Browse By

Marco V – Combi:Nations 2

Combi:Nations 2 kompilacija je o kojoj se mnogo priča u posljednje vrijeme, a nakon što sam ju poslušao u potpunosti, shvatio sam i zašto. Već je prvi Combi:Nations bio iznimno cijenjen i inovativan mix CD, a to je ostao i do danas. Dva CD-a pomno selektirane glazbe, odlično umixane, secirao sam u ovoj recenziji samo za vas. Ova kompilacija opet pokazuje da je Marco V u svjetskom vrhu sasvim zasluženo.
Prvi CD otvara suradnja Coburna i Robbiea Rivere u pjesmi Superstar, a Marco se odlučio na Coburnov remix za otvaranje CDa. Radi se o nekakvoj dirty electro pjesmi, kakve nisu strane Marcu i njegovim setovima. Ne mogu se oteti dojmu da pogledam malo u prošlost Marcovih setova i shvatim kako je ovo zapravo pjesma koja je tipična za njegove mixeve. Ono što sam očekivao od prijelaza na slijedeću pjesmu, Strike Me Down koju je isproducirao tercet Wally Lopez, Rene Amesz i Peter Gelderblom, je da će biti odličan, ali čak sam se i ja iznenadio! Marco je složio jedan mini “buildup” koji uvodi tu pjesmu na savršen način – nema okolišanja, “peglaona” se nastavlja! Pjesma je sličnog stila kao i Superstar, no ovaj put ima i malih jedva primjetnih naznaka nekog rudimentarnog tech zvuka.
Posebno za ovu kompilaciju autor je rekonstruirao treću pjesmu po redu, odličnu pjesmu Big Time izvođača Dada Life. Pjesma je fenomenalna, zarazna melodija osvaja na prvo slušanje, a zvukovi kao iz videoigrice odlično drže atmosferu mixa i ako niste dosad počeli skakutati u vašoj stolici, sada hoćete, vjerujte mi! Pjesma podiže atmosferu za najmanje 20%. Mixing je sličan kao i između prethodne dvije pjesme – odličan i ne predug, ali ni prekratak! Distorzirani synth u pjesmi je fenomenalno izveden, kao i filtering i gate prilikom drugog breaka. All Alone ulijeće nešto malo žustrije ali prijelaz je jednostavno odlično izveden. Pjesma je nešto mračnije atmosfere nego Big Time, barem se tako čini do prvog breakdowna. No dolaze nam jednostavna ali zanimljiva melodija te po prvi put u mixu – vokali, i to muški. No, mračnija atmosfera se vraća i unatoč tomu što je ritam dobar, ne mogu se oteti dojmu da je Big Time trebala doći kasnije ili da je mix trebao biti nastavljen sličnom pjesmom koja bi atmosferu održala plesnom.
Marcova rekonstrukcija pjesme The Snake slijedeća je na redu. Distorzirani instrumenti se nastavljaju, groove je odličan i dalje, gotovo bih mogao reći da mi se CD već sada sviđa! No, kako groove ide dalje, svaka pjesma nosi nešto novo u sebi, te se u tom stilu prebacujemo na Trentemollerov remix pjesme Coincidance Mathiasa Schaffhausera. Ovdje počinje sfera čistog electra, i nastavlja se do John Ciafoneovog remixa pjesme Club Therapy. Rockin je prva produkcija izravno vezana za autora kompilacije čiji remix ostavlja bez daha. Nekako sam dojma da se mix trebao nastaviti ovom pjesmom na Big Time jer je iznimno plesna i zarazna, pogotovo zbog svoje melodijske sekcije koja je tako lako pamtljiva da sam dojma da će ovo biti veliki hit među DJevima, a i publikom također! Remix je odličan, pjesma će zasigurno dizati atmosferu u mnogim klubovima diljem svijeta, a Marco je dokazao da je uistinu inovativan producent! Hit Girl poznata je pjesma Sebastiana Legera koji je već priznat u electro krugovima. U electro atmosferi mix se nastavlja do Tropical Melons, gotovo eksperimentalne skladbe. Backtracking je pjesma Marcovog partnera u zločinu, Benjamina Batesa koji svakom svojom novom pjesmom evoluira sve više u electro smjeru. I tada se događa mali zaokret – Redanka Plugged Mix pjesme Nova Heart ekipe pod imenom The Spoons je progressive smjera, i odavdje mix kreće u drugom smjeru. Lieb Gewonnen je opet jedan zaokret budući da ima karakteristike techno zvuka. Iako je u 3 pjesme promijenio 3 smjera, Marco je zadržao zanimljiv flow i dobar groove.
