Browse By

Svaki treći tinejdžer jednom tjedno pije alkohol, cure piju koliko i dečki


Trojica od stotinu hrvatskih dječaka u dobi između 13 i 17 godina alkohol piju svaki dan, njih 30 jednom tjedno, a čak 63 je već najmanje triput probalo nekoliko vrsta pića. Svaki drugi maloljetnik, unatoč zakonskoj zabrani, sam bez ikavih problema kupuje alkohol u dućanima.

Najpopularnije pivo i vino

Pokazalo je to najnovije istraživanje Zagrebačke pivovare provedeno na više od 800 ispitanika u dobi od 13 do 17 godina. Pivo je najpopularnije alkoholno piće među maloljetnicima, a slijede vino i žestoka pića poput votke, pelinkovca i viskija.
– Alkohol maloljetnici piju najčešće u društvu vršnjaka. Motivi su zabava, dobro raspoloženje i društvenost. Iako roditelji misle da im se dijete prvi put napije iz znatiželje ili povodljivosti, to je puno rjeđi razlog – slažu se stručnjaci.
Zanimljivo, dio ispitanika je potvrdio visoko razvijenu svijest o štetnosti alkohola i zabranama, ali to ih i dalje ne sprečava da ga konzumiraju. Sociolog Igor Filajdić tvrdi je razlog činjenica da mladi odrastaju u okolini u kojoj je svakodnevna konzumacija pića uobičajena i društveno prihvatljiva stvar.

Djeca lako do alkohola

– Mladi opažanjem okoline uče da je alkohol potpuno prihvatljivo sredstvo za postizanje ugode – kaže Filajdić.
Čak 97 posto ispitanika zna da se alkohol ne smije prodavati maloljetnicima, ali od 284 ispitanika koji su probali kupiti piće u trgovini, više od pola ih je uspjelo bez ikakvih problema. Oko 15 posto maloljetnika smatra da je alkohol štetan i da utječe na njihovo ponašanje, a ostalih 85 posto tu vezu minorizira.

Trećina pijana do pet puta

Samo je osam posto ispitanih priznalo da je bilo pijano šest i više puta, a 36 posto njih tvrdi da je bilo pijano od tri do pet puta.
Anketa je pokazala još neka sociološka obilježja mladih. Oni u urbanim i visokorazvijenim sredinama i većim gradovima piju više od ostalih, a mladići i djevojke piju u jednakim omjerima. Mladići, pak, češće od djevojaka piju uz odobrenje roditelja.
Među trinaestogodišnjacima od stotinu njih 35 ima sklonost alkoholu, a među 17-godišnjacima njih čak 85 posto ima istu sklonost.
Piše: Jutarnji.hr