Browse By

Bambi Molestersi i Katalena predvode glazbeni program na motovunskom brdu filmova!


Predstavljamo ovogodišnji motovunski glazbeni program, koji po kvaliteti ni najmanje ne zaostaje za onim filmskim: domaću scenu predstavljaju sjajni Bambi Molestersi koji ovih dana svojim posljednjim albumom bilježe izvanredan uspjeh u Europi i svijetu te Elvis Penava Quartet, dok Sloveniju predstavljaju post-folk rock bend Katalena, tri DJ-a objedinjena u ex-yu projektu Tetkine radosti te nekonvencionalni kazališno-glazbeni projekt Škrip orkestra! Za dodatnu dozu klasike, kao i prošle godine, pobrinut će se istaknuta interpretatorica suvremene klasične muzike, akademska pijanistica Branka Parlić.
Bambi Molestersi jedan su od najzanimljivijih bendova na domaćoj glazbenoj sceni i jedan od rijetkih koji je probio granice regije – njihov surf rock cijeni se diljem Europe i Amerike. Svojim posljednjim albumom „As the Dark Wave Swells“ postigli su zaista nevjerojatan uspjeh – najcjenjeniji britanski glazbeni časopisi kao što su Q, Uncut, The Sunday Times i Shindig! svrstali su ih među najbolje surf bendove u povijesti, nazivajući njihov rad »briljantnim«, dok je isti album u jednom trenutku osvanuo na nevjerojatnom osmom mjestu najprodavanijih rock and roll albuma na Amazonu, najvećoj virtualnoj trgovini glazbom i knjigama na svijetu! Ovaj sisački bend oformljen je 1995. pod utjecajem surf i garage žanrova, i odmah je osvojio simpatije i kod publike i kod kritike. Do danas su odradili niz svirki diljem svijeta, a surađivali su s brojnim respektabilnim imenima svjetske glazbene scene poput Phila Browna, Petera Bucka iz R.E.M.-a te Chrisa Eckmana iz The Walkaboutsa s kojim su osnovali uspješan bend The Strange. Pratili su R.E.M. na europskoj turneji, svirali po Europi i Novom Zelandu, a snimili su i glazbu za filmove „Prezimiti u Riju“ i „The Treat“. Njihovim energičnim live izvedbama stekli su reputaciju jednog od nacjenjenijih i najoriginalnijih surf bendova u svijetu uopće.
Mirnija večer očekuje vas uz zvukove Elvis Penava Quarteta. Elvis Penava jedan je od najboljih hrvatskih gitarista, dobitnik posebne nagrade Status – sveukupni Glazbenik 2007. , kao i strukovnih nagrada Status za najboljeg jazz gitaristu u 2007. i 2008. Surađivao je s mnogim inozemnim mladim glazbenicima iz regije te s mnogim domaćim glazbenicima: Boškom Petrovićem, Tamarom Obrovac, Sašom Nestorovićem, Davor Križićem, Miro Kadoićem, Kruno Levačićem, Matijom Dedićem, i dr. Član je nagrađivanih Jujuphonicsa i HGM Jazz orkestra, a svirao je i s Europskim Jazz Orkestrom, HRT i RTV Big bandovima. Vodi svoj trio (Elvis Penava Trio) i suosnivač je grupe Satellite. Ostali sastavi u kojima svira su: Tobogan, MiroKado Quartet, Marko Lazarić trio, duo s Astrid Kuljanić, MatMar i LessThanAMinute.
Sloveniju pak predstavlja bend Katalena – kombinacija najbolje slovenske tradicionalne glazbe, pažljivo odabrane iz arhiva, pjesmarica i starih vinilnih ploča sa tvrdim rock ritmovima, funk nabojem i zavidnim aranžmanima napravila je unikatni post folk rock stil, koji predstavlja glazbenu tradiciju slovenskih regija u sasvim novom ruhu. Flauta,
mandolina, tona perkusija, synthevi, bass i gitara u rukama vrsnih glazbenika omotani čarobnim vokalom Vesne Zornik ponekad zvuče zaneseno, ponekad žestoko i plesno. U Sloveniji ih dio muzičke kritike pa i etnomuzikolozi nazivaju fenomenom. Priča te urbane legende započela je 2001. godine u idiličnom selu Čermošnjice u Beloj Krajini, gdje je šest entuzijasta otkrivalo arhivski folklorni materijal i pomladilo njegov ostarjeli i zahrđali lik u filozofskom i muzičkom smislu.
Nešto sasvim drugačije ponudit će vam nostalgični slovenski glazbeni kolektiv Tetkine radosti – istoimeni program predstavlja tri talentirana ultra zabavna DJ-a iz Slovenije koji u svojim setovima puštaju isključivo raritetne vinyle sa bivših prostora Yugoslavije i genijalnim stilom miksanja spjajaju najbolje trenutke ex-yu scene 60-ih i 70-ih godina: yugo disco, funk, r’n’r i šlagere. Zaplešite s Kornelijem, Leom, Bobanom, Nadom, Necom, Kati, Arsenom i ostalim trubadurima Jugotona, Helidona, RTB-ja, Balkantona, Pepite…  Tetke su vjerojatno najbolji i definitivno jedini kolektiv na svijetu koji vrti stare vinile ex yu ostavštine diska, funka, popa i rocka u kombinaciji sa legendarnim šlagvortima iz starih domaćih filmova. Oni nisu samo jukebox koji pušta ploče već ekipa vrhunskih DJ-eva koji sjajnom tehnikom na tri gramofona miksa uz scratch najbolje groovy dijelove raritetnih vynila ex yu scene.
I za sami kraj festivala, priređujemo kazališno-glazbeni događaj – sedam glumica/glazbenica vodi vas kroz kabaretski kič noir! Škrip Orkestar je kazališno-glazbeni projekt koji briše tanku liniju između kazališne i koncertne izvedbe, a u Sloveniji je izazvo burne reakcije svojom sjajnom izvedbom i nadahnutom režijom. Svojim izvedbama u kazalištima, klubovima, na festivalima i koncertima diljem bivše Jugoslavije uvijek iznova potvrđuje svoju hibridnu prirodu. Na svom prvom CD izdanju, Škrip Orkestar izvodi “screech glazbu” kakvu do sada sigurno niste čuli. Izvođačice bez formalne glazbene naobrazbe sviraju različite instrumente i različite predmete, pružajući slušateljima posebno audio iskustvo koje odmah dopire do njih donoseći nov i svježi zvuk. Srce postave Škrip Orkestra čine autorica Jelena Rusjan, izvrsna glumica i pjevačica Barbara Krajnc te sjajna hrvatska glumica i pjevačica Ana Franjić, zajedno s još četiri članice: Urška Vohar, Leja Jurišić, Neja Tomšič i Andreja Kopač.
Dozu klasike pružit će vam Branka Parlić vrsna pijanistica i muzički pedagog iz Novog Sada, a od 1986. posebno se bavi glazbom francuskog kompozitora Erika Satiea, kao i “novom glazbom” 20. i 21. stoljeća: minimalizmom i postminimalizmom. Branka Parlić koncertno je nastupala u zemljama šire regije, te u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji, a sudjelovala je i na brojnim muzičkim festivalima. Ova vrhunska interpretatorica suvremene klasične muzike svojim nastupima u raznim, često i malim, gotovo seoskim sredinama, približava novu klasičnu i minimalističku muziku širem slušalačkom krugu, ne čineći pritom kompromise u svojoj interpretaciji.