Browse By

Proljeće dolazi sa novim Sziget najavama


Sziget Festival sa radošću najavljuje listu novih izvođača, među kojima su LMFAO, najveće party face na svijetu, cijenjeni londonski The xx, multi-platinum nositelj Paolo Nutini, emotivni i snažni Glasvegas, indie senzacija Ting Tings, norveške legend Katzenjammer, L.A. underground hip-hop guru Flying Lotus, inspirativan Fink i jedinstvena Anna Calvi.
Sve ovo, uz ostatak programa, očekuje nas u Budimpešti između 6. i 13. kolovoza. Dvadeseto izdanje Szigeta može prizvati nostalgiju i šetnju festivalskim uspomenama, no Sziget team nastoji cijeli event osvježiti i pojedinim novitetima. Vjerojatno je ovo i jedina ispravna programska metoda za festival koji stoji na svjetskom tronu u kategoriji internacionalnosti – još jednom nas očekuju obožavatelji iz više od 60 zemalja na već dobro poznatom otoku na Dunavu.
Trebaš još detalja?
Redfoo i SkyBlue su bez sumnje najveće party ikone današnjice koje su se udružile u LMFAO
(možete i provjeriti što točno predstavlja ovaj naziv) i osvojile svijet sa nezaobilaznim Party Rock Anthem. LMFAO predstavljaju uzor mladima diljem svijeta i pokrenuli su pravi val shuffling-a u 2011. Londončani, The xx su već pokazali svoje fantastične potencijale kada su izdali svoj prvi LP.
Njihov album je u kratkom roku dosegnuo platinum status i pokrenuo šuškanja među najcjenjenijim britanskim medijima nakon čeka je uslijedilo i osvajanje prestižne britanske glazbene nagrade Mercury Prize.
Paolo Nutini škotski je pjevač talijanskog porijekla za kojeg se smatra da je jedan od najtalentiranijih pjevača – tekstopisaca i istinski vođa folk-blues scene. 2006. objavljuje svoj prvi album, These Streets, sa kojim se odmah penje na sam vrh top 3 britanskih ljestvica. Svoj drugi LP objavljuje 2009. pod naslovom Sunny Side Up. “I ako su Libertines označili početak dekad, a Arctic Monkeys njezinu sredinu, Glasvegas će zasigurno odrediti njezin kraj, ali i dalje od toga.” – navodi New Music Express. Utjecaj ovog benda iz Glasgow-a na području UK, ali uspjeha albuma prvijenca u Sjevernoj Americi nije prošao nezapaženo. Uvjerite se sami na Szigetu. The Ting Tings je groovy guitar pop u formi udruženih snaga Katie White i Jules De Martino, prava britanska indie kombinacija.
Već su do sada prodali milijune svojeg prvog LP-a, a promoviraju i svoj album iz 2012, dobitnik Ivor Novello nagrade, pod nazivom Sounds of Nowhere. Sam naziv, Katzenjammer može možda pobuditi neka loša sjećanja depresivnih mamurnih noći, ali četiri djevojke sa hladnog sjevera su sve samo ne depresivne. Ovaj band iz Osla poznat je po osebujnom pjevanju, sviranju više od 25 različitih instrumenata, kombiniranju žanrova od folka, popa, rocka, country-ja sve do balkanske muzike. Flying Lotus je jedno od najpopularnijih imena eksperimentalne elektroničke scene i pravi predstavnik L.A. underground hip-hop kulture. Prije dvije godine osvojio je nagradu Independent Music Award sa svojim trećim albumom, Cosmogramma, da bi istu nagradu osvojio još jednom 2011. za video svojeg singla MmmHmm. Fin Greenall, ili Fink je pjevač-tekstopisac iz Velike Britanije koji kombinira svoje producentske sposobnosti sa romantičnim i senzibilnim nastupima. Izdao je pet LP-a u zadnjih 10 godina među kojima je i album iz 2011, Perfect Darkness, hvaljen od mnogih uključujući i The Guardian.
Anna Calvi je jedna uzbudljiva i inspirativna umjetnica i još jedan predstavnik britanske pjavačtekstopisac kategorije, također nagrađena Mercury Prize nagradom kao i BRIT Awards nominacijom u 2011. i 2012. godini. Mnogi ju smatraju najvećim potencijalom žanra od dana Patti Smith, stoga je za očekivati nešto posebno na ovogodišnjem Szigetu.
Više informacija o ulaznicama na: www.szigetfestival.hr