Browse By

Laidback Luke stiže na Zrće

Tko je čovjek koji u sat vremena može umiksati čak četrdeset pjesama, gostovati u nekoliko klubova u jednoj večeri i još uvijek imati vremena za stvaranje ubojitih plesnih ritmova? Laidback Luke – nizozemski glazbenik novije generacije, kojega svrstavaju uz bok legendama Fedde Le Grandu i Chocolate Pumi – jedan je od trenutno najtraženijih DJ-a i producenata na svijetu. Ovoga ljeta stiže u Hrvatsku, točnije 4. kolovoza zasvirati će u novaljskom klubu Aquarius na plaži Zrće
Electro-house senzacija Laidback Luke konstantno širi svoje parametre u house glazbi koristeći pop, rock, latinsku glazbu, R&B, techno i hip-hop. Svirajući stvara svoj jedinstveni zvuk: Live re-mixing. Termin je sam osmislio, a odnosi se na setove kada u sat vremena odsvira više od 40 stvari, tako da sve glazbene elemente – vokale, instrumente i loop-ove miksa na mjestu događaja, ovisno o tome kakva je vibra na partyju.
zrce3_velika
„ Govorio sam sam sebi da sam lijen ako ne odsviram barem 40-ak pjesama u sat vremena, ali sada sam ipak malo smanjio doživljaj“, objasnio je nedavno u jednom intervjuu.
Laidback Luke (33) pravoga imena Luke van Scheppingen rođen je u Manili na Filipinima, ali je odrastao u Nizozemskoj. Zaljubio se u grafite, hip- hop, pa konačno i house, kada je upoznao svog mentora DJ-a i producenta Dobre (The Good Men, Chocolate Puma).
Njegova se diskografiuja profilirala i remiksiranjem Daft Punka, koji su mu bili snažan raniji utjecaj. Nakon druženja sa Swedish House Mafiom, Lukeov rad prepoznali su mnogi, među prvima Roger Sanchez koji mu je dao prostora za rad. Godina 2006. je za njega bila uzlazna. Od tada pa do današnjeg dana obradio je oko 100 pjesama, a njegov je poslovni kalendar postao prebukiran. Iz svog malog studija u Amsterdamu produkcije su ga odvele da svira na najboljim lokacijamaod Ibize do Londona, Miamia do Las Vegasa, Ibize ili Cannesa.
Remiksirao je Davida Guettu – Baby When the Light, sa Swedish house mafijom surađivao je na singlu „Get Dumb“, a njegov „Be“ sa Steve Angellom do danas je jedan od najvećih floorkillera. Uspješnu suradnju dvojac je obnovio obradivši apsolutni klupski hit “Show Me Love” .
Hit remiks kojeg je napravio prošle godine za Martina Solveiga „I Want You“  ljudi u klubu pjevaju, a fantastičan uspjeh u klubovima i top ljestvicama imao je i njegov remix “Been A Long Time” grupe TV Rock. I na kraju, njegov “kućni remix” za klasik Paula Johnsona  „Get Get Down“ najveća house izdavačka kuća Defected odlučila je otkupiti i objaviti na svojoj etiketi.
Luke je bio tinejdžer kada je počeo producirati muziku, a i svoje umjetničko ime „laid back“ uzeo je iz pjesme Snoop Dogga ‘Gin & Juice’. Još 1995. objavio je nekoliko singlova, a godinu kasnije remixirao je za umjetnike kao što su Green Velvet, Victor Calderone i Junior Sanchez. Upravo je zbog remixa pjesme Green Velveta „The Stalker“ 1997. godine zaslužio titulu „najobećavajućeg novog producenta“ u britanskom magazinu Muzik.
Lakoća kojom Luke stvara melodiju može se pripisati i tome što je u svojim dvadesetima počeo učiti svirati klavir. „Nakon toga glazba za mene nije više bila misterij, točno znam kako najbolje posložiti tonove“ , kazao je.