Browse By

Zrće je sjajan brend


Zrće je naša najartikuliranija turistička destinacija namijenjena ljubiteljima plesa i dobre vibracije. Pretpostavlja se da Zrće tijekom sezone obiđe najmanje 500 tisuća posjetitelja, smjeliji govore o milijunu. Papaya je izbacila podatak da je klub prošle godine posjetilo 300.000 samo inozemnih gostiju. Aquarius je naveo 700.000 posjetitelja tijekom ljeta.
Kada se uzme u obzir da je ova vrsta gostiju dobar potrošač (dnevno potroše oko 100 eura) – riječ je o mnogo novca koji se vrti u Novalji. Podatak da je teško pronaći smještaj u sezoni govori sve, a činjenica da je Novalja dobila moderan dom zdravlja u ovoj recesijskoj godini govori još više o tome kakvu korist od zrćanskog turizma ima lokalna zajednica.
Ni kiša im ništa ne može
Prvi značajniji vikend ovogodišnje sezone na Zrću obilježio je Aquarius koji je na službenom otvaranju ugostio njemačko-američki dvojac Snap! i Tehnotronic (petak) te Nenu Belana i Marijana Bana (subota). Koncept otvaranja bio je retrostil, stoga su pozvane zvijezde koje su izuzetne glazbene rezultate zabilježile u osamdesetima, odnosno devedesetima (dvojac Snap! je prvi album “World Power” prodao u 7 milijuna primjeraka).
Za razliku od drugih turističkih destinacija, provod na Zrću počinje već u 16 sati. Tada u Papayi i Aquariusu startaju nadaleko poznati after beach partyji. Upravo su ti afteri, zabava uz techno ritam, emitirali karakterističnu zrćansku sliku u svijet – onu partijanera koji se zabavljaju, plešu, dress code im je kupaći kostim, dok u jednoj ruci drže staklenu litrenku s koktelom, drugom rukom u ritmu glazbe sijeku zrak karakterističnim pokretima njima mile “volim se gibat, gibat” glazbe.
Ni kiša ni oblaci nisu omeli partijanere koji su protekli vikend došli na Zrće s jedinom namjerom – zabaviti se. Čak ni kišna subota nije omela turiste iz svih krajeva svijeta, uz potporu domaćih snaga, da daju sve od sebe da oni budu vedri, unatoč mrkom nebu. Tako je i bilo i u Papayi i Aquariusu. U After beach areni Aquariusa nebu za inat jedna je Slovenka izvela toples performance.
Raspamećeni vikend uvertira je u ljeto kakvo, što se programa tiče, dosad nikad nije viđeno na Zrću. Aquarius ove godine kreće s tri festivala na kojima će nastupati renomirani DJ-evi. Papaya ima čak četiri festivala, s temeljnim, najstarijim, najvećim Papaya Day & Night festivalom.
– Od prvih deset s top liste najboljih i najtraženijih DJ-eva današnjice, osam će ih nastupiti u Papayi – poručuje Adnan Mehmedović.
Najbolji partyji
Papaya ove godine pokreće i After Beach festival koji se zapravo začeo prošle godine u izvrsno prihvaćenom nastupu Shapeshiftersa na after beach partyju. Festival će ove godine trajati tri dana, a otvara ga David Morales. Zrće – tvornica zabave, ove će godine biti tvornica festivala.
Aquarius je svoju After beach arenu za predstojeću sezonu modificirao, još više prilagodio partijanerima koji se u njoj osjećaju kao u amfiteatru, kad zauzmu svoju poziciju – sve vide a, što nije nimalo nevažno, i njih svi mogu vidjeti.
Dejan Labor iz Aquariusa pohvalio nam se s novom rasvjetom i uređenjem prostora: iz središnjeg dijela Aquariusa maknut je sav suvišan inventar ne bi li se dobio ogroman plesni podij koji se noću širi i na terasu, a suportiraju ga i ostali prostori “maloga grada” Aquariusa, prostori uz dva bazena, jedan od njih često zna biti ispražnjen i noću služi za plesni podij.
Kiša nije mogla pokvariti uvertiru u sezonu, a upravo loše vrijeme zainatilo je partijanere koji su, uzevši stih “ništa mi neće ovaj dan pokvarit” za krilaticu, dali sve od sebe da nadmaše izvrsnu atmosferu na afterima. Zagrepčanke Anamarija Šijanski i Katarina Pentek kažu da je najbolja partijana na Zrću te će tamo provesti što je više moguće vremena. Što kažu dečki?
– Rekli su da pazimo što radimo jer da imaju špijune na Zrću – rekle su uglas i dodale da je Zrće idealno mjesto za sklapanje novih prijateljstava.
Prijateljstvo s ekipom iz Rijeke uspostavile su Slovakinje Dagmar, Simona, Daniela i Zuzana. Zrače zadovoljstvom. Amerikanac iz Los Angelesa, koji nam se predstavio kao Neema Tabar, oduševljen je Zrćem.
– Poslat ću fotografije svim svojim prijateljima, ja ću vam biti turistički promotor, ovo ovdje je nenadmašno – reče razdragano.
Njega ispadanje njegove nacionalne momčadi sa Svjetskog prvenstva nije toliko diralo, ali je zato djevojkama iz Trsta, koje su veselo plesale u Papayi hladeći se pivom, svaki spomen na reprezentaciju Italije zaista mogao pokvariti odmor na Zrću. – O svemu možemo, ali o nogometu nikako, basta! – rezolutne su Talijanke.
Razumljivo.
– Izjava za novine? E, neću jer što god kažeš za novine, oni stave naslov “Sodoma i Gomora” – revoltirano će jedna prpošna Zagrepčanka. No, fotografija može, ona ne laže, veli. Pa, prepustimo se fotografiji.
Izvor: Jutarnji.hr (http://www.jutarnji.hr/)
Foto: Jutarnji.hr (Zvonimir Krstulović)