Browse By

Nizozemci snimili dokumentarac o Exitu


Nizozemska medijska kuća DJBroadcast u suradnji s produkcijom Opslaan Als predstavlja priču o nastanku i burnoj povijesti Exit festivala. Dok slavi 10 godina postojanja, poznati nizozemski magazin DJ Broadcast najavio je seriju dokumentaraca koji se bave suvremenom kulturom. Ekipa Opslaan Als produkcije provela je dva tjedna u travnju u Srbiji i vratila se s nevjerojatnom pričom o organizaciji koja stoji iza Exit festivala.
„Nastao 2000. godine kao protest protiv Miloševićevog režima, ovaj jedinstveni festival još uvijek igra važnu ulogu u razvoju kulturnog života Srbije“, navodi se u priopćenju magazina povodom premijere filma. „Iako najveće glazbene zvijezde svake godine zatresu tvrđavu, festival nikad nije postao potpuno komercijalni događaj i još uvijek je osnovan na početnim idejama i uvjerenjima organizatora“.
Po prvi put ikada, organizatori festivala pričaju svoju osobnu priču baš u ovom dokumentarcu koji će biti prikazan i na nizozemskoj nacionalnoj televiziji, kao i na nekoliko festivala dokumentarnog filma širom svijeta. Nizozemska filmska ekipa tvrdi: „Bilo je inspirativno i uzbudljivo provesti dva tjedna u Srbiji. Smatrali smo da je važno ispričati priču ljudi iz Exit festivala, koji se i dan danas bore za ono u što vjeruju. Među ovim ljudima shvatili smo koliko je važno ono što rade i bila nam je čast  da ovim dokumentarnim filmom to i prikažemo. Također, bili smo šokirani što to nitko prije nas nije napravio“.
DJ Broadcast sadrži magazin, online magazin, radio stanicu i organizira seriju kulturnih i muzičkih događaja u Nizozemskoj.
‘Opslaan Als’  čine kreativni duo Sander Van Driel i Kevin Boitelle.  Osnovani su 2007. godine i kreirali su veliki broj kratkih filmova, reklama i video klipova.
Na Exit Festivalu, koji će se održati od 12. do 15. srpnja, u petak, drugog dana festivala DJ Broadcast će biti domaćin na Suba sstageu zajedno sa nizozemskim labelom Boemklatsch.
Kliknite ovdje da pogledate cijeli film o Exit festivalu.
•    Link za dokumentarac : http://vimeo.com/43779253
•    DJBroadcast  www.djbroadcast.nl
•    Exit Festival www.exitfest.org
•    Blueprint Media  www.blueprintmedia.nl
•    Opslaan Als www.opslaanals.nl
Nizozemci poludjeli za Novim Sadom
Standardno je Exit festival mjesto okupljanja mladih iz cijelog svijeta, te i ove godine očekujemo posjetu iz više od 60 zemalja sa svih kontinenata, među kojima se apsolutan rekord u posjeti očekuje iz Mađarske i – Holandije!  Osim posjetitelja iz SAD-a i Kanade, u Novi Sad dolaze gosti iz Brazila, Argentine, Meksika, Ekvadora… Od prije pet godina na Exit dolaze i ljubitelji dobre zabave iz Južnoafričke republike, a ove godine su ulaznice kupili i stanovnici afričkog kontinenta čak iz Zimbabvea. Da Azija ne bi zaostajala, očekujemo turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Libana, Kine, Japana i Singapura. I dalje na Exit dolazi preko 500 Australaca. Osim, već skoro pa domaće publike iz Velike Britanije, ove godine bilježi se rast posjeta iz Rusije, Grčke i Ukrajine, što nije čudno kad se uzme u obzir da se Exit od ove godine počeo intenzivno promovirati u ovim zemljama.

One thought on “Nizozemci snimili dokumentarac o Exitu”

Comments are closed.