Browse By

Jeff Mills

Jeff Mills je jedan od pionira techno glazbe, veliki inovator te svestrani producent i DJ. Techno glazba ne bi bila ista bez Jeff Millsa. Njegove vizije i albumi su obogatili povijest techno glazbe te služe kao uzor i inspiracija mnogim drugim glazbenicima, a on uvijek razmišlja korak naprijed. Zaslužuje posebno mjesto u elektronskoj glazbi, a iz Detroita i njegove vizije techno glazbe povezane s futurizmom su iznjedrili i jedni od najvećih i najremixiranijih techno klasika.
Ime: Jeff Mills
Datum rođenja: 18.06.1963.
Zemlja: USA
Žanr: Techno
Izdavačka kuća: Axis Records
Web stranica: http://www.axisrecords.com/
25 godina je prošlo od njegovog prvog susreta s gramofonima kada je pod pseudonimom Wizard počeo prezentirati ljudima svoje vizije.
Svoj sound predstavlja na svim kontinentima, gdje stječe tisuće obožavatelja kao i status ikone elektronske glazbe. Njegova svestranost, sviranje s filharmonijom od 70 ljudi, eksperimentiranje i velika produktivnost su samo neki elementi zbog kojih dobija veliko priznanje i od umjetnika izvan domene techno glazbe.
Njegov najveći hit, svevremenski techno klasik “The Bells”, na svojevrsni način dobiva i status kultne “techno himne” po kojoj je sadašnja turneja i dobila ime. Zanimljivo je i to što “Bellsi” nisu ni trebali biti objavljeni no track je postigao jako pozitivni feedback kod publike pa je ploča u konačnici ipak izdana.
U počecima, radeći kao radijski DJ, Jeff počinje usavršavati svoje DJ umijeće. Njegovi setovi su lepeza na kojoj se nalaze i brzi minimalisticniji zvuci, topliji jazzy aranžmani te futurističko-minimalistični ambijenti.
Jeff Mills se produkcijom počeo baviti s projektom Final Cut izmedu 1989. i 1991. Sa Robertom “Noise” Hoodom i “Mad” Mike Banksom osniva Underground Resistance. Jeff Mills i Mike Banks dijelili su isti osjećaj za Chicago soul te za mracniji alt-detroit techno. 1992. Jeff Mills se razizlazi sa Mike Banksom i odlazi iz UR-a, gdje je postavio temelje. Razlog razilazenja je to što je nakon nekog vremena Mike Banks postao politički pre-ekstreman.
1992. godine Jeff Mills odlazi u New York i uzima rezidenciju u poznatom klubu Limelight te osniva svoj vlastiti label “Axis” i njime otvara jednu novu stranicu, ne samo u povijesti techno glazbe već i glazbe općenito.