Browse By

Počeo jedanaesti Motovun Film Festival!

Motovun Film Festival ušao je u drugo desetljeće: ovogodišnje jedanaesto „recesijsko“ izdanje započelo je jutarnjom projekcijom jedne „pohlepne“ priče, klasika Ericha von Stroheima iz 1924. Uz više od 65 projekcija, niz popratnih sadržaja, motovunsko će brdo i ove godine biti jedno nesvakidašnje filmsko iskustvo.
Glavni program uključuje 21 naslov, a kombinira filmove koji su postigli uspjeh na uglednim svjetskim festivalima sa manje poznatim uratcima koji teško pronalaze put do naše publike. Ove godine u Motovun je „doputovala“ Finska, koja će nam, osim uvida u svoja recentna filmska ostvarenja kroz program Novi finski film, kroz dva koncerta predstaviti i finsku glazbenu scenu.
Svakako želimo istaknuti izuzetno bogati program predstavljanja finske kulturne scene. Otkako radimo program Zemlja partner, nismo imali ovako bogato predstavljanje. Prije svega, tu je program od petnaest filmova, jaka reprezentacija gostiju predvođena jednim od najpoznatijih redatelja Mikom Kaurismäkijem i vodećim dokumentaristom Artom Halonenom. U glazbenom programu iz finske dolaze dvije vrhunske atrakcije – band 22 Pistepirkko i svestrani kantautor Ismo Alanko. Svakako treba naglasiti da su i jedni i drugi izuzetno poznati i cijenjeni u svojoj zemlji, najavio je Igor Mirković, direktor festivala.
Grlic, Mirkovic i Pavicic1
Projekcije smo započeli jutros u 10 filmom „Pohlepa“ i trajat će u neprekinutom nizu sve do svitanja u subotu, dodao je Mirković.  Tako će svako festivalsko jutro započinjati Pričama o pohlepi i siromaštvu, programu koji uključuje nekoliko filmskih klasika, a večer završavati programom Das ist Walter, partizantskim akcijskim filmovima, žanru koji je nastao kao odgovor na američki western. Od popratnih sadržaja ističemo i program posvećen ovogodišnjem dobitniku nagrade 50 godina – doajenu Zagrebačke škole crtanog filma Nedjeljku Dragiću, izložbu Pume 34, „kralja zagrebačkih zidova“, koncert vrsne novosadske akademske pijanistice Branke Parlić, svirke domaćih glazbenih snaga Kawasaki 3p-a i Cinkuša, kao još niz iznenađenja.
“Naše kino dvorane poprište su vrlo čudne pojave; u njima dinosaurusi preživljavaju, a ljudi izumiru. Ukratko: veliki su hollywoodski studio filmovi u potpunosti istisnuli sve ono ostalo što svijet filma proizvodi za veliki ekran. Da bi kako tako, ako ništa drugo onda barem prividno, vratili evoluciji njen prirodni pravac i time razbili našu filmsku izolaciju, odlučili smo ovog ljeta u Hrvatskoj, na njenom najvećem i naljepšem mediteranskom poluotoku Istri, organizirati prvi međunarodni filmski festival pod nazivom; Motovunski Filmski Festival.”
Ovo sam ispisao prije jedanaest godina, kao uvod u prvi festival. U međuvremenu se puno toga dogodilo, ali „mali“ se film, što se kina tiče, i to ne samo naših već širom svijeta, ponovo našao u vrlo sličnoj situaciji. Dobrodošli na jedanaesti Motovun prepun dobrih “malih” filmova, izjavio je Rajko Grlić, umjetnički direktor festivala.
Pred nama je još jedna avantura neizvjesnog ishoda, a mi osobno voljeli bismo da publika pamti ovaj festival kao mjesto veselja u neveselim vremenima. Tako smo ušli u prvo desetljeće festivala, voljeli bismo tako ući i u drugo, zaključio je Igor Mirković.