Browse By

Umek u Stereo Dvorani!

Sa zadovoljstvom možemo najaviti PreCarnival Party u Stereo Dvorani (20. veljače) i gostovanje ne samo najveće regionalne zvijezde elektroničke glazbe, već i međunarodnog priznatog DJ i producenta koji se u samom vrhu scene čvrsto drži već čitavo desetljeće.
Njegovo je ime naravno Uroš Umek i ne bez razloga ga u domovini smatraju “ocem” scene, čiji je razvoj i smjer odredio uz pomoć grupe vjernih suradnika produkcijskim platformama Consumer Recreation, Recycled Loops i Astrodisco, pozicionirajući istovremeno slovenski techno zvuk i na globalnoj klupskoj karti, te sebe kao najveći izvozni proizvod nakon Laibacha.

Svaki osvrt na pokretača techno scene u Sloveniji samo su riječi hvale, bilo iz recenzija njegovih ploča do komentara njegovih setova. Umek je u strelovitom usponu svoje karijere, pogotovo nakon 2000. godine kada je nastupao širom Amerike, Australije i Azije rame uz rame s najpoznatijim svjetskim DJ-ima, a o njegovim radovima da i ne govorimo – vrte se po najpoznatijim klubovima Europe i Amerike. Trenutno u glazbenom smislu drži status najboljeg izvoznog slovenskog proizvoda.
Uroš Umek rođen je 1976. u Ljubljani. Već kao teenager volio je dance glazbu, no bilo mu ju je prilično teško nabaviti u bivšoj Jugoslaviji, kako se požalio u jednom interviewu. Početkom 90-tih počeo je organizirati partyje i baviti se DJ-iranjem. Radilo se o underground partyjima, no vrlo brzo su Slovenci prihvatili “novu” glazbu i scena se proširila.
Umek je bio resident DJ na večini partyja tijekom tih prvih godina, tako da se može reči da je zaista imao veliki utjecaj na slovensku techno scenu. Krajem 90-tih počeo se baviti produkcijom techna za etikete poput ZET, Absence, XS, Missile, Expire, Planet Rhythm, Comunique, Potential, Spiel-Zeug, Black nation, Primate (i sa Liebingom), Tortured Records (pod imenom Mumps)… i, naravno, za svoje dvije etikete – Consumer Recreation i Recycled Loops. Odličan izlet u electro vode napravio je 2000. pod imenom Zeta Reticula za Billy Nastyev Electrix, a s Valentinom Kanzyanijem je osovao i novu tech house etiketu – Earresistable.
Umek se u zadnje vrijeme, produkcijski i kao DJ, kreće prema sve lakšem soundu, melodičnijem, tribalističnijem, funky technu i tech-houseu, ali još će dugo ostati poznat po svojim hard techno stvarima tipa Lanicor, a koje nose nazive Krkinih lijekova – Rupurut, Levcine, Katapresan, Betrion… Svoje izlete u ostale glazbene smjerove okrunio je suradnjom s grupama Depeche Mode i Laibach.
Od nedavno Umek radi na četiri gramofona, što se zaista ne može često vidjeti i čuti.
Podršku za pultom riječke Stereo Dvorane pružiti će mu Matthew Hoag, Dawizz i Sir Jane.
Cijena ulaznice je 65 kn u pretprodaji te 75 kn na dan održavanja. Pretprodaja ulaznica: Dallas Music Shop.