Browse By

Main Stage Exita 2011


Ostalo je još manje od mjesec dana do Exit festivala koji se tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Od 7. do 10. srpnja predstavit će se više od 600 izvođača na 20 festivalskih pozornica, a ove godine Exit dočekuje i svog dvomilijuntog posjetitelja. Pored već najavljenih imena glavne pozornice festivala, dolazak su potvrdili i Big Audio Dynamite, Amadou & Mariam, Disciplin A Kitschme, David Rodigan, Caspa i Dygital Mystikz & SGT Pokes.
Po riječima programskog menadžera glavne pozornice, Dragana Ambrozića,  “Ove godine Exit se s namjerom vraća alternativnoj kulturnoj sceni, kako osamdesetih i devedesetih, tako i dvijetisućitih… U novom kontekstu srpske glazbene scene povezane s globalnim poslovnim tokovima,  izuzetno je važno nastaviti s dovođenjem najznačajnijih alternativnih grupa, koje drukčije u našu zemlju ne bi došle.  Main Stage Exita zato je ove godine, više nego ranije, posvećen namjeri podržavanja različitosit i drukčijih pogleda na svijet. Vrijednosni sustav alternativne kulture i dalje nije prihvaćen u našoj sredini, u kojoj su mjerila odavno namjerno pomućena. Grinderman, Pulp, Portishead, Big Audio Dynamite, Bad Religion, ogromna su povijesna imena upravo ove kulture, a Arcade Fire i M.I.A te Santigold i Editors, veoma važna nova imena na istoj sceni. Čak i dobri stari Jamiroquai se uvijek glasno zalagao za ekološku osvještenost.”
Ovim je kompletiran program glavne festivalske pozornice Exita:
Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman
Editors, M.I.A, Bad Religion, Santigold, Magnetic Man,
Big Audio Dynamite, Amadou & Mariam
Jinx, Darkwood Dub, Disciplin A Kitschme, S.A.R.S
Digital Soundboy Soundsystem, DJ Muggs,  Danny Byrd & MC Dynamite, S.P.Y feat. Stamina MC, Dygital Mystikz & SGT Pokes, David Rodigan, Caspa
Atheist Rap, Petrol
Big Audio Dynamite
Britanski sastav Big Audio Dynamite, poznat i po skraćenici B.A.D, savršen je spoj punk, rock, reggae i elektronske glazbe, uz vokal i gitaru Mick Jonesa, pjevača sastava Clash. Usprkos velikoj pauzi od čak 14 godina, B.A.D. se ponovno sastaje u siječnju 2011. da otpraši još po koju svirku diljem svjetskih festivala.
Amadou & Mariam
Pored njih, Exit ima čast ugostiti i velika imena world musica, Amadou & Mariam, afro-blues duet poznat kao „slijepi par iz Malija“. U svom netipičnom nastupu i glazbi, ovaj slijepi duet kombinira rock’n’roll gitare, sirijske violine, kubanske trube, indijske table i perkusije karakteristične za etničku grupu Dogona iz Malija.
Disciplin A Kitschme
Uz Jinx, Darkwood Dub i S.A.R.S. na glavnoj pozornici prije festivalskih headlinera nastupit će još jedno ime značajno za našu i regionalnu scenu, Disciplin A Kitschme. Eksplozivna kombinacija funk ritmova punk estetike, energičnih vokala i tekstova koji imaju što da kažu. Na glavnoj pozornici bend će predstaviti i novi album, koji na Exit etiketi izlazi u drugoj polovici ovog mjeseca.
David Rodigan
After 2 program glavne pozornice festivala predstavlja još tri velika imena. David Rodigan je britanski radio DJ poznat po svojoj strasti prema jamajčanskoj kulturi i reggae glazbi, i kao čovjek kojeg je Jamajka prihvatila kao nepobitnog promotera njene glazbene scene.
Caspa
One koji nisu ljubitelji reggaea, više će razveseliti dolazak trojice dubstep magova. Caspa je danas sinonim za underground dubstep scenu, dok Digital Mystikz, produkcijski dubstep duo, dolazi uz podršku MC-ja SGT Pokesa.
Po riječima Dragana Ambrozića, „Vraćajući se svojim alternativnim korijenima kroz program na Main stageu, Exit se želi postaviti jasno pred novim društvenim problemima u našoj zemlji, koja zahvaljujući i našim malim naporima, nepovratno i sve više postaje dio svijeta. Neki bi rekli – napokon.”