Browse By

Coldplay fanove doveo do ekstaze

U sklopu svjetske turneje kojom promoviraju svoj posljednji studijski album »Viva La Vida« popularna grupa »Coldplay« nastupila je u ponedjeljak navečer na stadionu Friuli u Udinama pred oko 40 tisuća fanova iz svih krajeva Italije i okolnih zemalja. Među njima je bilo i dosta Hrvata. Kao predgrupe popularne britanske četvorke nastupili su »I Ministri« iz Milana i britanski bend »White Lies«, no njihov nastup poslužio je samo kao ugodno zagrijavanje za ono što slijedi.
Chris Martin i društvo doslovce su izletjeli na pozornicu u 21.15 i nakon kratkog instrumentala »Life In Tehnicolor« započeli koncert pjesmom »Violet Hill«. Energična svirka benda već je tijekom druge skladbe, pjesme »Clocks« s laserima, izazvala pravu euforiju kod publike, čije oduševljenje je potrajalo jednakim intenzitetom do kraja koncerta. Osim pjesama s novog albuma svoje mjesto na set listi našli su i njihovi stari hitovi poput »In My Place« i »Fix You«. Pozornica je imala dva kraka koji su se pružali u publiku, na kojima je bend povremeno svirao. Vrlo dojmljivi Chris Martin solirao je na klaviru za pjesme »The Hardest Part« i »Postcards From Far Away«, nakon kojih je uslijedila energična nabrijana izvedba pjesme »Viva La Vida« i vrlo dinamične »Lost« koje su stadion doveli do usijanja. Izvanredni, bogati i vrlo originalni aranžmani pogotovo pjesama »Viva La Vida« i »Clocks«, sugestivan vokal Chrisa Martina i vrlo uigrana svirka benda činili su ovu večer nezaboravnom.
Odjednom Chris, Johnny, Guy i Will prolaze kroz zbunjenu publiku, dolaze do stražnjeg dijela stadiona gdje u akustičnoj verziji izvode »Till Kingdom Come«, »Death Will Never Conquer« i »Billie Jean« u počast Michaelu Jacksonu. Dok se bend kroz publiku vraća na glavnu pozornicu praši se hardtechno verzija pjesme »Viva La Vida«. Slijedile su »Politik« i »Lovers In Japan« s tisućama raznobojnih papirića koji su zasuli stadion. Kraj uz instrumental pjesme »The Escapist« i paljenje svjetla na stadionu.
Odličan nastup grupe, dobra interakcija s publikom, impresivna scenografija i virtuozni light show i on line montaža scena sa stagea na videozidovima.
Iz Udina za Novi List, Vinko PERŠIĆ