Browse By

Mađarski te Balkanski bendovi na OTP World Stageu!

OTP Bank World Music Stage proslavio je 20. Sziget sa 120% svjetske glazbe, a reakcije su bile toliko pozitivne da organizatori žele još više nabrijati ovogodišnji program!
Nastupit će ne samo velika imena žanra, nego i najvažniji istočno i srednjoeuropski izvođači, većinom predstavljajući Balkan i ludost ska-zvuka.
Počnimo s najpoznatijim imenima. Sa svojim unikatnim stilom, američki Calexico miješa alt-rock i meksičku mariachi glazbu, stiže ove godine na Sziget u sklopu turneje kojom predstavlja novi album‘Algiers’. Sa svježim materijalom dolazi i Rachid Taha, koji je revolucionalizirao alžirsku raï glazbu, a sada izvodi svoj album ‘Zoom’ na kojem su radila imena kao što su Brian Eno i Mick Jones. Znamo što možemo očekivati od balkanskih punk’n’roll zvijezda Emira Kusturice & The No Smoking Orchestra, budući da su osvojili publiku prošlogodišnjeg Szigeta. Slično njima, Leningrad će žariti svojom brutalnom ruskom ska dance glazbom.
Naravno da se ni latino ritmovi ne mogu previdjeti. Oni kojima su se svidjeli Che Sudaka prošle godine, mogu početi trenirati plesanje jer će ove godine katalonski kraljevi rumbe La Pegatina izvoditi sjajne plesne melodije. Za one koji žele otkriti nešto originalno od suvremenog world music žanra, preporučamo band Moana and the Tribe koji dolaze s dalekog Novog Zelanda. Posjetitelji Szigeta svake godine očekuju predstavljanje najpopularnijih afričkih bandova, a ove godine Mokoomba iz Zimbabwea će biti najzanimljiviji od njih.
Također bismo trebali zaviriti i u balkanski dio line-upa. Fanfara Tirana meets Transglobal Underground okuplja albanski brass-band i britanski ethno-techno, koji ovog puta dolaze sa svojim novim albumom ‘Kabatronics’. Tako Lako, predstavljajući regiju sa svojim psihodeličnim gypsy beatovima, dolaze iz Kopenhagena sa srpskim i danskim glazbenicima, stvarajući nešto novo iz dobro poznatog balkanskog stila.
Shutka Roma Rap je također vrlo uzbudljiva suradnja makedonskog brass-banda i rappera iz Shutke, u blizini Skopja. Prošlogodišnja velika uspješnica, ‘spaghetti Balkan’ band Figli Di Madre Ignota, nastupit će s izvedbom prepunom ska i rocka. Ponovno ćemo vidjeti i jednog od najzapamćenijih izvođača –Dubiozu Kolektiv, omiljene zbog njihovog zvuka koji je fuzija duba, skaa, rocka i balkanskog melosa.
Od novijih bandova koji se polako probijaju u internacionalnu world music scenu izbor je pao na ukrajinski band DakhaBrakha, poznat po kombiniranju slavenske glazbe sa elektronskim melodijama i instrumentima iz cijelog svijeta. Poljski R.U.T.A. nije ništa manje fascinantan. Članovi banda dolaze iz punk i folk pozadine i ne traže kompromise – oni su istinski revolucionaran band koji pjeva srednjovjekovne stihove kojima su se tadašnji seljaci bunili protiv feudalaca.
Iz Poljske dolazi i Warsaw Village Band, dobro poznat po svom prošlogodišnjem albumu ‘Nord’ s fokusom na slavenskoj, skandinavskoj i saami tradiciji. Predstavljajući Češku, Cankisou, izvodi pjesme divljeg ritma začinjene Pakistanom.
Ne smijemo zaboraviti ni najveće mađarske bandove. Svjetski poznate tamburice Söndörgőa i masivni beatovi Besh o droM and guestsa također će svirati u balkanskom programu. Znameniti romski bandParno Graszt u suradnji s francuskim Latcho Dromom također su jedan od must-see nastupa za one kojima leži divlja strana world musica. Treba spomenuti još i Pannonia Allstars Ska Orchestra i Csík Band and friends s kojima završava priča o do sad najavljenih dvadesetak izvođača.
Budite u toku u nadolazećim tjednima jer je preostalo još neobjavljenih imena koja će nastupiti na Szigetu 2013.