Browse By

Motovun Film Festival: nekonvencionalne kombinacije glazbenih žanrova prožete notom klasike!

Glazbeni program ovogodišnjeg Motovuna pun je nesvakidašnjih iznenađenja: festival će otvoriti jedan od najpopularnijih bendova u Skandinaviji, ekscentrični finski bend 22-Pisterpirkko, iz redova najcjenjenijih finskih glazbenika stiže i čuveni kantautor Ismo Alanko sa svojim bendom, a za dozu klasike pobrinuti će se svjetski istaknuta interpretatorica suvremene klasične muzike, akademska pijanistica Branka Parlić!
22-Pisterpirkko je bend gotovo dva desetljeća stariji od našeg festivala (djeluju od 1980.), dosad su izdali čak deset albuma, a na glasu su kao jedan od najeskcentričnijih skandinavskih bendova. Dok su u počecima eksprimentirali s garage rockom i bluesom, nalazivši inspiraciju u Velvet Undergroundu i The Sonicsima, s vremenom su razvili jedinstveni zvuk kombinirajući razne glazbene pravce. Danas sviraju nekonvencionalni miks popa, punka, rocka i elektronske glazbe, otkrivajući i promovirajući specifičan izričaj, prije no što su ga popularizirali bendovi poput Primal Screama i Becka.
Ismo Kullervo Alanko specifičan je po svestranosti i neobičnom kombiniranju raznovrsnih glazbenih stilova – od raznih pravaca rocka, dance, elektronske muzike pa sve do dječje muzike, šlagera i filmske glazbe. Uvršten je na listu najboljih finskih rock izvođača, gdje među prvih dvadeset zauzima čak tri mjesta – kao solo izvođač te član dva benda. U Motovun stiže sa bendom Ismo Alanko Teholla.
h37
(photo:  Motovun Film Festival)
Branka Parlić vrsna je pijanistica i muzički pedagog iz Novog Sada, a od 1986. posebno se bavi glazbom francuskog kompozitora Erika Satiea, kao i “novom glazbom” 20. i 21. stoljeća: minimalizmom i postminimalizmom. Diplomirala je u Beogradu, u klasi prof. Olge Mihailović, a usavršavala se kod profesora Pariškog konzervatorija Pierea Sancana. Svoju prvu ploču, ujedno prvu ploču s klavirskim kompozicijama Erika Satieja u bivšoj Jugoslaviji, “Initiés”, objavila je 1988. godine. Godine 2006., u izdanju Muzičke produkcije B92, izdala je CD “Metamorphosis”, na kojemu se nalaze kompozicije za solo klavir američkog kompozitora Philipa Glassa, napisane 1988. godine za kazališnu adaptaciju istoimene pripovijetke Franza Kafke. Branka Parlić koncertno je nastupala u zemljama šire regije, te u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji, a sudjelovala je i na brojnim muzičkim festivalima. Ova vrhunska interpretatorica suvremene klasične muzike svojim nastupima u raznim, često i malim, gotovo seoskim sredinama, približava novu klasičnu i minimalističku muziku širem slušalačkom krugu, ne čineći pritom kompromise u svojoj interpretaciji.
U Motovunu će nas „počastiti“ izvedbama kompozicija Erika Satiea i Philipa Glassa uz filmske prizore iz filmova Jeana Cocteaua. Erik Satie bio je jedan od najznačajnijih francuskih skladatelja i pijanista, jedna od najraznovrsnijih glazbenih ličnosti XX. stoljeća uopće. Smatraju ga pretečom avangarde, minimalizma i Teatra apsurda.
Philip Glass u proteklih je 25 godina skladao preko dvadeset opera, osam simfonija, nekoliko pijanističkih koncerata kao I za niz drugih instrumenata, glazbu za mnoge filmove – od novijih naslova preko klasika Jeana Cocetaua do dokumentarca Errola Morrisa. Surađivao je sa uistinu raznovrsnim umjetnicima: od Twyle Tharp do Allena Ginsberga, Woodyja Allena do Davida Bowiea. Philip Glass je još uvijek vrlo aktivan, a svojim je dosadašnjim radom ostavio nevjerojatan i presudan utjecaj na glazbeni i intelektualni svijet svojega doba. Nominiran je za Oskara za tri skladbe – iz filmova Kundun, Sati i Bilješke jednog skandala.
U koncertnim svirkama nismo zanemarili domaće glazbene snage; za dobru atmosferu pobrinuti će se – Cinkuši i Kawasaki 3p. Iako ih nema potrebe najavljivati, samo da podsjetimo: Cinkuši, vrhunski etno-punk sastav, u svojoj glazbi objedinjujuju svoje autorstvo i tradiciju hrvatskih regija Međimurja, Prigorja i Zagorja. Stari koliko I naš festival, praćeni reputacijom više nego energičnih svirki, u Motovunu će promovirati svoj treći album Špiritus Sanctus. A nakon šestogodišnje diskografske stanke, novim albumom Idu Bugari povratak na glazbenu scenu najavio je bend Kawasaki 3P. Tri tjedna nakon izdanja, album je postao aposlutni hit, zauzevši prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih. Svojom žestokom svirkom ovi stari punkeri uvjerit će nas kako za  uspjeh na hrvatskom glazbenom nebu – nikad nije kasno!