Electrochemie se međutim opet vraća u sferu electro zvuka, a Jody Wisternoff, član dueta Way Out West, sve to opet vraća ka progresivnim vodama! Nostalgica je odlična produkcija koja malo zvuči na old school synthpop 80ih u nekim svojim elementima, nije ni čudno, ime joj je Nostalgica! Skladba zvuči odlično, ima neki touch glazbe 80ih, a to cijenim jer iz 80ih je protekla sva glazba koju mi danas slušamo. Domino je već svjetski poznat hit Oxie, prilično dobar nastavak na Nostalgicu. Tech vibra nastavlja se i na zadnju pjesmu prvog CDa, `88, koprodukciju Technasie i Jorisa Voorna.
CD1
1. Coburn & Robbie Rivera – Superstar (Coburn Remix)
2. Wally Lopez, Rene Amesz & Peter Gelderblom – Strike Me Down
3. Dada Life – Big Time (Original Mix – Marco V Reconstruction)
4. Splitter – All Alone
5. Fred Pellichero – The Snake (Marco V Reconstruction)
6. Mathias Schaffhauser – Coincidance (Trentemoller Mix)
7. Peace Division feat Dan Diamond – Club Therapy (John Ciafone Vocal Mix)
8. Phunk-A-Delic – Rockin` (Marco V Booty Rockin` Mix)
9. Sebastian Leger – Hit Girl
10. 2000 And One – Tropical Melons (Marco V Edit)
11. Benjamin Bates – Backtracking
12. The Spoons – Nova Heart (Redanka Plugged Mix)
13. Plato – Lieb Gewonnen (Marco V Re-Edit)
14. Elektrochemie – You`re My Kind
15. Jody Wisternoff – Nostalgica (Remix)
16. Oxia – Domino
17. Technasia With Joris Voorn – `88 (No Blame No Shame)
Drugi CD kreće prilično žestoko, opaki snare uvodi nas u totalnu tech atmosferu kakve se ne bi postidio ni neki razvikaniji techno DJ. Radi se o produkciji Alloy Mentala, ime produkcije je Liar Face. Odmah žestoko i u glavu, ovaj početak podsjeća na Marcove setove prije koju godinu kada je znao mixati prilično žešće stvari. Tech atmosfera nastavlja se i sa The Shout kojeg je Marco rekonstruirao za ovaj mix. Radi se o tribalish pjesmi zanimljivog vokalnog sempla, na trenutke možda smiješnog, ali dobro se uklapa s tribal perkusijama.
Treća pjesma, Twisted Tweak zaokreće mix u smjeru techhouse žanra, i radi se o vrlo dobroj produkciji, prilično plesnoj, dok se još jedno ime poznato trancerima, Filo & Peri, pojavljuje pod četvrtom pjesmom, In Your Face. Filo & Peri inače produciraju i house glazbu, pa ni ova pjesma nije iznenađenje na ovom CDu. Odličan doprinos ove dvojice momaka ovom CDu je techhouse (više house) skladba koja se savršeno poklapa sa slijedećom, Color Me Blind izvođača Beckersa kojeg možd poznajete iz dueta D-Nox & Beckers.
Osjeća se djelić zvuka kojeg je on donio u duet, ali i u solo izdanju dečko je fenomenalan producent! Nekakvu fuziju tech-tribal-housea donose nam Cristian Smith i John Selway. Pjesma je totalno otkačena, uvrnuta i vrlo zabavna! I tada dolazi pjesma koju ste već mogli čuti, dio prvog samplera s ove mix kompilacije, Any Better Or? samog autora. Vrlo zanimljiv ulazak u mix, totalni cut svega, samo jedan hat zvuk i onda kreće Marco V! U mix poslije Any Better Or? dolazi belgijski techno majstor Marco Bailey i pjesma Passion Cocktail, mračnija techno pjesma, a nakon nje skladba Ronalda Van Gelderena, naslova Realize. Ono što je zanimljivo jest da je puni naziv pjesme zapravo Realize I Can’t Produce Trance Anymore. Pjesma prati upravo tu izjavu iako ima i dalje neke dodirne točke sa tranceom, a sama pjesma donekle podsjeća na pjesmu Marca V Second Bite.
