Browse By

Najslađi glas d'n'b-a u Aquariusu

Iako se ponekad kaže da dobre stvari u životu dolaze u parovima, lako je naći desetke primjera koji dokazuju suprotno. S druge strane, kad se radi o drum&bass glazbi, tada je 2 doista magičan broj. Jer, dobar DJ bez sumnje će biti zabavan, ali 2 uvježbana DJ-ja zajedno nastupajući nadmašit će gotovo svakog pojedinca.
Isto vrijedi i za MC-je, a o producentima da ne govorimo, jer za njih vjerujemo da istinsku veličinu dosežu isključivo u parovima. Kad su pak u pitanju naši prosinački gosti, pravilo broja 2 dobiva još jednu dimenziju – baš poput Jina i Janga, tamnoputa i divlja Jenna G predstavlja suprotnost hladnom i preciznom Kabukiju, ali cjelina koju zajedno tvore skladna je i nesumnjivo je veća od zbroja svojih osnovnih dijelova. I premda se ne radi o matrijarhatu, u ovom je paru ipak dominantna ženska strana, a kako i ne bi kad je Jenna G bez ikakve sumnje najbolja i najpoznatija vokalistica u povijesti drum&bass glazbe.

Jenna G ima najslađi glas drum’n’bass glazbe
Naime, ono što je Diane Charlemagne započela s Goldijevim Timelessom, Jenna marljivo nastavlja i postaje zvijezdom britanske crnačke glazbe, pjevačicom i MC-jem koja ne pruža podršku DJ-jima i producentima već, baš obratno, s lakoćom otima pažnju najistaknutijim imenima žanra. Već s 14 počinje DJ-jati usporedo nastupajući s nekoliko bandova, a 2000. s dvojicom producenata osniva grupu Un-Cut i izdaje jedan od najvećih drum&bass hitova, Midnight. Nedugo nakon toga započinje suradnje s Goldijem i So Solid Crew, usporedo dobivši voditeljsko mjesto na vrlo popularnoj radijskoj stanici BBC 1xtra, a uz radijsku karijeru, Jenna započinje rad na prvom samostalnom albumu, For Lost Friends, koji 2006. izlazi na Zincovoj etiketi Bingo i postaje instant-klasikom.
Kako je svaku od 14 pjesama skladao drugi producent, album potpisuju veličine kao što su Shy FX, Zinc, Total Science, Commix, Kabuki i Nu:Tone, a najveći hit, prelijepu ljubavnu pjesmu In Love, vrtili su svi spomena vrijedni svjetski DJ-ji, od pokojnog Johna Peela, preko Gilesa Petersona do d&b predvodnika kao što su Andy C i Hype, učinivši je tako jednom od najprepoznatljivijih drum&bass skladbi svih vremena. Ogroman uspjeh albuma nije prošao nezapaženo ni u sferama inače nezainteresiranim za d&b, pa Jenna započinje rad na nizu visokoprofilnih projekata od kojih je najzanimljiviji stalna suradnja s house zvijezdama Shapeshifters.
Kabuki, s druge strane, pripada prvoj generaciji njemačkih drum&bass producenata koji su uspjeli probiti nevidljivu barijeru smještenu negdje iznad La Manchea i izdavati za prominentne britanske d&b etikete. Iako je u igri preko desetljeća, radi se o glazbeniku koji još neumorno nastupa diljem svijeta i izdaje za kuće kao što su Bingo Beats, Liquid V i Precision Breakbeat Research, a malo je poznato da baš Kabuki stoji iza Beneath The Mask, 10 godina stare, ali u klubovima još uvijek aktualne techstep obrade teme Kenjija Kawaija iz antalogijskog anime crtića Ghost In The Shell. Kad je produkcija u pitanju, Kabuki se primarno bavi liquid funkom, no kao DJ voli melodični i plesni d&b bez obzira na porijeklo i pravac, pa se, iako i sam odlično zabavlja publiku, nameće kao idealna pratnja Jenninom glasu.
Stoga, ako želite čuti najslađi glas (ne samo) drum&bass glazbe u pratnji jednog od najvažnijih njemačkih DJ-ja i producenata, ako vas zanima sinergija afričkog glazbenog senzibiliteta i germanske metodičnosti, te, na posljetku, ako želite znati što je to fast soul music i pritom osjetiti svu energiju, veselje i ljubav koju ta glazba prenosi, preporučamo vam da nam se 12.12.2008. pridružite u velikom prostoru zagrebačkoga kluba Aquarius.
12.12.2008. @ Aquarius A2, Zagreb
bassinvaders! present
JENNA G & KABUKI
(BBC 1xtra / Bingo / Liquid V, UK/DE)

Web info:

http://www.jennag.net/
http://www.iamkabuki.net/
http://www.bbc.co.uk/1xtra/jennag/
http://www.myspace.com/j3nnag
http://www.myspace.com/iamkabuki
http://www.bass-invaders.com/
http://www.aquarius.hr/