Browse By

Disco spektakl na koji se čekalo 18 godina

Prebacivanje koncerta iz Arene u manju dvoranu, koji god razlog bio, pokazalo se kao dobar potez. Koncert koji su večeras održali Pet Shop Boysi u prepunom KC Dražen Petrović u Ciboni nije bio samo glazbena poslastica, već i pravi vizualni spektakl.
Pozornica se tijekom cijelog nastupa poput šarene Rubikove kocke preslagivala u nove uzorke i oblike. Chris Lowe i Neil Tennant, dvojac koji čini jedan od najvećih i najoriginalnijih pop sastava u glazbenoj povijesti nakon 18 godina ponovo su nastupili pred hrvatskom publikom, a koncert su otvorili hitom “Heart” koji je posebno značajan za domaće obožavatelje jer je spot za tu pjesmu snimljen 1988. godine u Mokricama.
Pet Shop Boysi postoje od 1981. godine, a da još ne namjeravaju u mirovinu pokazali su upravo ovom turnejom naziva “Pandemonium on Tour”, kojom su promovirali najnoviji album “Yes”. Zagrebačka publika mogla je uživati u skoro dvosatnom miksu starih i novih hitova poput “It’s A Sin”, “New York City Boy”, “Jealousy”, “West End Girls”, “Go West”, “Always On My Mind”, “Closer To Heaven”, “Suburbia”, “Being Boring” te nešto novijih “Love”, “Pandemonium” i “All Over The World”. Kao posebnu poslasticu na koncertu su izveli i pjesmu “Viva La Vida” od Coldplaya.
Potez organizatora da prebace koncert britanskih pop ikona iz Arene u Cibonu pokazao se kao dobar, bez obzira bilo to radi intimnijeg kontakta s publikom ili slabe prodaje karata, jer bi se dio atmosfere i masovne euforije definitivno izgubio u većem prostoru. U puno manjoj dvorani mogli ste zamisliti da ste u nekom klubu tijekom disco faze u 80-ima, a tome su pridonijeli i odlični plesni performansi tijekom pjesama “Jealousy”, kada su plesači iscenirali muško-žensku tučnjavu, i “Suburbia”, sa polustriptizom atraktivnih plesačica.
Duo Tennant – Lowe u svojoj karijeri dužoj od dva desetljeća stvorili su jedne od najprepoznatljivijih hitova pop glazbe na svijetu i prodali više od 100 milijuna albuma, a čak 42 pjesme ušle su im u top 30 singlova u SAD-u i Velikoj Britaniji. Surađivali su sa legendarnim glazbenicima poput Dustyja Springfielda, Davida Bowieja, Lize Minnelli, Robbieja Williamsa, Madonnom i The Killers, a u SAD-u su na četvrtom mjestu Billboardove dance ljestvice najuspješnijih autora svih vremena, odmah iza Madonne, Donne Summer i Janet Jackson. Prošle godine su ih i u domovinu nagradili posebnom nagradom Brit Awardsa za izvanredan doprinos glazbi.
Piše: Ana Lulić, Jutarnji.hr