Browse By

Pripremite se za proljetno uređenje stana

Pozitivnu energiju i dobre proljetne vibracije unesite u vlastiti dom, a ugođaj zimske topline zamijenite prozračnošću i razigranošću. Proljeće je zasigurno najbolje doba u godini za preuređenje stana, i to upravo zbog pozitivne energije oko nas koja nas čini raspoloženima i kreativnima. Osim toga, priroda koja se budi i procesi koji se oko nas događaju inspiriraju svojim oblicima, bojama i strukturama te ih je poželjno unijeti u okruženje doma, kako bi proljetni ugođaj bio potpun.
Proljeće je stoga idealno vrijeme za čišćenje i oslobađanje od svih suvišnih stvari i komada namještaja koji zagušuju prostor. Prozračnost, kao tipična karakteristika proljeća, podiže kvalitetu stanovanja te je potrebno težiti uspostavljanju upravo ovakvog olakšanog i fluidnog prostora. Bez obzira na to koliko ćete se teško rastati od nekih dragih, ali nepotrebnih stvari, lakoća i ugođaj rasterećenog prostora bit će vam zasigurno još draži.
Nakon ovoga pokušajte uspostaviti kvalitetniji prostorni odnos promjenom rasporeda elemenata u prostoru. Postavljanjem garniture za sjedenje na suprotnu stranu, promjenom položaja stola za blagovanje ili uvođenjem nove komode prostor će dobiti novi, osvježeni ugođaj.
Začinite prostor i novim detaljima – slikama na zidovima s motivima proljeća, apstraktnim skulpturama koje stiliziraju oblike iz prirode ili vjesnicima proljeća na stolu.
Proljetnu atmosferu i osvježenje doma možete postići i ličenjem zidova. Boje poput nježno zelene, žute, plave ili ljubičaste karakteriziraju rano proljeće i vrlo su ugodne u prostoru. Paleta proljetnih boja poželjna je kao motiv i u elementima namještaja te dekorativnih tkanina. Igra bojama ne zahtijeva ulaganje velikog truda i novčanih sredstava, ali je jedna od najzapaženijih u interijerskim zahvatima.
Najizraženiji proljetni motivi su biljni zbog prirode koja doživljava snažnu transformaciju i ponovno rađanje. Primjenom biljnih i cvjetnih motiva na sjedećim garniturama i stolcima, dekorativnim zastorima ili zavjesama, ukrasnim jastučićima ili podnim prostirkama bit ćete u skladu s proljetnim ugođajem.
Uza sve veće ili manje preinake, koje ste odlučili napraviti, ne zaboravite unijeti što veću količinu prirodne svjetlosti u prostor. Upravo je to osvjetljenje, prisutno kroz učestaliji broj sunčanih dana, ono što nas pokreće i budi novu energiju u nama. Prozračne zavjese ili potpuno otvoreni prozori s dekorativnim zastorima na rubovima unijet će proljetno sunce i vedrinu u dom.
Piše: Tportal.hr