Browse By

Završni party primoštenske Aurore uz Marka Nastića

Primoštenski klub Aurora, u subotu, 14. rujna zatvara ljetnu sezonu uz gostovanje najpoznatijeg srpskog DJ-a, Marka Nastića koji je zaslužan za podizanje techno scene u svojoj zemlji još za vrijeme raspada bivše Jugoslavije. No, Nastić nije ostao koncentriran samo na techno, već je išao i korak dalje u svojem glazbenom opusu.
U politički nestabilnoj Srbiji tijekom 90-tih godina prošloga stoljeća Marko Nastić je sa svojim prijateljima počeo graditi jednu od najuzbudljivijih scena istočne Europe odupirući se politici kroz elektronsku glazbu i slavljenje života.
DJ-ingom i glazbom se bavio još od tinejdžerskih dana kada je bio fasciniran sintesajzerima i ritam mašinama. Baš kada je techno muzika počela biti popularna u Srbiji, eskalirali su sukobi na Balkanu. Marko priznaje da je bio previše mlad da razumije ozbiljnost situacije, i kao i na svaki aspekt života to je utjecalo i na njegov svijet.
“Bilo je napeto, i većina toga je vjerovatno prešla preko moje glave“, priznaje on. “To znači i da je kupovina ploča bila otežana, a izbor loš. Moji prijatelji su odlazili u inozemstvo kupovati ploče, a neki prijatelji koji su živjeli u Londonu su nam slali materijal”.
Kao techno tinejdžer počeo je svirati po Beogradu od kojih izdvaja rezidencije u beogradskoj Industriji i Omenu. Tamo je upoznao Dejana Miličevića s kojim je osnovao DJ Team – Teenage Techno Punks. Surađujući s mnogim gradskim DJ-ima poput Gordana Paunovića, Marka Milosavljevića i drugih, postao je ključno ime za promociju srpske techno scene. Nastić kao vođa ovog kolektiva je uskoro smirivanjem situacije na Balkanu postao najtraženiji umjetnik regionalne elektronske scene. Danas iza sebe ima mnoštvo nastupa po čitavom svijetu. Osim publike, Marka jednako voli i kritika, kao i kolege s elektronske scene.
Prepoznat je od strane publike i menadžera klubova sa izvanrednim DJ vještinama i sebi svojstvenim stilom sviranja na tri gramofona. U narednom razdoblju shvaća da se ne može razvijati ako pušta samo čisti techno, house ili minimal pa je počeo vrtiti sve, a možda i više od toga.
Bio je član slavne Recycled Loops etikete od Umeka i Kanzyania, te osnovao i vlastite izdavačke kuće od kojih se ističe Recon Warriors koja mu je bila odskočna daska na europskoj sceni. Marko je poslije radio na još mnogo etiketa i projekata. U pripremi je njegov prvi studijski album.
Aurora je ovoga ljeta ugostila imena komercijalne dance, kao i underground scene. Gostovali su Niki Belucci, Viktoria Metzker, Brass Knuckles, Dejan Miličević, a vrhunac sezone definitivno je gostovanje Fedde Le Granda sredinom kolovoza kada se tražila karta više. Na završnom partiju sviraju i miljenici dalmatinske publike, Edy C., Pero-Fullhouse i Juri Paik. Ulaznice su 50 kn u pretprodaji, a gdje ih možete kupiti doznajte na www.auroraclub.hr