice – Roisin Murphy, Digitalism, Totally Enormous Extinct Dinosaurs i When Saints Go Machine.
Nakon zagrijavanja zagrebačkog DJ Itcha na scenu je stupio domaći bend How Convinient, koji je uspješno rasplesao prve posjetitelje predstavivši im najbolje stvari sa svog nedavno izašlog albuma Sexes. Poslije HC-a uslijedilo je po mnogima najveće iznenađenje večeri – danski bend When Saints Go Machine prevođen melankoličnim vokalom pjevača Nikolaja Manuela Vonsilda. Izvrstan nastup u koji su uključene uspješnica benda poput Fail forever zagrijao je sada već brojnu publiku za jednog od headlinera festivala Digitalism. Njemački elektro-punk izvođač Hrvatskoj se prvi put predstavio svojim live izdanjem u pauzi između europske i američke turneje na kojoj promoviraju album zvaničnog naziva I love you dude. Velika količina opreme na povećanoj pozornici i Jens Moelle koji se spremno uhvatio mikrofona zagrijali su Tvornicu do gotovo tropskih uvjeta uz rasplesanu masu koja oduševljenje nije prestajala pokazivati do kraja nastupa zaključenog pjesmom Pogo s prvog albuma Idealistic.

FOTO

Podij popunjen do zadnjeg mjesta potom je nakon kraće pauze dočekao glavnu zvijezdu večeri, Roisin Murphy koja je u Zagreb stigla izvrsno raspoložena ustupivši vrijeme medijskim intervjuima i potpisivanju albuma, čemu inače nije sklona. Iako je nastupila tek u DJ setu, Murphy je zadvoljila želje svojih poklonika uhvativši se mikrofona kako bi  otpjevala Forever More sada bivšeg Moloka te neke od najvećih hitova kasnije samostalne karijere.
„Nakon rođenja kćeri uzela sam mnogo vremena za sebe, i svaki put kad pomislim da sam spremna nastaviti shvatim da zapravo to još uvijek nisam. Tražim svoj novi umjetnički identitet i zaista ne znam kada publika može očekivati novi album ili samostalni singl. U ovom razdoblju radim na mnogim suradnjama, a odabirem projekte na koje sam pozvana i koji mi se svide. Ovo je moja reaktivna faza, no kada bolje razmislim takva sam oduvijek i bila“, otkrila je Roisin u ekskluzivnom intervjuu za Electronic Beats magazin neposredno prije početka nastupa.
Poslije Roisin Murphy hrvatskoj se publici po prvi puta predstavio Totally Enormous Extinct Dinosaurs, jedna od brzorastućih zvijezda elektronske scene u pratnji energičnih plesačica. „Izvrsno sam se zabavio u Zagrebu, hvala svima koji su došli“ poručio je TEED fanovima putem Twitter walla postavljenog u hodniku Tvornice, koji je ujedno služio kao lajtmotiv simpatične akcije „Sweets for tweets“ u kojoj su posjetitelji za svoje tvitove s događanja dobivali slatkiše od promotora.
Electronic Beats promotivni štand uz to je prikupljao donacije za humanitarnu organizaciju Betterplace.org u zamjenu za brendirane majice, ručnike i dvostruki vinil „Electronic Beats Compilation 2011“ na kojem se nalaze singlovi Apparata, Hercules & Love Affair i omiljeni Into the night remix Nicolasa Jaara.
Priču prvog zagrebačkog Electronic Beats Zagreb festivala pod pokroviteljstvom Telekoma zaključio je pobjednik Illectricity festival nucomer natječaja DJ Moz, koji je dobio izvrsne kritike preostale neumorne publike.