Browse By

U Hrvatskoj se prvi put obilježava Međunarodni dan glazbe, 1. listopada


Međunarodni dan glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi 1. listopada, ove će godine biti obilježen i u Hrvatskoj. Institut hrvatske glazbe (IHG), udruga koju su radi promocije glazbe i glazbenika osnovali skladatelji, izvođači i nakladnici u Hrvatskoj, prvi put sudjeluje u velikoj svjetskoj muzikalnoj obitelji.
U petak 30.9. i subotu 1.10. u zagrebačkom Međunarodnom centru za usluge u kulturi organiziran je program obilježavanja Dana za sve male i velike ljubitelje glazbe.
Besplatni koncerti, predavanja i lutkarsko-igrana predstava (jedini dio Dana za koji je potrebno platiti ulaznicu) podsjetit će djecu i roditelje na ljepotu i značaj glazbe u našim životima.
Predsjednik Instituta prof. Goran Končar, ugledni violinist i sudionik UNESCO-va projekta „The Right to Music“, održat će u sklopu Dana u petak 30.9.  kratki govor o načinu na koji glazba spaja ljude, kulture i ideje. Nakon toga će s kćerkom, violončelisticom Ljerkom Končar-Gamulin, i odsvirati nekoliko kompozicija. U drugim će glazbenim programima tijekom ta dva dana nastupiti „mlade nade“ – studenti Muzičke akademije u Zagrebu.
Idejni tvorac Dana glazbe, slavni virtuoz na  violini Yehudi Menuhin (1916.-1999.), tijekom cijelog života je zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.
Posebno mu je bilo stalo do glazbeno-umjetničkog poticanja mladih. Njegova je omiljena rečenica glasila: “Iz neke glazbene škole obično ne izlaze kriminalci”.
Sljedeći njegov primjer, od 1975. se glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada zato obraćaju upravo najmlađima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe, o njezinu mjestu u modernom životu ali i o idealima za koje se zalažu UNESCO i njegovo posebno tijelo International Music Council – IMC.
Ono predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na polju glazbe.