Browse By

Petar Dundov objavio novi album – Ideas From The Pond

Tri godine nakon velikog uspjeha albuma prvijenca (Escapements, 2008.) Petar Dundov izdaje svoj drugi album Ideas From The Pond. Album je danas 26. ožujka osvanuo na belgijskoj etiketi Music Man Records, uz koju je Petar vezan ne samo ekskluzivnom već i iznimno uspješnom suradnjom.
Iako produkcijski radni staž Petra Dundova broji već respektabilnih 20 godina, ovaj najistaknutiji hrvatski producent elektronske glazbe u posljednjih je 10 godina svojim jedinstvenim pristupom stvaranju glazbe intenzivno utabao put koji ga je doveo do visokog mjesta na internacionalnoj ljestvici elektronske glazbene scene. U doba digitalne tehnologije i masovne produkcije, kvantiteta je opasno zaprijetila kvaliteti, a upravo je Petar Dundov prepoznat kao autor koji odolijeva trendovima brzog uspjeha, gradeći svoje ime na duge staze, sljedivši isključivo vlastitu umjetničku viziju.
Album se sastoji od 7 u prosjeku 10-minutnih pjesama od kojih je do sada izdana samo jedna – Distant Shores, prekrasna deep techno balada koja je u 2010. zauzela sami vrh ne samo chartova DJ-a kao što su  Sven Väth, Francois Kervorkian, Hell, Laurent Garnier, Gregor Tresher i Agoria već je dugo nosila i best selling techno titulu na ljestvicama Juno Recordsa i Beatporta.

Za preslušavanje ovog albuma najbolji savjet je da odvojite 82 minute svoga vremena, povučete se u baršunastu udobnost samoće i prepustite se zavodljivom melodičnom putovanju u nepoznato. Ideas From The Pond nosi unikatan potpis Petra Dundova koji uspješno interpretira svijet oko sebe i u sebi, preslikavajući teme iz svakodnevnog života u 7 pjesama koje na subliminalni način slušatelja odvode iz kluba dopuštajući mu da svaku od pjesama doživi kroz prizmu intenzivnih osjećaja, podcrtavajući tako kreativni stav kako je glazba zvuk emocija.
Vješto klizeći niz ambijentalne i melodične obrise tehno zvuka, Petar je na ovom albumu postigao da slušatelj ne razmišlja o žanrovima, percipirajući album kao prožetu cjelinu, unatoč tome što svaka od pjesama ima sebi specifičnu hipnotizirajuću melodiju obogaćenu neprestanim gradacijama intenziteta, progresivnim zapletima i raspletima uz kontinuiranu nabijenost višedimenzionalnim emocijama. Na prošlom albumu naglasak je bio na jednoj osnovnoj temi, dok se ovaj put kroz svaku od pjesama provlače dvije ili više tema, dok je glavna tema skrivena u njihovoj interakciji.
Iako će mnogi ovaj album poželjeti preslušavati u intimnom okruženju, većina od pjesama svojim karizmatičnim konstrukcijama svakako će postići prijelomno-uzbudljiv trenutak i na plesnim podijima klubova.
Naslovna stvar Ideas From The Pond melodičnom toplinom otvara vrata slušatelju, koristeći naziv ‘pond’ (lokva) kao metaforu za um. Riječ je o maloj količini vode koja u sebi može držati cijeli svemir. Predstavljena mistična ali pozitivna glazbena struktura provlači se kroz cijeli album. Silent Visitor svojevrsna je ‘eko-pjesma’ postavljajući pitanje identiteta ‘tihog gosta’ (leptira) u prirodni okoliš, simbolički se postepeno razvijajući sve do samog vrhunca. Distant Shores već je poznati ‘dancefloor killer’ za kojim se nižu prekrasna Brownian Interplay, nešto mračnija, ali savršeno sanjarska ljubavna pjesma Together u kojoj se susreću i stapaju muška i ženska dionica te Around One, koja će vam se svojom nenametljivo nježnom i bajkovitom melodijom definitivno urezati u pamćenje. Putovanje završava eteričnom Tetra Float, koja predstavlja apstraktno 15-minutno finale prožeto očaravajuće smirujućim emocijima, ali i znakovima u kojem smjeru bi mogao ići sljedeći Petrov album. Završetak u ulozi početka.
Ovo će svakako biti jedan od važnijih albuma 2012. godine na tragu ničega sličnog što današnja produkcija elektronske glazbe može ponuditi.
Linkovi: