Browse By

Nova imena za novi Sziget


Sziget Festival sa zadovoljstvom najavljuje nova imena potvrđenih izvođača za ovogodišnje 20. izadnje festivala. Na glavnoj pozornici slušati ćemo i britanske indie rokere Maxïmo Park kao i legendarnu East Coast ekipu, The Roots. Poznati nizozemci Kraak & Smaak nam pripremaju fantastičan live nastup u Areni, dok A38 pozornica donosi četiri nova imena u svojem programu, uključujući dansku autoricu i pjevačicu Agnes Obel, beatbox fenomen Beardyman, londončane Citizens i punk band iz Berlina, Bonaparte. Upoznajmo ih ovo ljeto u Budimpešti, od 6. do 13. kolovoza zajedno sa obožavateljima iz 60 zemalja svijeta.
Maxïmo Park je osnovan 2000., a 2005. izdaju svoj debitantski album sa kojim osvajaju Mercury Prize nagradu iste godine. Od tada, zahvaljujući milijunima prodanih primjeraka albuma i mnogim održanim koncertima, spadaju u elitu britanske indie scene. Njihov novi studijski album, The National Health, izlazi ovog lipnja.
The Roots se također očekuju na 20. obljetnici našeg omiljenog festivala. Sa svojim radom započeli su davno prije no što je sam Sziget festival i postojao, a svoju dugogodišnju karijeru nekoliko su puta okrunili i Grammy nagradom. Donose nam osebujan miks hip-hopa, rocka, popa, jazza i soula kroz svojih 10 izdanih albuma, a slušamo ih uživo na Sziget festivalu.
Kraak & Smaak su jedan od najuzbudljivijih izvoznih proizvoda nizozemske glazbene scene u zadnjih 10 godina. Ovaj fantastični trio vješto koketira sa jazzom, funkom, soulom i lounge glazbom upakiranim u electronicu. Njihovi opušteni i elegantni nastupi, ispunjeni odličnom glazbom, oduševljavaju tisuće fanova gdje god da svirali.
Agnes Obel je vjerojatno najtalentiranija suvremena glazbena umjetnica koju danska scena može ponuditi. Ova pjevačica-tekstopisac osvojila je mnoge nagrade i postigla europsku slavu sa svojim glasom uz pratnju piana, nudeći time vrlo čisti, jednostavni, melankolični, ali i ugodni glazbeni doživljaj.
Darren Foreman, a.k.a. Beardyman je hiperaktivan showman iz Londona, Babilona Europe.
Poznat po svojoj fenomenalnoj beatbox tehnici i ekscentričnim nastupima, ovaj performer okrunjen je od strane BBC-ja kao „King of Sound and Ruler of Beats”. U zadnjih nekoliko godina nastupa na svim većim britanskim festivalima.
Citizens!’ muzika je britanska od glave do pete, donoseći diskretne, intimne, synth-pop uratke sa brzim gitarskih sekvencama. Ova poznata petorka predstaviti će svoj novi album „Here We Are“ upravo na Sziget festivalu.
Bonaparte su vjerojatno spektakularniji od ličnosti od koje su posudili svoje ime. Ovi pravi predstavnici berlinske punk scene poznati su i posvojim ludim nastupima koji uključuju mnoge performere, plesače i glazbenike na pozornici. Nedavno su izdali i album pod nazivom „0110111 – Quantum Physics & A Horseshoe”