Browse By

Riječka klupska sezona zahvaćena recesijom

jadranski-trg-rijeka
Surova gospodarska svakodnevica neminovo se odrazila i na i riječku industriju zabave, a posljedice osiromašenih kućnih budžeta snažno će se osjećati i u narednim klupskim mjesecima. Pažljivije konzumiranje zabavno-kulturnih sadržaja dobro je prodrmalo ugostiteljski sektor o čija se leđa ne tako davno prelomio i Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda pa s jeseni koja kuca na vrata stižu novi strahovi i strepnje. Posve je izvjesno da će nova riječka klupska sezona nudi programe na kapaljku, a uz to uglavnom one koji mogu jamčiti komercijalnu isplativost.
– Dugo radim ovaj posao, ali još nisam vidio da je nešto tako jako pogodilo zabavnu industriju i organizaciju koncerata i partyja kao kombinacija straha od recesije i zabrane pušenja u prvoj polovici ove godine. Jednostavno smo desetkovani! Ljude je bilo nemoguće privući na bilo koji klupski događaj. Riječki izlasci mladih su se sveli na okupljanja na parkiralištima i ispred dućana s dvolitrenim plastičnim bocama u ruci, kupljenim u supermarketima, ogorčen je Simon Dejhalla, voditelj najvećeg riječkog koncertnog prostora, »Stereo dvorane«.
– No što je – tu je, mora se dalje. Preostaje nam osmisliti što atraktivnije programe i nadati se da će se ljudi naviknuti na krizu, shvatiti da se nećemo vratiti u gladna vremena, te da imaju u rezervi koju kunu za kulturu i zabavu. Zato novu sezonu u »Stereo dvorani« zamišljamo kao kombinaciju triju programskih smjerova – rock koncerti, partyji i organizacija »zatvorenih« događaja, kao što su maturalne zabave, promocije, modne revije, zabavne večeri srednjoškolaca i studenata, najavljuje Dejhalla.
Klupski program do konca godine je uglavnom dogovoren, što sugerira kako »Stereo dvorana« unatoč kriznoj jeseni nastavlja u ritmu koji drugi riječki klubovi ne mogu pratiti. Iz nove sezone, koja kreće 19. rujna DJ programom »Oldies goldies«, valja izdvojiti gostovanje slovenskog producenta i DJ-a Valentina Kanzyanija koji nastupa 10. listopada. U novoj sezoni u »Stereo« se vraća i udruga Masa:Kru s organizacijom svojih drum & bass partyja. Atraktivna će biti i koncertna ponuda koja kreće 25. rujna s »Urban Undergroundom«, novim serijalom koncerata koji će obilježiti buduće razdoblje »Stereo dvorane«. Prvi iz serijala nosi naslov »Jake riječke snage«, a nastupaju »Mandrili«, »Morso«, »One Piece Puzzle« i »Diskurz«. Dakle, bit će to pregled najjačih riječkih rock imena novije generacije. U »Stereu« će biti nastavljen i serijal Balance hip-hop partyja uz nastupe, između ostalih, Ede Maajke i Bolesne Braće.
Nova riječka klupska sezona krenut će bez »Filter bara« na Mlaki koji će u sjećanju ostati kao posve drukčiji riječki klub koji se pokušao izgraditi na inozemnom iskustvu njegovog zakupca Luke Martinca koji je šest godina ugostiteljski zanat pekao u Irskoj.
– Recesija je ugasila »Filter«. Računica je bila jednostavna – u klubu nije ostajalo dovoljno novca za pokrivanje mjesečnih troškova. Jesen neće biti ništa bolja i odlučio sam da uopće ne krećem u novu sezonu. Gomilanje novih dugova u ovom mi trenutku najmanje treba, kaže Luka Martinac koji se u »Filteru« zadržao jednu sezonu.
Alternativni i kreativni klupski program u kojem nije bilo mjesta podilaženju vrijednostima koje promovira »Red Carpet« nije naišao na razumijevanje. Premda se ne može reći kako u klubu nije bilo uspješnih i posječenih večeri, brojke su ponovo bile neumoljive – kad bi se mjesečno podvukla crta rashodi bi nadjačali prihode. Luka Martinac ne brine za svoju budućnost, kaže da se posao lako nađe i dodaje kako se prostor »Filtera« ponovo nudi u zakup.
Također, niti Alenu Manceu, bivšem najmoprimcu »Filtera«, koji se nekoć zvao »Booka«, ne cvjetaju ruže u »Palachu«. Naime, koncertna sezona u riječkom klupskom »rolling stoneu« ponovo visi u zraku. Proširenja susjedne pizzerie »Bracera«, koju sad od koncertnog dijela kluba dijeli tek pregradni zid i može se povjerovati kako bi sviračka mašinerija bendova dobro prodrmala tanjure gostiju koji samo žele uživati u okusu jela od tjestenine, nije najmoprincu »Palacha« zamirisalo na pizzu, već na dolazak inspekcije koja će, kako to već biva u slučaju riječkog kluba, u žurnoj proceduri zapečatiti klupska vrata.
Alen Mance ponavlja kako mu u ovom trenutku najmanje treba zabrana rada »Palacha«, zakupac kaže da bi financijske posljedice bile pogubne, i sviračka aktivnost je posve obustavljena. Bit će tako do daljnjega.
Mance je nagovijestio kako će jednog koncerta u »Palachu« ipak biti, on je na rasporedu sredinom rujna, nakon čega će odvagnuti njegov efekt. Ukoliko se pokaže da decibeli nesmetano ulaze u susjednu prostoriju, dakle pizzeriju, koncerata neće biti sve do adekvatne, još jedne, zvučne izolacije »Palacha«, što, dakako, košta. Ukoliko otpadnu koncertne večeri, budućnost kluba Alen Mance vidi u angažmanu većeg broja DJ-a, a već se pripremaju umjetnički performansi, bit će još i više razno-raznih projekcija… Mance se čak bavi mišlju da koncertni program »Palacha« izmjesti iz Kružne ulice. Jednom ili dva puta mjesečno organizirale bi se svirke u prostoru u kojem »rock galama« neće remetiti noćni san sustanara ili pak okus jedinstvenih pizza »Bracere« čiji će se vlasnik, Zoran Maržić uskoro i sam okušati kao vlasnik disko kluba koji se uređuje u prostoru novog putničkog terminala riječke luke.
Srđan BRAJČIĆ, Novi list