Browse By

U2 u Zagrebu: Dva koncerta za pamćenje!

u2-band-pic
Na drugom spektakularnom koncertu u dvosatnoj svirci grupe U2 na Maksimiru jučer je uživalo više od 63.000 posjetitelja. Unatoč gužvi, nije zabilježen nijedan izgred, kao ni dan ranije na prvom koncertu. Brojni fanovi dočekali su članove grupe na stadionu balonima u bojama irske zastave, a jedna je posjetiteljica s Bonom na pozornici zaplesala trbušni ples – donosi HRT.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči koncerta uručio je Bonu Voxu i članovima grupe medalje Grada Zagreba kao zahvalu što su u sklopu turneje 360° s dva uzastopna koncerta pridonijeli promociji Zagreba, ali i zbog toga što je riječ o grupi čiji je humanitarni i mirotvorni rad stalno prisutan u njihovu glazbenom i širem djelovanju.
Uz promociju najnovijeg albuma No Line on the Horizon, brojnu su publiku oduševili i svojim nezaobilaznim hitovima iz 80-ih godina s albuma Joshua Tree i Unforgettable Fire, kojima su stekli zvjezdani status. Kao predgrupe nastupili su britanski indie bend The Hours i alternativni rockeri Snow Patrol. Koncert je osiguravalo više od tisuću zaštitara, a policija prije i za vrijeme koncerta nije zabilježila nijedan izgred.
Spektakularna pozornica, koja se zove kao i turneja, 360 stupnjeva, široka je 70, a visoka 55 metara. Zato je posljednjih nekoliko dana u Maksimir stiglo čak 110 kamiona s opremom. Oba koncerta odavno su rasprodana. Karte za njihov nastup prodane su u rekordnom vremenu, i to su najbrže prodavani koncerti u hrvatskoj povijesti.
Ime po američkom špijunskom zrakoplovu U2
Bono Vox, The Edge, Adam Clayton i Larry Mullen u Dublinu su 1976. osnovali srednjoškolski band i dali mu ime po američkome špijunskom zrakoplovu U2. Tijekom osamdestih godina prešli su put od pozicije lokalnih heroja do statusa svjetskih zvijezda. Prodali su 150 milijuna primjeraka svojih albuma i primili brojna priznanja, uključujući i 22 nagrade Grammy. Upisani su u rock’n’roll kuću slavnih, aktivno sudjeluju u kampanjama protiv socijalne nepravde i u borbi za ljudska prava.
Danas su uz Rolling Stonese najveći rock sastav na svijetu i njihovi su koncerti pravi mulltimedijalni spektakli. U sklopu turneje 360° trenutačno putuju europskim gradovima.
Na Maksimirskom su stadionu još prije dva tjedna počeli radovi za izgradnju divovske pozornice i popratne infrastrukture. Na projektu je angažirano 400-tinjak ljudi, koji su stadion u Maksimiru pripremili za nastup slavnih Iraca te za dolazak oko 130.000 posjetitelja.
Kako doznajemo, članovi grupe nisu imali neke osobite zahtjeve u pitanju hrane i pića. Spavali su u jednom od poznatih zagrebačkih hotela.

2 thoughts on “U2 u Zagrebu: Dva koncerta za pamćenje!”

Comments are closed.