Browse By

Pixies na INmusicu!

Došlo je vrijeme za najavu prvog headlinera koji će protutnjati glavnom pozornicom predjubilarnog devetog izdanja INmusic festivala, koje zahvaljujući podršci Ožujskog piva i novom partnerstvu s OTP bankom INmusic može već u programskom otvaranju najaviti jedno veliko glazbeno ime. Trenutno dižu prašinu svojim nastupima, pune novinske stupce glazbenih časopisa te koncertne dvorane. Radi se o legendarnom bostonskom sastavu, kultnom alternativnom rock bendu – Pixies!
Nije čudo što su Pixiesi postali toliko utjecajan bend tijekom godina budući da su članovi sastava crpili inspiraciju iz vrlo različitih glazbenih žanrova, što je na kraju i rezultiralo sjajnim glazbenim brojevima. Utjecali su na mnogobrojne velike glazbenike koji su izrazili svoje divljenje i inspiraciju Pixiesima, poput Davida Bowiea, Radioheada, PJ Harvey, U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, Pavementa i drugih. Kurt Cobain je jednom prilikom izjavio da pjesma  poput “Smells Like Teen Spirit” bez inspiracije Pixiesima ne bi nikada ni nastala. Činjenica je da su Pixiesi autori indie rock klasika poput “Debaser”, “Here Comes Your Man”, “Monkey Gone To Heaven”, “Gigantic” i “Where Is My Mind?”.
Pixiesi su osnovani 1986. godine kada su Charles Thompson (alias Black Francis) i Joey Santiago, dvojica prijatelja studenata sa fakulteta u Massachussetsu, tražili basistu koji voli Hüsker Dü i Peter, Paul And Mary. Prema legendi, na oglas se tada javila Kim Deal iako bas nije ni posjedovala, a kamoli znala svirati isti. Sastav je zatim svojim članstvom zaokružio David Lovering i priča o Pixiesima je mogla krenuti. Tih je godina, odmah u startu, nastala i bezvremenska pjesma “Here Comes Your Man”, jedan od njihovih najvećih hitova. Nakon uspješnog albuma “Surfer Rosa” koji je producirao cijenjeni Steve Albini, Pixiesi su definitivno osvojili Veliku Britaniju, i tu su već postojale naznake da će sastav biti popularniji u Europi nego u domicilnoj državi.
Godine 1993. nastupila je duga stanka u djelovanju Pixiesa, koja će se nastaviti tek 2004., 11 godina kasnije. Tada Pixiesi kreću na turneju, sviraju mnogobrojne koncerte, velike europske festivale, a sve je popraćeno hvalospjevima kritike i beskrajnom srećom fanova. U međuvremenu je nastupila još jedna kraća stanka, a danas Pixies sviraju u punim dvoranama i zauzimaju glavne pozornice velikih open-air festivala. Jedna od tih pozornica sljedećeg ljeta bit će i glavna pozornica INmusic festivala. Važno je napomenuti da je europska turneja Pixiesa rasprodana, a njihov nastup na INmusicu koji će se održati od 23. do 25. lipnja na Otoku mladosti je definitivno prilika koja se ne propušta!
Blagdanski paketi INmusic festivala u kojem se nalazi festivalska ulaznica, majica, dvije Ožujske pive te vaučer OTP banke u vrijednosti od 100 kn mogu se naručiti putem Tisak Media Webshopa po cijeni od 329 kuna dokse regularne ulaznice mogu kupiti putem sustava Entrio po cijeni od 299 kuna (troškovi transakcije nisu uključeni u cijenu).