Browse By

Zagreb Film Festival: U Zagreb uskoro stiže stotinjak svjetskih i domaćih filmaša!


Deveto izdanje Zagreb Film Festivala otvara se u nedjelju 16. listopada u 20 sati u kinu Europa projekcijom britanskog filma Tiranosaur u režiji glumca Paddyja Considinea. U osam festi valskih dana, od 16. do 23. listopada, bit će prikazano 90 filmova raspoređenih u osam filmskih programa. Tim povodom, u Zagreb uskoro stiže stotinjak zanimljivih autora, glumaca i filmskih profesionalaca iz raznih krajeva svijeta.
Na samo otvaranje festivala stiže Diarmid Scrimshaw, producent Tiranosaura, nekonvencionalne ljubavne priče nagrađene na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu za najbolju režiju i glavne uloge. Riječ je o adaptaciji nagrađivanog autorovog kratkog filma Dog Altogether, a govori o neobičnom odnosu između autodestruktivnog alkoholičara i kršćanske humanitarke.
U sklopu glavnog dugometražnog programa dolazi izraelski redatelj Eran Kolirin, autor  filma Razmjena,  čiji je prvijenac Orkestar u gostima višestruko nagrađivan na festivalima diljem svijeta.  Nakon festivala u Cannesu, Karlovyh Vary i Toronta, u Zagreb stiže Michael Fuith, glavni glumac njemačkog filma Michael koji govori o pedofiliji, kao i glavna glumica Emma Levie i producentica Els Vandevorst iz filma Lena koji govori o djevojci u potrazi za ljubavlju i samopoštovanjem.  Najbrojnija je ekipa slovenskog filma Izlet, uratka najmlađeg autora u glavnom programu, debitanta Nejca Gazvode. Na festival osim redatelja stižu glavni glumci Nina Rakovec, Jure Henigman te Luka Cimprič, kao i producenti Aleš Pavlin i Andrej Štritof. U funkciji člana glavnog žirija stiže već najavljeni Peter Suchitzky, uvaženi direktor filmske fotografije koji posljednjih dvadeset godina aktivno snima sve filmove Davida Cronenberga. Njemu u čast, projekcijom posljednjeg Cronenbergova filma Opasna metoda bit će zatvoreno ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala.  Iz programa Velikih 5 stiže Aureliano Amadei, redatelj i scenarist koji je film 20 cigareta utemeljio na vlastitom iskustvu: bio je jedini civil koji je preživio napad bombaša samoubojice na zapovjedništvo talijanskih snaga u iračkom gradu Nasiriji u studenom 2003.
Iz dokumentarnog programa stiže američki redatelj Michael Collins, autor filma Odustat ću sutra, poljski autor Michal Marczak čiji nagrađivani film Na rubu Rusije donosi neobičnu ljudsku priču mladog vojnika  iz Sibira; Paul Refsdal u filmu Talibani iza maske ekskluzivno je pak zabilježio svoje zatočeništvo u rukama talibana. Njemačka autorica Ayla Gottschlich predstavit će svoj prvijenac Kandidati, a Andy Taylor Smith višestruko nagrađivani film o osobi s cerebralnom paralizom, Ova stolica nisam ja. U sklopu predstavljanja festivala goEast stiže Piotr Stasik, čiji film Posljednji dan ljeta prikazujemo van konkurencije, i Gaby Babić, direktorica spomenutog festivala. Norvežanin Bjørn Bratberg predstavit će film Drvo, a Tim Pritchard film Street Kids United u kojem je dokumentirao svjetsko prvenstvo u nogometu djece beskućnika u južoafričkom Durbanu.  U Zagreb stiže i redatelj Pjer Žalica koji predstavlja novi film Orkestar, a na ZFF-u će mu se pridružiti i protagonist, vođa Plavog orkestra Saša Lošić Loša, kao i producent Ademir Kenović.
Domaće snage predvode autori čiji filmovi će na ZFF-u biti premijerno prikazani domaćoj javnosti: Miroslav Sikavica predstavit će film Oblak koji donosi priču o Luki Ritzu, redateljica Željka Suková i glumica Nina Violić film Marijine) te Saša Ban film Zemlja znanja koji dokumentira blokadu Filozofskog fakulteta u Zagrebu tijekom 2010.
Kratkometražne uratke predstavit će autori Miona Bogović, Ilker Çatak, Simon Jaikiriuma Paetau, Hania Djellouli te Magnus Arnesen te glumac  Enes Salković, a posebnom retrospektivom predstavit će se i mlada i cijenjena bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić.
Tijekom festivala održat će se i sastanak povodom projekta u nastanku, Omnibus u Mariboru: Gubitak nevinosti.
Redateljske palice prihvatit će se izuzetno zanimljiva autorska ekipa u sastavu Jan Cvitkovič (umjetnički voditelj projekta), renomirani dokumentarist Michael Glawogger, Gyorgy Palfi, Roberto Dordit te Antonio Nuić, a svi će oni povodom spomenutog sastanka svratiti i na Zagreb Film Festival.
U sklopu festivala održat će se i sastanak Upravnog odbora Europske filmske akademije, čijim povodom stiže 15 filmskih svjetskih profesionalaca, među kojima su: producent Yves Marmion, međunarodna distributerka Adriana Chiesa di Palma, producenti Mike Downey, Antonio Saura, Per Holst i Čedomir Kolar, redatelj i scenarist Goran Paskaljević, direktor londonske National Film and Television School Nik Powell, te mnogi drugi.
Izuzetno bogatu dansku kinematografiju predstavit će niz eminentnih filmskih stručnjaka; radionica Moving Danes tako će u Zagreb dovesti  Clausa Ladegaarda, voditelja Odjela razvoja i produkcije pri Danskom filmskom institutu, Vincu Wiedemann producenticu danske kuće Zentropa (surađivala je na nizu filmova, među ostalima na U boljem svijetu Susanne Bier te Melankoliji Larsa von Triera), redateljicu filma Soba 304 Birgitte Stærmose, redatelja Michaela Noera te mnoge  druge.
Kompletnu listu gostiju možete pronaći na našim službenim festivalskim stranicama www.zagrebfilmfestival.com