Nakon nje dolazi fenomenalni Rutger Van Bostelen, aka M.I.D.O.R. i dostavlja svoju tech energiju u mix, čovjek je uistinu puno napredovao u ovoj godini a sa pjesmom As Usual donosi puno, gotovo funky, techno energije u mix, i ples opet počinje. Na kompilaciji je zastupljen i Hertz, techy remixom pjesme Chica Good, isto kao i njegov sunarodnjak Eric Prydz koji je na albumu s pjesmom Mouseville Theme pod njegovim aliasom Cirez D, fenomenalnom skladbom koja je našla put u setove mnogih DJeva bez obzira na žanr. Ovdje je mixing fenomenalno izveden: Chica Good polako izlazi svojim završnim elementima, a Mouseville Theme se gotovo spooky približava jednim vrlo jednostavnim fade in-om.
VIP je pjesma s drugog samplera ove kompilacije, a sama pjesma je nešto poput Mouseville Themea, malo drugačijih perkusivnih elemenata. Big Bash je zanimljiv edit, pošto u originalu pjesma ima sekciju s bleep zvukovima koje je Marco izbacio: Big Bash (Marco V Skips The Bleeps Re-Edit). I ne mogu mu pretjerano zamjeriti budući da takvi zvukovi često znaju pokvariti dojam pjesme, a sama pjesma je počela odličnim snarekickom i dobrom baslinijom. Sudoku u Gas mixu će neke ljubitelje trancea možda nekim svojim elementima podsjetiti na belgijskog čarobnjaka M.I.K.E.-a, ili se to samo meni dogodilo, ali snare i još neki perkusivni elementi me neodoljivo podsjećaju na njega. Hertz i R-Line zatvaraju ovaj CD i to electroidnim skladbama s kakvima je CD i počeo, osim što su ove malo temperamentnije, ipak.
CD2
1. Alloy Mental – Liar Face
2. Robbie Rivera – The Shout (Marco V Reconstruction)
3. Phatzoo – Twisted Tweak
4. Filo & Peri – In Your Face
5. Beckers – Color Me Blind (Marco V Edit)
6. Cristian Smith & John Selway – Work It (Original Mix)
7. Marco V – Any Better, Or?
8. Marco Bailey – Passion Cocktail (Original Mix)
9. Ronald Van Gelderen – Realize (Original Mix)
10. M.I.D.O.R. – As Usual
11. Ummet Ozcan – Chica Good (Hertz Mix)
12. Pedro Delgardo – Ibu Pro
13. Cirez D – Mouseville Theme
14. Jus Phil – VIP (Marco V Reconstruction)
15. Phatzoo – Big Bash (Marco V Skips The Bleeps Re-Edit)
16. Ego Stereo – Sudoku (Gas Mix)
17. Hertz – Priorities Pratap Mix
18. R-Line – Nobody Is Perfect (Original Mix)
Zaključak:
Marco V puno je napredovao u svojim produkcijama i DJingu, što se osjeti i na ovoj mix kompilaciji. Čak dva CDa dobro selektirane i još bolje umixane glazbe neće baš nikoga ostaviti ravnodušnim, koji god da žanr slušali. Budući da se na CDovima nalazi zaista svašta, od progresivnijih skladbi sve do čistog techna pa electra, svatko može naći nešto u čemu će uživati. Tehnički je mix izveden savršeno, stilski mi možda nije najbolje sjela Big Time koja gotovo pa kao da je na krivom mjestu. Možda neki neće tako misliti, ali ja se ne mogu oteti ovom dojmu. Pa čak i unatoč tome, ova kompilacija opet pokazuje da je Marco V u svjetskom vrhu sasvim zasluženo. Prolazna – ma šta prolazna, odlična ocjena! Preporučujem svima!
R.M.