Browse By

Riddim'n'Culture: Zenzile

Ime su posudili od Južnoafričkog pjesnika i anti-apartheid aktivista, a ono u prijevodu znači dijete Afrike. 1996. Zenzile (Angers, Francuska) su izdali svoje prvo izdanje Dub Promozione te ovim činom uz High Tone (1997.), Brain Damage i Ez3kiel (1999.), postali pioniri francuske dub glazbe. U sljedećih osam godina, snimili su četiri albuma za Crash Disques, te ostvarili suradnju s dva izvrsna vokala Sir Jeanom i Jamikom. Odlaze s prvotne etikete i izdaju još pet albuma u četiri godine za razne izdavače. Postaju jedan od najbitnijih europskih dub bendova.

Riddim’n’Culture: Zenzile
Srijeda, 16. Ožujak 2011. u 20:00, KSET

Deset godina nakon prvog izdanja, 2006. događa se najbitniji trenutak u njihovoj karijeri, suradnja s High Toneom i album Zentone. Ovaj album nevjerojatno je utjecao na oba benda, i zauvijek promjenio zvuk francuskog duba. Nastao je Zenzile Soundsystem okrenut u potpunosti dubu, dok je Zenzile kao bend potpuno odbacio sve žanrovske granice. Danas ovaj francuski bend s dugogodišnjim međunarodnim stažem kombinira post punk, soul jazz, dub, soft rock, folk i zapravo svaku drugu vrstu glazbe koja se može uklopiti u njihov peteročlani instrumentalni aranžman.

No zvuk je još uvijek provučen kroz prizmu duba. Niske frekvencije, jeka i odjek, njihova su glavna oružja. I nakon osam albuma, pet LP-a i stotine koncerata daleko izvan granica Francuske, pa i Europe, još uvijek svježe kombinacije gitare, basa, bubnjeva, melodike, klavijatura, saksofona, klarineta i cijelog bogatstva perkusija, upotpunjene toplim glasom Jamike Ajalon šalju snažne poruke o slobodi, riskiranju i životnom plesu.
Svaki album i svaka svirka je drugačija, s godinama zvuk sve puniji, kreativnost u spajanju različitih utjecaja sve izraženija. Zenzile je bend koji se sluša s razumijevanjem, procesira i ostavlja dugoročni učinak.
Ulaz se otvara u 20:00 sati. Karte kupite po pretprodajnoj cijeni od 60 kuna u Dirty Old Shop-u (Tratinska 22) ili u KSET-u (Unska 3), a na ulazu karta će koštati 80 kuna.