Browse By

Kraftwerk definitivno dolazi na Exit!

Revolucionarni njemački bend Kraftwerk nastupit će na glavnoj bini Exit festivala u subotu 11. srpnja. Legendarni sastav iz Düsseldorfa trenutno je na južnoameričkoj turneji s grupom Radiohead, gdje nastupaju na koncertima za desetine tisuća posjetitelja.
Pišući članak o Kratwerku za Guardian, kritičar Alexis Pedritis je napisao: “Kraftwerk je jedan od rijetkih bendova u povijesti koji imaju suštinsku sličnost sa Beatlesima. Ne zbog svoga zvuka ili izgleda već zbog toga što je, kao i kod Beatlesa, nemoguće precijeniti njihov utjecaj na suvremenu glazbu”.
Glazba njemačkih vizionara se smatra direktnim utjecajem na nastanak rane hip-hop glazbe i sinth-popa 80-ih godina prošlog stoljeća, a ubrzo zatim i cjelokupne elektronske glazbe kakvu svijet danas poznaje. Pioniri detroitskog techna, čikaškog housea te rana britanska acid-house i njemačka trance scena, redom navode Kraftwerk kao izvor svog stvaralaštva. Na listi izvođača koji su ih navodili kao uzore i koristili njihove samplove mogu se pronaći Depeche Mode, Duran Duran, Afrika Bambaataa, Laurent Garnier, R.E.M., Beck, Madonna, Chemical Brothers, Rammstein, Coldplay, New Order, KLF i mnogi drugi.
MUSIC-KRAFTWERK/
Dva studenta düsseldorfske akademije, Florian Schneider i Ralf Hutter, zajedno su svirali u bendu Organisation s kojim su 1970. godine izdali album „Tone Float“ da bi ga ubrzo zatim napustili i osnovali Kraftwerk. Tako počinje i njihova suradnja s legendarnim Konradom Plankom, čuvenim producentom tadašnje nove glazbene scene u Njemačkoj koju su britanski kritičari od milja prozvali „krautrock“, a koja će postaviti temelje elektronske glazbe, ali i redefinirati suvremeni rock i pop.
Plank producira prva četiri albuma Kraftwerka i bitno utječe na njihove buduće studijske vještine koje do svog samostalnog izražaja dolaze 1974. godine na albumu i istoimenom singlu „Autobahn“ s kojim stižu do međunarodnog uspjeha i 25. na američkoj i 11. mjesta na britanskoj top listi singlova. Oduvijek djelujući više kao institucija nego bend, Kraftwerku se u tom periodu pridružuje Emil Schult, slikar i pjesnik, koji bendu daruje cijeli vizualni identitet, ali i neke od najpoznatijih stihova benda. Ralfu i Florianu se pridružuju Wolfgang Flur i Karl Bartos, nakon čega kreću na prvu turneju, a ubrzo osnivaju i legendarni Kling Klang studio u Düsseldorfu.
Kraftwerk – Minimum-Maximum – I.dio

Slijede albumi „Radio-Activity“ i „Trans-Europe Express“, a bend gradi svoj prvi 16-kanalni sekvencer što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti suvremene glazbene produkcije. U tom periodu Kraftwerk transformiraju osobni stil i oblikuju svoje prve pop brojeve, istovremeno nudeći estetiku budućnosti i cijelu jednu viziju novog društva u svojim glazbenim parolama na albumu „The Man-Machine“. Agit-prop estetika inspirirana djelima sovjetskog konstruktivista Lazara Lisickog, ovjekovječila je omot albuma, ali i njegovog singla „The Model“ koji je dostigao prvo mjesto top lista i trajno upisao bend u povijest pop glazbe. Album je ponudio i još dva antologijska singla „Neon Lights“ koji su obradili kasnije Simple Minds i U2 kao i čuvenu pjesmu „The Robots“ koju nose stihovi po uzoru na pokret ruskog futurizma: „Ja tvoj sluga, ja tvoj rabotnik“.
Osamdesete započinju s albumom „Computer World“ nastavljajući vizionarsku potragu za glazbom novog doba, čega se i Ralf Hutter nedavno prisjetio u jednom od izuzetno rijetkih intervjua: „Napravili smo koncept albuma Computer World 1981. godine, a da sami nismo imali kompjutore u to doba“. Te godine bend svira čak 96 koncerata, nakon čega je uslijedila gotovo desetljetna koncertna pauza. Ipak, 1983. godine objavljuju čuveni singl „Tour De France“, sada već naviknutoj publici na izdanja pjesama na različitim jezicima poput njemačkog, engleskog, francuskog pa i japanskog. Singl je trebalo biti dio albuma s pionirskim naslovom „Techno Pop“, ali zbog teške Ralfove biciklističke nezgode, album izlazi tek 1986. pod imenom „Electric Cafe“.
Kraftwerk – Minimum-Maximum – II.dio

Na samom početku devedesetih Kratwerk mijenja većinu postave u Kling Klang studiju i analognu opremu ubrzo mijenjaju digitalni sekvenceri i kompjutori s ranim produkcijskim softverom. Flur i Bartos ubrzo napuštaju bend, a na njihovo mjesto dolaze Friz Hilpert i Henning Schmitz koji su i danas u bendu. Plod svojevrsne renesanse postaje album „The Mix“ koji sadrži remasterizirane i rearanžirane singlove benda. Slijedi turneja koja najavljuje nova dva desetljeća najpoznatije njemačke „elektrane“ kako se doslovno prevodi ime benda. Do 1998. godine odsvirali su oko stotinu koncerata i nekoliko novih pjesama koje nikad nisu objavili.
2000. godine izdaju pjesmu „Expo 2000“ posvećenu Svjetskoj izložbi u Hannoveru, a remikse tada rade kultna techno etiketa „Underground Resistance“ i DJ Rolando čime je zatvoren jedan pun krug Kraftwerkovog uticaja na kreiranje današnje elektronske glazbe. Ubrzo zatim se Kraftwerk četvorka pojavljuje s laptop kompjutorima na kojima rade napredno sekvenciranje koje prati savršeno sinkronizirani video radovi. Kraftwerk je dostigao perfekciju koju je oduvijek tražio i u posljednjih nekoliko godina njihova davna vizija kompjutora kao punog instrumenta postala je čista stvarnost.
Na početku ove godine bend kreće na turneju bez Floriana, a Ralf je nedavno i to objasnio: „Florian ne voli turneje, tako da u posljednjih nekoliko godina radi na drugim projektima. Mi putujemo s našom koncertnom postavom kao i na posljednjoj američkoj ili europskoj turneji. S bendom trenutno nastupa i Stefan Pfafe koji radi video projekcije s nama“.
Kulminacija novog koncepta živih nastupa benda izašla je 2005. godine na njihovom prvom koncertnom DVD izdanju „Minimum-Maximum“. Dvosatni materijal prikazuje nastup kakav će još dugo izgledati kao vizija, ovaj put još dalje budućnosti, ali one iste u koju svako u publici može zaviriti barem na jednu noć kao što je subota 11. srpnja na desetom Exitu.