Browse By

Kostarika najsretnija zemlja na svijetu

U tzv. Indeksu Sretni planet, koji procjenjuje stupanj ekološke učinkovitosti, stanovnici Kostarike su najzadovoljniji životom, a životni vijek im je drugi, odmah iza kanadskog. Više od 85 posto stanovnika izjavljuje da su “sretni što žive” u toj latinoameričkoj zemlji, piše u istraživanju koje je provela britanske udruga The New Economics Foundation (NEF), koja promovira ekologiju i održivo gospodarstvo.
Kriteriji uzimaju u obzir stupanj zadovoljstva stanovnika, ali i životni vijek i politiku vođenu u korist zaštite okoliša u svakoj zemlji. Prema tome, Kostarika je zauzela vrh liste najsretnijih i najzelenijih zemlja na svijetu, tik ispred Dominikanske Republike.
“U Kostariki životni vijek iznosi 78,5 godina, 85 posto stanovnika kaže da su sretni i zadovoljni svojim životom i zemlja nije daleko od pronalaska ravnoteže između potrošnje i prirodnih izvora”, ističe Nic Marks, glasnogovornik NEF-a i jedan od autora studije.
Na drugom mjestu poretka, koji obuhvaća 143 zemlje, nalazi se Dominikanska Republika, još jedan turistički raj na Karibima, a na trećem Australija. Latinska Amerika je najblaženije područje jer zauzima devet od prvih deset mjesta. Velika Britanija zauzima 74. mjesto, SAD zauzima tek 114., a Zimbabve posljednje.
U prethodnom poretku, objavljenom 2006., prvo mjesto osvojilo je otočje Vanuatu u Pacifiku, dok se Kostarika tzada nalazila na drugom mjestu. “I dok postoji očiti napredak u očuvanju prirode, stanovnici većine zemalja daleko su od zdravog življenja u okolnostima ograničenih resursa Zemlje”, kaže Marks.
“Zavodljivi sirenski zov ekonomskog napretka najsiromašnijima je donio samo rubne koristi, a istovremeno podriva temelje njihovog okoliša”, kaže.
“Štoviše, nije značajnije unaprijedio živote onih koji su već bogati niti je osigurao gospodarsku sigurnost”, ističe Marks.
Sociologinja Andrea Fonseca kaže da Kostarika svojim građanima dalje “alat” za sreću, ali i upozorava da se sreća ne može samo procjenjivati na temelju očekivanog životnog vijeka i politike prema okolišu.
Dodaje da proboj njezine zemlje na vrh liste ima puno veze s “društvenom maštom”.
“Kostarika ima miroljubivu reputaciju zato jer nema vojsku, poznata je po zaštićenim prirodnim područjima i nacionalnom sloganu ‘čisti život'”, zaključila je. (Net.hr)