Browse By

Pioniri elektronske plesne glazbe i elektro punka na 3. Zagrebi Festivalu


Kao zvijezde trećeg izdanja Zagrebi! Festivala organizatori po prvi puta u Hrvatsku dovode njemačku grupu D.A.F., začetnike electro body musica i elektro punka; karte za koncert 11. rujna u klubu Močvara u prodaji od danas.

Zagreb, 3. kolovoza 2010.Zagrebi! Festival, festival koji nastaje u srazu s događanjima koja se kritički odnose prema sredini u kojoj djeluju, održava se po treći put 10. i 11. rujna, na više zagrebačkih lokacija – Cvjetni trg, Varšavska ulica, Zagrebački plesni centar, klub Močvara i dvorana Jedinstvo. Uz izvođački program te program performansa, instalacija, urbanih akcija i predavanja, u glazbenom dijelu drugog dana Festivala, po prvi puta u Hrvatskoj, koncertom u klubu Močvara predstavit će se grupa D.A.F., pioniri EBM – electro body musica, prvi electro punkeri i ‘kumovi’ tehno glazbe.
Grupa D.A.F. ili Deutsch-Amerikanische Freundschaft (njemačko-američko prijateljstvo) osnovana je u Dusseldorfu 1978. godine. Dvije godine kasnije, nakon promjena u postavi grupe Robert Görl i Gabriel Gabi Delgado-Lopez u povijest plesne glazbe upisani su zlatnim slovima hitom Der Mussolini koji je, iako krajnje provokativnog teksta i avangardne glazbene strukture, postao hitom širom Europe. Od samih početaka politički angažirani i kritički orijentirani prema ‘amerikanizaciji’ Njemačke, D.A.F. su prototip društveno osviještnog kreativnog dua koji uspijeva avangardna glazbena rješenja ‘upakirati’ u plesnu i slušljivu glazbu koja dopire do širokog kruga slušatelja.
Nakon albuma Alles Ist Gut, Gold Und Liebe i Fϋr Immer, koji se smatraju vrhom elektronske plesne glazbe, prestaju djelovati na gotovo 20 godina (osim kratkog eksperimenta na engleskom jeziku 1985. godine – albuma ‘1st Step to heaven’). No, unatoč tome što se dvojac u tom periodu posvetio mirnom obiteljskom životu (Görl je bio u tajnom braku s Annie Lennox iz Euritmicsa), bend se nikad službeno nije raspao.
Na scenu se vraćaju 2003. godine albumom Fuenfzehn neue D.A.F. Lieder i hitom Der Sheriff koji je inovativnom glazbom i jednostavnim tekstom govorio o prijetnji politike Georgea W. Busha ostatku svijeta.
Nikada održan koncert, koji smo čekali 25 godina, konačno je pred nama, a ‘kumovi tehna’ i prvi elektro pankeri koji su Musolinija, Hitlera i Krista postavili na plesni podij, nastupaju u originalnoj postavi.
Pretprodaja karata počinje danas u mreži Ticketproa, na blagajni Kluba Močvara i online na www.ticketpro.hr. Cijena ulaznice u pretprodaji je 135 kuna, a na dan koncerta 160 kuna.
Sve dodatne informacije uskoro potražite na www.zagrebi.com, a pratite nas i na Twitteru i Facebooku.