Browse By

Počinje festival Republika!

Tisuću delegata i predavača iz cijeloga svijeta počelo je pristizati u Rijeku na prvo izdanje Republike – festivala koji slavi kreativnost, aktivizam, slobodu i zabavu, a koji počinje sutra  u poslijepodnevnim satima.
Ovaj susret zamišljen kao kombinacija ljetne škole, konferencije i festivala u Rijeku će od 18. do 20. srpnja dovesti neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice. Više od stotinu stručnjaka, aktivista i umjetnika u živoj će interakciji s više od tisuću mladih iz Hrvatske, regije i svijeta tijekom tri dana trajanja festivala intenzivno razmijenjivati znanja i ideje. Posjetitelje očekuje više od stotinu prezentacija, predavanja, radionica, debata, projekcija i izložbi na dvije jedinstvene lokacije zaštićenih spomenika kulture  – legendarnom Titovom brodu Galeb i bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić.
Program Republike sastoji se od više paralelnih djelova. Neke od njih organiziraju  prestižni svjetski festivali kao što su SHARE (Beograd/Bejrut), A MAZE. (Berlin/Johanesburg), PAUSE (Melbourne), a tu su i jaki regionalni predstavnici primjerice Start Art Expo – smotra domaćeg likovnog stvaralaštva te poduzetničko-tehnološki dio događanja RockPaperStartups.
galeb
U Rijeku, među ostalima, stižu i Christopher Pool, poznatiji kao moot –  osnivač 4chain foruma iz kojeg su iznikli Anonymousi, Birgitte Jonsdottir – islandska parlamentarka iz Piratske stranke, svojedobno glasnogovornica Wikileaksa, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka – Bruce Sterling, predstavnica Mozilla Foundationa i aktivistica Creative Commonsa – Michelle Thorne te mnogi drugi.
U sklopu Republike na nekoliko različitih lokacija u Rijeci održat će se i 15-ak besplatnih radionica za posjetitelje festivala. Radionice će pokrivati najraznolikije teme od 3D printinga preko biohakiranja do mapiranja projekcija.
Na jednoj od Galebovih paluba moći će se pogledati “Pause screenings”, presjek radova najboljih autora digitalnih i kreativnih industrija, a u utrobi Galeba zanimljiva izložba “Elektronika Josipa Broza Tita” u orgaznizaciji riječkog Peek&Poke muzeja. Prostori Benčića ugostit će “Laserski samit jeftine grafike” koji će predstaviti radove vizualnih umjetnika iz regije, dok će u njegovu dvorištu pred publikom nastajati brojne umjetničke instalacije.
Posjetitelji Republike opuštat će se od zanimljivih dnevnih edukativnih predavanja i radionica uz uzbudljiv večernji glazbeni program na čak pet različitih lokacija. Plesat će se na riječkom lukobranu, klubovima Tunel i Život, plaži Pajol i konačno u Harteri. Zagrijavanje za Republiku počinje već danas, besplatnim partijem na Lukobranu od 21h uz disko ritmove Smeđeg Šećera, Mile Hunda, Branka Padobranka.
Ulaznice za festival po cijeni od 225 kuna dostupne su u sustavu Entrio, a od sutra se mogu kupiti i na brodu Galeb.
Dobrodošli na Republiku!