Browse By

UFO uz Osječko 2011.: Na čemu si ti 08.07.? – Na Jinxima!


Nakon dugo vremena, nakon komentara zašto rijetko dolaze u Osijek, nakon super uspješnih albuma „Na zapadu“ i “Diksilend”, te nakon brojnih nagrada, Jinxi napokon nastupaju i na UFO festivalu u Osijeku.
JINX
Jinxi su svoju karijeru započeli pod imenom High Jinx, koncertom u zagrebačkom Saloonu u proljeće 1994. Osnovne poluge benda od samog su početka bili gitarist, autor i povremeni pjevač Gordan Muratović, umjetničkim imenom Coco Mosquito i pjevačica Jadranka Bastajić-Yaya. Do gubljenja prefiksa High u imenu tijekom 1995., Jinxi su stekli zavidnu reputaciju energičnim nastupima u kojima su kombinirali autorski materijal na engleskom i obrade funk i pop klasika. Iako ignorirani od većine medija i struke, Jinxi uspjevaju odsvirati zavidan broj koncerata.
Stalna postava benda konačno se formirala tijekom 1997. (Berko Muratović-bubnjevi, Samir Kadribašić-bas, Marijan Gudelj-klavijature, Coco-gitara i Yaya-vokal), kada Jinxi, još uvijek bez diskografskog ugovora, kreću u avanturu snimanja novog materijala. U “Funhouseu” su snimili 9 pjesama, ovog puta na hrvatskom jeziku, produkciju je zaokružio Denyken i “Second Hand” se konacno pojavio na tržištu u prosincu 1997. pod okriljem Aquarius Recordsa.
Kad se u eteru zavrtio prvi singl “Smijem se”, svima je bilo jasno da imamo nove pop prvake u Hrvatskoj. Do sredine 1998. Jinxi su bili općepoznato ime i koncertna atrakcija u cijeloj zemlji. Osnovnu postavu benda pojačali su puhači (Jakša na saksofonu i Rudi na trubi), hitovi su se nizali jedan za drugim, a krajem godine stiglo je i neočekivano međunarodno priznanje – nagrada francuskog državnog radija namjenjena najboljem mladom bendu u Europi.
Nakon manjih izmjena u bandu singl “Koliko suza” najavio je album “Pompei-ljetna ploča katastrofe”, objavljen u svibnju. Zreliji i kompletniji od prethodnika, album je polučio veliki komercijalni uspjeh i Jinxe poslao na još jednu dugu, trijumfalnu turneju, zaključenu tek krajem 2000.
Početkom 2001., bend se, ojačan novim članom, perkusionistom Borisom Popovom, povlači u Dubrovnik gdje priprema materijal za četvrti album. Singl “Tamo gdje je sve po mom” otkriva brazilske utjecaje na pop rukopis Coca Mosquita, a cijela “Avantura počinje”, objavljena u lipnju 2001., biva ocjenjena najboljim albumom Jinxa u karijeri.
Nažalost, pjevačica Yaya sve teže podnosi obaveze u sastavu i polako se udaljuje od ostalih članova. Prkoseći sve jačim glasinama o raspadu, Jinxi neumorno nastupaju sve do veljače 2002., kada se posljednji put pojavljuju zajedno na svečanom dočeku Kostelića na glavnom zagrebačkom trgu.
Nekoliko tjedana poslije toga, raspad benda postaje služben – Yaya se odlučila posvetiti slikarskoj karijeri, tako da preostali članovi benda sami primaju Porina za hit godine za “Tamo gdje je sve po mom”.
Na samom kraju 2002. kompilacija “Retro”, s bonus DVD-om, stavlja točku na fascinantnu karijeru i niz velikih pop hitova kakvih je u povijesti domaće scene bilo vrlo malo. Do povratka Jinx-a na scenu dolazi nakon potpisivanja ugovora s Dallas Records, te najavom novog albuma „Na zapadu” koji izlazi početkom lipnja 2007. godine.
2010. godine Jinxi izdaju svoj novi album “Diksilend” na kojem se našao i singl “Da smo se voljeli manje”, a kritičari i publika album proglašavaju za jedan od najboljih prošle godine.
Jinxi danas spadaju u sami vrh hrvatske glazbene scene, a vi ćete ih priliku imati vidjeti 8. srpnja (petak) u dvorištu Vege.

Sve informacije vezano uz Urban fest Osijek uz Osječko 2011. možete pronaći na web stranici festivala www.ufo.com.hr, a pozivamo vas da nam se pridružite i na službenom Facebook fan pageu – http://www.facebook.com/#!/urbanfestosijek.