Browse By

Terence Fixmer ponovo u Zagrebu

Sočni house ritmovi iz Bostona po imenu Soul Clap u sklopu svoje europske turneje dolaze i u Zagreb. Za pultom će im se pridružiti Pytzek kao recept za najbolji house tulum u gradu s čime će se složiti svi koji su plesali na Justin Martinu ili Jimpsteru.
U subotu ponovo spektakl !!! Sirup ugošćuje Terence Fixmera, nazaobilaznu figuru francuske techno scene. Izdavao je za poznate etikete kao Gigolo, Datapunk, Music Man i radio remixe za velike face poput Sven Vatha, Dave Clarkea, DJ Hella…, ali će ga ipak mnogi zapamtiti po dva iznimna albuma snimljena s pionirom industrijske elektronike Douglasom McCarthy članom legendarnog britanskog sastava Nitzer Ebb.
| Petak, 25.rujna | Početak 23h | Ulaznica: 50kn |
Soul Clap (USA)
Pytzek
Boston se nikad nije isticao na mapi američke klupske kulture općenito, a kamoli na mapi američkog techna i housea. Priča vam je vjerojatno svima poznata: majušna scena, nedostatak odgovarajućih prostora, promotori i DJ-i koji umjesto sloge i koordinacije biraju svojeglavu borbu za novac i naklonost ionako malog broja zainteresiranih, i tako dalje… Sve odreda pojave koje, eto, nisu dio samo hrvatske klupske svakodnevice.
U takvim okolinama opstaju samo oni najuporniji, i dok to često može ići na ruku lokalnim mediokritetima – isto tako zna i one talentirane natjerati da u svoj zanat uloe puno više truda nego što bi bili primorani u nekoj drugoj sredini gdje se house/techno-clubbing uzima zdravo za gotovo. Eli Goldstein i Charles Levine spadaju među takve ratnike-trudbenike, tako da se nisu zadovoljili samo mukotrpnim radom na razvijanju scene rodnog im Bostona (gdje, između ostalog, drže najdugovječniju bostonsku techno-večer Midweek Techno te svakog ljeta organiziraju popularni festival na otvorenom Dancing On The Charles).
Kao Soul Clap uspješno su proširili područje borbe, i etablirali se kao vruće ime u neusporedivo kompetitivnijim okvirima američke i europske house/tech-scene. Svestrani su kako po izboru glazbe, tako i po mjestima na kojima vrte, i podjednako se dobro snalaze i underground klubovima i na promotivnim veselicama brandova poput Victoria’s Secret i Bacardija. No, sve u svemu, najviše su u elementu kad vrte tvrdo i sočan house s tendencijama ka razigranom technu, pa se dolazak toplo preporučuje svima koji su se propisno proveli uz Justina Martina i/ili Jimpstera u Sirupu!
| Subota, 26.rujna | Početak 23h | Ulaznica: 80kn |
Terence Fixmer live (FRA)
Zarkoff live | Petar Dundov | Sergej
Electronic Body Music ilitiga EBM žanr je koji nebrojeni techno-producenti odvajkada navode kao jedan od ključnih izvora inspiracije – pa tako i ovaj techničar iz Lillea, grada na sjeveru Francuske blizu granice s Belgijom. Kao tinejdžer slušao je Nitzer Ebb i Front 242, početkom devedesetih partijao je uz belgijski techno, a zatim počinje raditi muziku i izdaje prvi EP na belgijskom Diki Recordsu. No pravi proboj slijedi tek kad ’98. pokreće svoju vlastitu etiketu Planete Rouge, te izdaje prve stvari pod imenom Terence Fixmer – uključujući i “Electrostatic”, jednu od najvećih techno bombi s kraja prošlog tisućljeća i stvar koja ga je definitivno proslavila.
U godinama što su uslijedile, dug techna EBM-u se – usred sveopćeg electro-revivala – ekplicitno materijalizirao i u dominantnim zvukovima na plesnim podijima. Terence Fixmer se, naravno, sasvim fino snašao u takvoj klimi, što je kulminiralo s izlaskom dva albuma na DJ Hellovoj etiketi International Deejay Gigolos. No, isto tako, malo tko je u svojoj fascinaciji EBM-om otišao tako daleko kao Fixmer – koji je pod imenom Fixmer/McCarthy snimio dva albuma s jednim od pionira industrijske elektronike, Douglasom McCarthyjem iz Nitzer Ebb!
Uglavnom, čovjek je specijaliziran za techno s okusom EBM-a, što će ga reći: mračno, žestoko, povremeno i brutalno, ali uvijek atmosferično. I iako ne bježi od svoje reputacije, ne krije ni to da je kroz zadnjih par godina napravio lagani zaokret u nešto manje agresivne vode duboko-hipnotizirajućeg techna. Što će ga reći: sporije, ali i dalje izopačeno!