Browse By

Mr. C

Mr. C, pravim imenom Richard West, ikona je elektroničke plesne glazbe. Techhouse-u je dao ime i taj žanr je zamislio kao vrlo otvoren i eklektičan pristup elektroničkoj glazbi kroz egzotičnu mješavinu housea, techna, electra i breakbeata. Širim masama je vjerojatno najpoznatiji kao frontman utrapopularnog techno-rave banda sa početka devedesetih – The Shamen. Međutim, njegova DJ karijera nije bila uvjetovana spomenutim, nego je plod iznimne darovitosti, požrtvovnosti te beskompromisnog promoviranja underground scene. Kao tinejdžer volio je repati pod imenom Chelsea Boy, da bi nakon nekog vremena promijenio ime u Mr. C iz jednostavnog razloga jer se “C” na engleskom rimuje s puno toga.
mrc002kf0
Mr. C se uskoro zbog glume seli u L.A.
Krajem ‘80-ih mladi rapper Mr. C prvo se zakačio na londonsku underground acid house scenu i klubove te je vrlo brzo počeo raditi sa tada već afirmiranim djima poput Kid Bachelora, “Evil” Eddie Richardsa i Colin Favera. Prvu ploču je izdao sa “Evil” Eddie Richardsom još 1987. Tada je i službeno postao dj. Kako je bio jako talentiran za miksanje, preko noći je postao jedno od najvećih dj imena u Londonu. Uskoro nakon toga dogodio se The Shamen. Mr C je postao jedna od prvih planetarno popularnih zvijezda plesne glazbe. Prodao je milijune ploča i nastupao uživo širom svijeta probijajući put za nadolazeće elektroničke bendove poput The Prodigy, Underworld i Leftfield.
Krajem 1995. zajedno sa Layom pokreće The End, sada već kultni londonski klub-restoran koji je već nekoliko puta izabran za najbolji svjetski klub. Upravo su The End, kako klub tako i istoimena etiketa, imali nemjerljiv utjecaj na cijelu klupsku scenu u Londonu uz pomoć kojih je Mr. C-u pošlo za rukom da pokrene novi glazbeni pravac Tech-House. Pravac koji je trebao objedinjavati sve najbolje iz svijeta techna, housea, electra, breakbeata. Njegov posljednji veliki projekt je Superfreq, nova etiketa koja izdaje egzotičnu mješavinu electra, acida i minimala te istoimena večer koja se odvija na Ibizi i u klubu The End, a koja sve više gostuje širom svijeta. Zbog svega navedenog Mr. C je danas popularniji, a vjerujemo i bolji nego ikada prije, jednom nogom i dalje ispred svih, krčeći put novim i neistraženim zvučnim prostranstvima.