Browse By

Ableton Live 6

Možda i najrevolucionarniji program za manipulaciju glazbom, Ableton Live, nakon obuhvatnog testiranja pojavio se u slobodnoj prodaji u svojoj 6. inkarnaciji. Ableton Live 6 dodatno je unaprijeđen multifunkcionalan program za gotovo sve što možete zamisliti a vezano je uz glazbu: kreiranje, mixanje, editiranje, mastering… Jedine granice Ableton Livea vaša su mašta, a da je program izvrstan za DJing uvjerit će vas vrlo impozantan popis DJeva koji ga koriste u svojim nastupima, bilo kao glavni program ili samo kao nadopuna nekim drugim rješenjima: Sasha, Paul Van Dyk, James Zabiela, Shane54, Airbase, BT, Richie Hawtin, Gabriel & Dresden, Armin Van Buuren, William Orbit, Pete Tong, Rennie Pilgrem, Ticon, Vitalic i još mnogi drugi…
Što su momci u Abletonu zakuhali za šesto izdanje? Pošto je u Abletonu svako izdanje revolucionarno, pokušat ćemo u ovom članku pokriti samo ono osnovno i što je uistinu napredno u ovom fenomenalnom alatu. Najveća novost u programu jest podrška za video u QuickTime formatu. Sada možete importirati svoje video zapise i miksati ih bez problema kao da se radi o običnom audio zapisu. Dodan je i novi instrument kriptičnog imena Sampler koji je upravo to – multisample player, no ima i neke mogućnosti sintetiziranja zvukova. Može čitati i third-party formate kao što su AKAI S1000, S3000, GigaStudio, EXS, SoundFont i (nekriptirani) Kontakt. Sve to uz preloading kako bi se skratilo vrijeme učitavanja.
Live prati i modernu tehnologiju razvoja hardvera pa nudi i podršku za višejezgrene procesore i sustave sa više procesora na Mac i PC platformama. Tu je i adaptivno mapiranje kontrola sa hardverskih kontrolera, tako da više ne morate manualno mapirati trenutno odabrani instrument, efekt ili rack kontrole. Kada smo već kod racka, to je nova mogućnost koju će cijeniti mnogi DJevi: naime, kada kreirate novi kanal, ne morate više drag & dropom povlačiti instrumente jedan po jedan, već efekte i instrumente s prijašnjeg kanala dodate u novi rack kojeg snimite, te ga jednostavnim drag & dropom primijenite na novi kanal.
Non DRM (nezaštićeni) AAC format odsad je podržan u Live 6, a u skladu s tim, kompletan file browser je poboljšan i ubrzan, dodane su mu neke nove mogućnosti, kao npr. snimanje foldera kao bookmarkova.
Ukoliko ste ikad radili s nekim naprednijim alatom za produciranje, znate što je freeze opcija. U osnovici, “frozen” kanal je kanal na koji je primijenjeno puno efekata, pa kako bi se smanjilo opterećenje procesora, freeze opcijom taj se kanal eksportira u audio zapis te se opterećenje procesora spušta na minimum. Od sada, Ableton nudi opciju Deep Freeze, koja omogućava neke osnovne opcije koje možete primijeniti na kanal koji je u freeze modu, kao npr. editiranje, kopiranje, dupliciranje i skraćivanje clipova, konsolidiranje (spajanje više segmenata u jedan) istih, kreiranje, premještanje, dupliciranje scena, crtanje/editiranje automacije i envelope-ova…
Sve navedeno samo su osnovne novosti u ovom fenomenalnom programu kojeg možete kupiti po cijeni od 469 eura, no ako imate verziju 5, a otključate ju do 31. listopada, dobijate verziju 6 potpuno besplatno! Upgrade sa verzije 5 košta 99 eura, sa verzija 1-4 149 eura a sa posebnih izdanja kao što su Lite verzije 269 eura.
Linkovi
http://www.ableton.com/
R.M.