Browse By

Kiril Džajkovski preuzima MTV


Poznati makedonski muzičar Kiril Džajkovski predstavit će se publici regionalnog MTV-ja u emisiji TakeOver u petak, 16. travnja, s početkom u 20.30 h. Kiril je počeo karijeru ranih 80-ih kad je s proslavljenim redateljem Milčem Mančevskim osnovao jedan od prvih elektronskih bendova u Makedoniji, Bastion.
Nakon toga svirao je s jednim od najpoznatijih makedonskih bendova Leb i sol i s njima snimio dva albuma i nastupao na turneji po Balkanu i Europi.
Tijekom devedesetih Kiril se seli u Australiju i počinje eksperimentirati s miješanjem makedonske etno muzike i electro ritmova. Rezultat je prvo Kirilovo solo izdanje ‘Synthetic Theatre’, koje je dobilo iznimno pozitivne kritike.
Nakon toga Kiril izdaje sljedeći album ‘Homebound’ koji dobiva vrlo dobre recenzije diljem svijeta, a hrvatsko izdanje časopisa Playboy proglašava ga najboljim albumom godine na prostoru bivše Jugoslavije.
Osim rada na projektima s elektronskom muzikom i svojih solo albuma, Kiril radi i muziku za film, televiziju i kazalište.
Velike svjetske kompanije, kao što su BMW, Mazda, Ford i Mastercard, u svojim reklamnim kampanjama koristile su njegovu muziku. Pisao je muziku za niz kazališnih predstava i skladao i producirao soundtrack za nekoliko filmova Milče Mančevskog, kao i muziku za film ‘Velika voda’, redatelja Ive Trajkovog koji je bio službeni makedonski kandidat za Oskara.
MTV, petak, 16. travnja u 20.30 h.