Browse By

DJ Arnej: Prvi Bosanac na DJ Mag Top 100 listi


Arnej Šećerkadić ili DJ Arnej postao je prvi Bosanac i Hercegovac koji je dospio na uglednu listu 100 najboljih svjetskih DJ-eva utjecajnog magazina za elektronsku muziku DJ Mag. U razgovoru za portal Sarajevo-x.com Arnej govori u svom životnom putu, vezama sa domovinom, priznanjem DJ Maga, omiljenim muzičarima, mogućem partyju u Sarajevu…
Rođeni ste u Sarajevu, ali živite u Torontu. Kako Vas je životni put odveo u Kanadu?
Da, rođen sam u Sarajevu 1980. godine, ali živim u Torontu već skoro 20 godina. Odselili smo se zbog ratnog stanja u BiH, a s obzirom da mi je ujak živio u Torontu to je logično bila i najpametnija solucija u tim vremenima.
Da li još uvijek održavate veze sa domovinom i dolazite li u svoj rodni grad?
Velika većina mojih bližih rođaka je odselila iz BiH tako da nemam najbolje veze sa domovinom. Nadam se da će moj povratak u Sarajevu naići na dobru reakciju i ko zna, možda odsviram jednu ili dvije pjesmice.
Šira publika u našoj zemlji za Vas je čula kada ste dospjeli na listu 100 najboljih DJ-eva uglednog magazina DJ Mag. Koliko Vam znači činjenica da ste dospjeli na listu zajedno sa najvećim imenima elektronske muzike?
Bilo mi je vrlo drago kad sam saznao, a još draže znajući da sam jedan jedini Bosanac na listi. Da budem sto posto iskren, kad ste napisali članak na Vašem portalu, to je imalo više utjecaja na mene nego kad sam saznao da sam na listi DJ Maga. Očigledno je da nas nema puno na sceni tako da mi znači puno biti jedan od poznatijih DJ-eva.

Kako će ovaj uspjeh utjecati na Vašu karijeru i hoće li značiti više nastupa i saradnju sa velikim imenima elektronske scene?
Moja karijera trenutno ide unaprijed i ne vjerujem da će stati ako se ja ne zaustavim. Cilj mi je da konstantno stvaram novu muziku, posebno sada kada imam svoj label (www.arnejmusic.com). A što se tiče nastupa sa malo jačim imenima na sceni, samo me pratite pa ćete vidjeti šta je u planu.
Da li imate uzora u ovom poslu i koji su Vam omiljeni DJ-evi? Kako ste se uopšte “navukli” na elektronsku muziku?
Na vrhu liste je, naravno, Armin van Buuren. On je bio jedan od prvih DJ-eva koji je svirao moje pjesme i on me ja ubacio na svoj label (Armada) 2007. godine. Iako sam bio na sceni od 2003. godine, veće uspjehe nisam zabilježio sve do 2007. godine. Inače, ovo nije nešto što sam planirao raditi u životu. Ja sam inače grafički dizajner i tada sam se želio time baviti, ali nikad se ne zna šta je budućnost planirala za tebe. Sada sam tu i nadam se da ću dogurati što dalje mogu.
Gdje pronalazite inspiraciju za Vašu muziku i namjeravate li koristiti elemente etno muzike iz svoje domovine?
Puno moje inspiracije dolazi iz klasične i filmske muzike. Nije velika tajna da volim dramatične melodije. To meni nekad može ispričati priču puno bolje nego vokali.
Bavio sam se raznim žanrovima,od hip hop do klasične muzike tako da za mene nema granica. Ipak nisam siguran kako bi se naša muzika uklopila u elektronsku muziku sa kojom sa izgradio karijedu, ali se nikad ne zna dok se ne proba, zar ne?

Koji nastup ili događaj smatrate najboljim momentom svoje karijere?
Ima ih puno, ali jedan od najboljih trenutaka mi je kad sam prvi put nastupio u Siriji. Od takve zemlje nisam očekivao da imaju tako jaku elektronsku scenu. Biti prvi DJ na svijetu koji je svirao trance muziku tamo je bilo nešto što ne mogu opisati.
Sada kada pogledate šta se dešava dole vidite da svi jači DJ-evi idu dole. Jako mi je drago zbog toga, još više znajući da sam ja otvorio vrata.
I za kraj, kada će Vas publika u BiH imati priliku vidjeti uživo na nekom partyju?
Napravili smo neke kontakte dole tako da se neki nastupi već dogovaraju. Ne mogu ništa više govoriti o tome zato što nije ništa konkretno dogovoreno, ali kad se desi biće to jedan od najboljih trance žurki koje je Sarajevo ikad vidjelo, to mogu obećati. Nadam se da će raja doći i podržati svog zemljaka.
Izvor: Sarajevo-x.com